Home Nyheter Follicum kan dubblera patentskyddet för FOL-005 mot håravfall

Follicum kan dubblera patentskyddet för FOL-005 mot håravfall

Follicum kan dubblera patentskyddet för FOL-005 mot håravfall

29 april, 2019

Bioteknikbolaget Follicum meddelar idag att man lämnat in ansökan om patent för en topikal formulering av sin huvudkandidat, FOL-005 mot håravfall. Vid ett godkänt patent förlängs produktskyddet med hela 8 år, till 2040. Givet ett antagande om produktlansering 2024 skulle det medföra en dubblerad patenttiden efter marknadslansering.
Follicum meddelar idag att dess hårprojekt FOL-005 framskrider enligt plan och att man har skickat in en patentansökan för den topikala formuleringen. FOL-005 utvecklas mot oönskat håravfall, alopecia, som drabbar omkring en tredjedel av alla män mellan 20 och 50 år i västvärlden samt en betydande andel kvinnor. Tidigare studier med kandidaten har genomförts med en formulering som injicerats under patientens hud, men under 2018 tog bolaget fram en topikal formulering som istället är avsedd att smörjas in i hårbotten.

Ny fas II-studie med topikal formulering

Injicerad FOL-005 har uppmätt positiva effekter på hårväxt i två kliniska studier. Hittills har den topikala formuleringen visats ge goda hårstimulerande egenskaper i en experimentell djurmodell och nu förbereds en klinisk fas II-studie för att testa den topikala formuleringen av FOL-005 på alopecipatienter. Studien beräknas starta under slutet av 2019.

Patentförlängning efter marknadsentré

Follicums patentstrategi är att säkerställa ett brett patentskydd för bolagets produktkandidater för att optimera värdet av dess projektportfölj. För FOL-005 har bolaget sedan tidigare erhållit patentskydd på viktiga marknader för behandling avseende både stimulering och hämning av hårväxt som löper till 2032. Om det nu ansökta patentet beviljas förlängs skyddet för FOL-005 med 8 år, till 2040.
Det är rimligt att anta att FOL-005, vid en fortsatt optimal utvecklingsprocess, kan nå marknaden omkring år 2024. En patentförlängning från 2032 till 2040 medför under detta antagande en dubblerad längd för patentskyddet efter produktlansering, i 16 istället för 8 år.
Se mer från Follicum på dagens BioStock Live STHLM.
Läs även Follicum har utvecklat en krämliknande formulering för behandling av håravfall 7 februari 2019
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev