Home Nyheter CLS inleder samarbete med portugisisk cancerklinik

CLS inleder samarbete med portugisisk cancerklinik

CLS inleder samarbete med portugisisk cancerklinik

1 juli, 2019

Lundabaserade Clinical Laserthermia Systems kunde idag meddela ytterligare framsteg i utvecklingen av bolagets immunstimulerande laserablationsmetod, imILT. Bolaget har ingått ett samarbete med en privat portugisisk cancerklinik, Hospital da Luz, gällande behandling av solida cancertumörer med imILT av patienter som själva efterfrågar behandlingen.
Medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems (CLS), utvecklar teknik och metod för ablationsbehandling, med hög precision, av solida tumörer.
Det aktuella avtalet rör behandling med bolagets flaggskeppsprojekt Immune-stimulating interstitial thermotherapy (imILT), en laserstyrd värmebehandling som inriktar sig mot den yttre tumörytan, där tumören växer. Genom att leda in värme i tumören och uppnå en låg, icke-koagulerande temperatur i tumörens ytterkant frisläpps anti-gener och skapar en immunrespons som även attackerar metastaser i kroppen. CLS eget system för att administrera och övervaka behandlingen, TRANBERGThermo Therapy System, kommer att användas i projektet.  

Erfaren läkare utför imILT-behandlingarna

CLS får genom projektet en samarbetspartner i Hospital da Luz som är den största privata vårdorganisationen i Portugal. Man har både sjukhus och ett flertal mindre kliniker på flera platser i landet.
Behandlingarna med imILT kommer att utföras under ledning av Dr. Belarmino Gonçalves som har tidigare erfarenhet inom området. Han har t.ex. genomfört kliniska studier avseende imILT-behandling av bukspottkörtelcancer med TRANBERG-systemet.
Det är också värt att nämna att Dr. Gonçalves deltog i CLS onkologiymposium vid European Congress on Interventional Oncology (ECIO) i april. ECIO är årets största branschkongress inom interventionell radiologi med över 1300 forskare, bolagsrepresentanter och läkare. Även BioStock var på plats och rapporterade från CLS symposium där Dr. Gonçalves talade om cancerbehandling och behovet av nya behandlingsmetoder såsom imILT.
I en kommentar i bolagets pressmeddelande uttryckte CLS vd Lars-Erik Eriksson sin glädje över det nya avtalet:
– Vi är mycket glada över samarbetet med Hospital da Luz och Dr. Gonçalves. Samarbetet är ännu i tidig fas, men grundläggande processer på plats och sjukhuset har kunnat erbjuda behandling till ett fåtal patienter. Vi har i dagsläget lånat ut en TRANBERG Laser Unit till Hospital da Luz och diskussioner pågår om de kommersiella delarna i samarbetet.

Inte en klinisk studie

CLS har tidigare genomfört tre kliniska studier av TRANBERG-systemet och imILT, med finansiellt stöd av 20 Mkr i anslag från EUs ramprogram för forskning och utveckling – Horizon 2020. Projektet har dessutom givit lovande resultat avseende överlevnad för patienter med bukspottskörtelcancer som får imILT-behandling.
Det nyskrivna samarbetsavtalet avser dock ingen klinisk studie all information och uppföljning hanteras av det portugisiska sjukhuset och inte av CLS. Patienterna bekostar själva sin behandling, eventuellt med stöd av privat sjukförsäkring.
–  CLS tar idag emot en hel del patientförfrågningar. Det vi kan göra är att vi förmedlar kontakten mellan patientens ansvarige läkare lokalt och de läkare i Europa som har erfarenheter av TRANBERG-systemet och imILT och vill behandla inom eller utanför en studie. På Hospital da Luz är det Dr. Gonçalves som bedömer om patienten är behandlingsbar och har sedan den fortsatta kontakten med patienten, säger Mats Ekelund, Chief Medical Officer på CLS i bolagets pressmeddelande.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev