Home Nyheter Välbesökt när CLS arrangerade onkologisymposium i Amsterdam

Välbesökt när CLS arrangerade onkologisymposium i Amsterdam

Välbesökt när CLS arrangerade onkologisymposium i Amsterdam

18 april, 2019

European Congress on Interventional Oncology (ECIO) är årets största branschkongress inom interventionell radiologi med över 1300 forskare, bolagsrepresentanter och läkare anmälda. De senare utgör en viktig målgrupp för svenska CLS och i år arrangerade bolaget ett välbesökt satellitsymposium i anslutning till kongressen, där ett antal ledande experter presenterade de senaste framstegen inom imILT-behandling. BioStock bevakade symposiet på plats i Amsterdam.
Medicon Village-baserade CLS utvecklar TRANBERG lasersystem, metoder och engångsmaterial för behandling av cancertumörer med immunstimulerande interstitiell termoterapi (imILT). Det är en procedur som går ut på att leda in värme i tumören och därigenom uppnå en låg, icke-koagulerande temperatur i tumörens ytterkant vilket gör att tumörspecifika anti-gener frisläpps och skapar en immunrespons, som även attackerar eventuella metastaser i kroppen.

Skonsam behandling med lovande resultat

Jämfört med exempelvis cellgiftsbehandling eller strålningsbehandling är metoden skonsam, men kräver stor exakthet avseende såväl instrumentens placering som regleringen av temperaturnivåer under behandlingen. Bolaget har de senaste åren genomfört flera kliniska studier i Europa inom bl.a. bukspottkörtelcancer (pankreascancer) med lovande resultat.

Välbesökt symposium för experter

Utöver att ställa ut sina produkter och presentera dessa i en centralt placerad monter på huvudkongressen, arrangerade CLS vid årets upplaga av ECIO i Amsterdam ett eget satellitsymposium för inbjudna radiologer, d.v.s. den yrkesgrupp inom utför behandlingar med den typ av produkter och metoder bolaget utvecklar. Under symposiet, som genomfördes 9 april, fick en fullsatt lokal möjlighet att lyssna till presentationer av ledande experter och läkare från de kliniker i Portugal och Frankrike som har mest erfarenhet av att behandla pankreascancerpatienter med imILT.
Inbjudna att tala var Dr Belarmino Gonçalves (bilden ovan), professor Olivier Turrini, professor Gunnar Hedlund samt CLS medgrundare professor Karl-Göran Tranberg, som alla berättade om olika aspekter av imILT i en tumörimmunologisk kontext.
I anslutning till symposiet fick BioStock möjlighet att intervjua samtliga föreläsare, samt CLS vd Lars-Erik Eriksson. Intervjuerna kan ses genom att klicka på bilden ovan eller videoklippet nedan. (Intervjuerna är på engelska).

CLS at ECIO 2019

YouTube video

Om interventionell onkologi

Interventionell onkologi (IO) är en gren av interventionell radiologi som behandlar diagnos och behandling av cancer och cancerrelaterade problem med minimalt invasiva procedurer som utförs under ledning av s.k. imaging, exempelvis röntgen eller Magnetisk Resonanstomografi (MR). IO-behandlingar utförs av interventionella radiologer.
Medan kirurgisk excision av tumörer allmänt anses erbjuda den bästa långsiktiga lösningen, är operation ofta inte möjlig på grund av tumörens storlek, antal eller hur tumören är placerad. IO-terapier kan då appliceras för att krympa tumören, vilket möjliggör kirurgisk eller interventionell behandling.
Vissa patientgrupper kan också vara för svaga för att genomgå öppen operation. IO-behandlingar kan appliceras i dessa komplexa fall för att ge effektiva och mildare behandlingsformer. Interventionella onkologiska tekniker kan också användas i kombination med andra behandlingar för att öka dessas effektivitet.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev