Home Nyheter Ny vd i Iconovo ger skarpare utvecklingsfokus

Ny vd i Iconovo ger skarpare utvecklingsfokus

Ny vd i Iconovo ger skarpare utvecklingsfokus

10 januari, 2020

Uppfinnaren bakom Iconovos tre inhalationsplattformar Orest Lastow tar ett steg tillbaka från en av sina två roller som vd och teknikchef för att kunna fokusera helhjärtat på utvecklingen av den nya ICOpre-plattformen. I april tillträder en ny vd i form av Johan Wäborg, som bland annat i sin tidigare vd-roll var med på resan när Actelion Pharmaceuticals förvärvades av Janssen Pharmaceuticals för 30 miljarder dollar.
Inhalationsbolaget Iconovos medgrundare och nuvarande vd Orest Lastow som även är bolagets största aktieägare vid sidan av bolagets styrelseordförande, kommer att övergå till en renodlad roll som CTO, medan Johan Wäborg alltså anställs som ny VD för Iconovo med tillträde senast 14 april 2020.
Orest Lastow har tidigare haft en kombinerad roll som vd och CTO och är även uppfinnaren bakom Iconovos tre inhalatorplattformar. Lastow kvarstår som vd tills att Wäborg har tillträtt sin tjänst.
”Styrelsen är mycket glad över rekryteringen av Johan Wäborg som tar med sig gedigen erfarenhet från internationell strategisk affärsutveckling med stark tillväxt i en börsnoterad miljö. Med sin bakgrund och sitt ledarskap är jag övertygad att Johan kommer fortsätta utveckla Iconovo och ta bolaget till fortsatta framgångar” säger Mats Johansson, styrelsens ordförande. 

Fullt fokus på nästa generations inhalationsplattform

I höstas meddelade Iconovo att man investerar i utvecklingen av den nya inhalationsplattformen ICOpre samt en ny torrpulverformulering anpassad till denna. Beslutet togs då bolaget sett en affärsmöjlighet i att framställa generiska versioner av GlaxoSmithKlines nya inhalator Ellipta som förväntas dominera inhalationsmarknaden det närmaste decenniet. Elliptas försäljningsvärde 2018 låg på nära 2.7 miljarder USD, vilket förväntas öka till 5 miljarder USD år 2024. Lastow kommer nu alltså att kunna satsa mer fokuserat på det viktiga projektet att utveckla generiska versioner av storsäljaren Ellipta.

Johan Wäborg, tillträdande vd i Iconovo

Ny vd med internationell erfarenhet

Iconovos tillträdande vd Johan Wäborg som är civilingenjör i kemiteknik, kommer närmast från en position som vd för Actelion Pharmaceuticals i Norden och Baltikum, men han har även haft positioner inom Actelions verksamhet i Schweiz och Österrike.
BioStock avser att återkomma med en intervju med Wäborg när han har tillträtt sin tjänst, för att få veta mer om hans val att axla rollen som ny vd för Iconovo, men även för att få veta mer om hur han bidrog till realiserandet av den uppmärksammade affär i vilken Actelion förvärvades av Janssen Pharmaceuticals, en del av J&J-koncernen, för 30 miljarder dollar.
Läs även: Iconovo siktar på fler inhalationsinnovationer (7 jan 2020)
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev