Home Nyheter RhoVacs kliniska cancerstudie är avslutad

RhoVacs kliniska cancerstudie är avslutad

RhoVacs kliniska cancerstudie är avslutad

2 april, 2019

RhoVacs första kliniska studie avslutades idag och därmed har bolaget tagit ännu ett kliv mot att kunna behandla prostatacancer. Beskedet följer tidigare positiva resultat från studien som både visar god säkerheten och toleransen för cancervaccinet RV001 samt ett ihållande immunsvar efter både 3 och 6 månader.

RhoVac utvecklar immunterapeutiska läkemedel med huvudfokus på ett terapeutiskt cancervaccin med potential att förhindra eller begränsa metastasering av cancer.
Idag kunde bolaget alltså meddela att alla prostatacancerpatienter som medverkat i den kliniska fas I/II-studien med RhoVacs läkemedelskandidat RV001 har avslutat sina respektive 9- och 12-månadsuppföljningar. Därmed är datainsamlingen för studien numera avslutad.

22 patienter med diagnostiserad prostatacancer ingick i studien

Den kliniska fas I/II-studien genomfördes under perioden Q1 2017 till Q1 2019 och inkluderade 22 patienter med diagnostiserad prostatacancer som genomgått prostatektomi.
Blodprov togs innan, under och efter läkemedelsadministrationen för att analysera det vaccinmedierade immunsvaret efter behandlingen. Detta följdes av uppföljningsbesök efter 3-, 6-, 9- och 12-månader för att studera varaktigheten av immunsvaret och det är alltså denna uppföljning som nu är avslutad.

Positiva resultat efter 3 och 6 månader – slutlig analys väntas under H2

Efter den initiala behandlingen visade 86 procent av patienterna ett signifikant immunsvar, då 18 patienter klassades som Confirmed Immune Responders. I januari presenterade RhoVac uppföljningsresultat som visade att alla dessa 18 patienter fortfarande visade jämförbara immunsvar såväl 3- som 6-månader efter behandling.
De sista proverna från 9- och 12-månadsuppföljningen har nu skickats till universitetet i Tübingen för immunologisk analys och RhoVac förväntar sig kunna redovisa dessa resultat under H2 2019.

»Bolagets första kliniska studie, RhoVac-001, är nu avslutad och endast analyser och slutrapportering av uppföljningsfasen kvarstår. Jag är stolt över att RhoVac har genomfört denna studie innanför uppsatt tidsram. Ett resultat vi i hög grad har uppnått tack vare de mycket dedikerade patienterna som har deltagit i studien. Detta kombinerat med ett enastående samarbete med Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet, Köpenhamn; fas I-enheten Zelo på Bispebjerg och Frederiksberg Hospital, DanTrials ApS samt T-cell Monitoring Group, Department of Immunology vid universitetet i Tübingen, Tyskland har säkerställt att vi kunnat kommunicera konklusiva resultat enligt tidsram« — Anders Ljungqvist, vd RhoVac

Läs även: Positiva resultat från RhoVacs prostatacancerstudie (18 jan 2019)
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev