Home Nyheter Stephen Hahn tippas bli Trumps val till FDA-chef

Stephen Hahn tippas bli Trumps val till FDA-chef

Stephen Hahn tippas bli Trumps val till FDA-chef

3 oktober, 2019

I mars lämnade Scott Gottlieb positionen som chef för den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och nu tycks president Trump vara redo att utse en efterträdare. Ett flertal nyhetskanaler rapporterar att president Trumps val kommer att bli onkologen Stephen Hahn som idag är Chief Medical Executive vid MD Anderson Cancer Center i Houston, Texas.
Sedan Gottlieb lämnade sin post har Ned Sharpless, direktör för National Cancer Institute, fungerat som tillförordnad FDA-chef. Sharpless har blivit populär bland både före detta FDA-ledare och patientgrupper som båda har uppmanat Trump-administrationen att låta Sharpless sitta kvar. Även Gottlieb har uttryckt sitt stöd för Sharpless som FDA-chef, genom Twitter.

Hahn klar favorit

Men det breda stödet för Sharpless verkar alltså inte vara nog. I början av september rapporterade Politico Pro att Hahn var den tydliga favoriten till FDA-chefskapet och skulle nomineras så länge granskningen av hans bakgrund föll väl ut; granskningen är ännu inte avslutad.
Den 1 november måste Trump ha beslutat vem som ska nomineras till rollen som FDA-chef eller utse en ny tillförordnad chef.

En partipolitisk fråga?

Man ska inte glömma att detta är en politisk nominering och att den nya FDA-chefens politiska hemvist troligen är av vikt för nomineringen. Det är värt att notera att Hahn länge har skänkt pengar till republikaner såsom Mitt Romney, John McCain och George W Bush. Han har dock inte donerat några pengar till Trump.
Sharpless, å andra sidan, har endast bidragit finansiellt till Demokraterna, t.ex. till Barack Obama och en handfull demokratiska kandidater till kongressen i North Carolina.

Vaping – en het fråga

Oavsett vem som slutligen övertar chefskapet för FDA kommer frågan om e-cigaretter att vara en av de första att ta itu med. Den nya FDA-chefen kommer troligen att få inleda sin ämbetsperiod med att svara på frågor om FDA:s roll – eller avsaknad av roll – i regleringen av e-cigarretter efter den senaste tidens uppmärksammade dödsfall orsakade av vaping.
Läs även: FDA-chefen Scott Gottlieb lämnar sin tjänst 
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.
 [et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev