Home Nyheter Follicum erhåller Eurostar-anslag

Follicum erhåller Eurostar-anslag

Follicum erhåller Eurostar-anslag

25 oktober, 2019

Bioteknikbolaget Follicum har haft en riktig bra vecka. I måndags kunde man meddela att man avslutat kompletterande tox-studier med sin håravfallskandidat FOL-005 och igår kom nyheten att bolaget erhållit ett anslag från Eurostar för utvecklingen av sin first-in-class diabeteskandidat.
Lundabolaget Follicum är välkänt för sitt arbete med att utveckla en behandling för håravfall (alopeci) och det är också i håravfall som bolagets rötter finns. Men sedan 2017 har bolaget gjort sig ett namn inom diabetes med sin kandidat FOL-014, en spin-off av FOL-005, som hittills har visat positiva svar.

Kampen mot diabetes

Diabetes är en grupp av metaboliska störningar kännetecknade av farligt höga nivåer av glukos (socker) i blodet över en längre tidsperiod. Sammantaget drabbar sjukdomen mer än 500 miljoner människor världen över och den global prevalens bland vuxna har nästan dubblats från 4,3 procent 1980 till 9 procent 2014.
I synnerhet typ 1 diabetes kännetecknas av ett fel i immunsystemet som leder till att det inte registrerar att pankreas betaceller är normala celler utan istället bryter ned dem. Detta innebär att mängden insulin i blodet minskar vilket i sin tur driver upp glukosnivåerna (hyperglykemi).

Höga förhoppningar på FOL-014

Follicums FOL-014 är en peptid som har demonstrerat sin förmåga att sänka glukosnivåerna i djurmodeller genom att skydda betacellerna i bukspottskörteln, och på så sätt försena insjuknande i typ 1 diabetes. Med tanke på de allt högre sjukvårdskostnader förknippade med diabetes and det faktum att dagens behandlingar är begränsad, ligger Follicums kandidat väl till för att möta efterfrågan på mer effektiva läkemedel.
FOL-014s stora potential har erkänts av tunga finansiärer som vill att diabetespatienter ska ha tillgång till bättre behandlingar. Under 2017 mottog Follicums forskargrupp vid Lunds Universitet ett anslag på 400 000 DKK från Novo Nordisk Foundation och förra året fick man ytterligare 1 miljon DKK från dem.
Igår kunde bolaget alltså meddela att man nu även erhållit ett anslag på 0,7 miljoner Euro från Eurostar i syfte att ta FOL-014 vidare till kliniska studier under nästa år. Projektet knutit till anslaget kommer även att utföra de prekliniska studierna som krävs för att lägga grunden till en ny kandidat för behandling av diabetes och dess allvarliga komplikationer. Detta arbete kommer att möjliggöra GMP-produktion, säkerhetsstudier och klinisk validering.

Jan Alenfall, vd Follicum

Vi har med glädje tagit emot beskedet om att vår ansökan har beviljats och vi kan nu, med större fokus, utveckla vår läkemedelskandidat inom diabetes till en first-in-class-behandling som kan komma patienter till godo. Deltagarna i konsortiet är alla välrenommerade och ledande inom sina respektive forskningsområden, och vi ser fram emot att arbeta tillsammans i det här projektet. – Jan Alenfall, vd, Follicum.

 En bra vecka

Nyheten om det erhållna anslaget kommer bara dagar efter att Follicum offentliggjorde positiva resultat från en kompletterande tox-studie med håravfallskandidaten FOL-005. Resultaten visar att Follicums topikal formulering av FOL-005 är säker för patienterna att använda och de kommer att inkluderas i ansökan till den tyska regulatoriska myndigheten (BfArM) för att påbörja en fas II studie med den nya topikala formuleringen och för att etablera Proof-of-Concept. Bolaget planerar att starta studien tidigt nästa år.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev