Home Nyheter Cellink dubbelt prisat

Cellink dubbelt prisat

Cellink dubbelt prisat

16 oktober, 2019

Bioteknikbolaget Cellink har inom loppet av tre veckor prisats dubbelt för innovativ teknik och lönsamt företagande. Första utmärkelsen kom i slutet av september då Cellink och utvecklingspartnern Prellis Biologics tilldelades Merck Innovation Award för den banbrytande bioprintern Holograph X. Ett par veckor senare stod det klart att Cellink även fått utmärkelsen Årets Företagare 2019.
Göteborgsbaserade Cellink har på kort tid hamnat i fokus genom två prestigefyllda utmärkelser – Merck Innovation Award och Årets företagare 2019 – som lyfter fram bolagets innovativa kvaliteter. Första erkännandet kom i samband med Merck Technology Symposium i New Jersey den 23-24 september. Cellink och bolagets amerikanska utvecklingspartner Prellis Biologics premierades för att gemensamt ha utvecklat Holograph X – en bioprinter som använder högupplöst holografisk stereolitografi för att bioprinta små strukturer. Enligt Mercks seniorutredare, Tim Rhodes, är detta en banbrytande teknik som stärker Cellink i deras fortsatta arbete med att utveckla produkter till stöd för forskning inom läkemedelsindustrin.
Andra erkännandet kom den 11 oktober, då Cellink och dess fyra grundare vann den prestigefyllda titeln Årets företagare 2019 i konkurrens med ytterligare 20 finalister. Tävlingen, som anordnas av intresseorganisationen Företagarna, går ut på att uppmärksamma bolag för deras kreativitet, innovation och ledarskap samt även för deras lönsamhet och tillväxt. I år motiverade juryn sitt val med att Cellink är ett mönsterbolag som ”förflyttat gränsen för vad som är möjligt” och ”kan rekonstruera sådant man tidigare fått be till högre makter om”. Enligt Företagarnas vd, Günther Mårder, har Cellink dessutom förutsättningar att bli ett stort bolag som plöjer marknaden för en ny generation svenska företag.
Cellinks vd, Erik Gatenholm, berättar för BioStock att det är en enorm ära för bolaget att först få möjlighet att delta i tävlingarna och sedan faktiskt väljas till vinnare:
– Vi är fortfarande ett ungt bolag, men vi växer väldigt snabbt och kämpar på en global marknad. Att uppmärksammas på ett så positivt sätt betyder därför otroligt mycket. Det gör hela resan som entreprenör extra rolig – man får så mycket extra energi att jobba vidare och ännu hårdare.

Cellinks vd, Erik Gatenholm

Hur viktigt är det för ett bolag med er inriktning att få erkännanden som dessa?
– Det är särskilt viktigt eftersom det är en ovanlig bransch att uppmärksamma i den här typen av tävlingar. Life Science är ett komplext segment men också ett segment som många kan relatera till. Vi arbetar för att öka medvetenheten om och intresset för industrin. När vi uppmärksammas, får även våra kunder, partners och alla andra som arbetar med teknologin uppmärksamhet. Att få utmärkelser som dessa gör därför en väldigt stor skillnad för alla i industrin.
Vilken inverkan har utmärkelserna på er verksamhet på kort och lång sikt?
– På kort sikt ger det oss så klart en boost som får oss att lägga in en till växel och köra ännu hårdare. På längre sikt handlar det om att lyckas och fortsätta bevisa sig på den globala marknaden. Det är roligt om man kan få komma tillbaka till events där man varit pristagare och berätta hur grymt bra det har gått tre år senare. Man vill göra juryn och alla som var med på prisceremonin stolta att de valde rätt vinnare och det kan endast göras om vi fortsätter leverera.

Världsledare inom biobläck

Cellink bildades för fyra år sedan och är en global ledare inom bioprinters och biobläck. Bolaget har skapat ett av världens första universella biobläck som idag används av många forskningsinstitutioner runtom i världen. Biobläcket kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader. Om den framtida forskningen är lyckosam, kommer hela mänskliga organ att kunna skrivas ut i 3D-bioskrivare.
Redan idag används bolagets teknikplattform för att skriva ut olika former av vävnad som till exempel brosk, hud och cancertumörer, där de sistnämnda kan användas för att utveckla nya cancerbehandlingar. Teknologin kan även skapa ett obegränsat utbud av hornhinnor.
Bolagets flaggskeppsbioprinter, BIO X, erhöll nyligen designpatentskydd i USA och har dessutom fått prestigefyllda utmärkelser som Red Dot Award 2018 och Stora Designpriset 2019.
För närvarande har Cellink 170 anställda vid kontor i såväl Göteborg som Kyoto, Stuttgart och Boston. Under de senaste tolv månaderna har omsättningen ökat med hela 160 procent medan aktien endast gått upp med 87 procent. Vad diskrepansen beror på är oklart, men finansiella experter drar slutsatsen att marknaden är avvaktande i väntan på mer information från bolaget.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev