Home Nyheter Cereno Scientific breddar sin kardiovaskulära pipeline

Cereno Scientific breddar sin kardiovaskulära pipeline

Cereno Scientific breddar sin kardiovaskulära pipeline

13 mars, 2019

Cereno Scientific kunde idag meddela att man förvärvar substansen EB014 från Emeriti Bio, ett kombinerat CRO- och biotechbolag. Cereno Scientific framhåller att den nyförvärvade substansen har innovativa egenskaper, befinner sig i prekliniskt utvecklingsskede och kommer att bredda bolagets portfölj inom kardiovaskulära sjukdomar.
Förutom den primära läkemedelskandidaten CS1, som står inför fas II-studier i den kliniska utvecklingen som preventiv behandling mot blodproppsrelaterade sjukdomar, inkluderar Cereno Scientifics produktportfölj nu även EB014.
Informationen om kandidaten är än så länge sparsam, men vad bolaget meddelat är att EB014 befinner sig i preklinisk utveckling och att man numera har en ”portfölj av läkemedelskandidater med potential för fler indikationer inom kardiovaskulära sjukdomar”. Avtalet med Emeriti Bio innebär att Cereno Scientific övertar alla rättigheter till substansen och relaterad substansfamilj. Det fortsatta utvecklingsarbetet kommer att ske som ett samarbete mellan de två bolagen.

Framgångsrika forskare bakom substansen

Emeriti Bio som står bakom EB014-substansen är ett kombinerat CRO- och bioteknikbolag vars affärsmodell går ut på att patentera projekt för att sedan driva dessa genom preklinisk och klinisk utveckling tillsammans med partners.
Bolaget grundades 2015 av en grupp forskare som tidigare varit verksamma vid AstraZeneca med inblandning i framgångarna med genombrottsläkemedel såsom Losec/Prilosec, samt dess efterföljare Nexium, men också Plendil, Exanta och Brilinta. Emeriti Bio utgår, liksom Cereno Scientific, från AstraZenecas BioVentureHub i Göteborg.

Välavvägd timing för expansion

Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific
Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific.

Med CS1 riktar Cereno Scientifics in sig på att förebygga blodproppar (trombos), som är den primära dödsorsaken i världen, Bolagets vd, Sten R. Sörensen, framhåller i ett pressmeddelande att det nu, efter positiva resultat från den första kliniska studien med CS1 och med den efterföljande fas II-studien i sikte, är helt rätt läge för att bredda verksamheten.

Breddar sitt indikationsområde

EB014, som Cereno Scientific benämner som en innovativ och lovande substans, ska komplettera bolagets indikationsspektra inom kardiovaskulära sjukdomar. För läkemedelsutvecklande bolag är det generellt en god idé att bredda sin produktportfölj, dels för att med utgångspunkt i befintlig expertis täcka in ett bredare indikationsområde och dels för att minska risken i bolaget, vars värdeutveckling inte längre är helt avhängigt utfallet av ett enskilt projekt. Detta torde vara sant även i Cereno Scientifics fall, även om en stor del av utvecklingsarbetet kvarstår för en kandidat i preklinisk fas.
 Med det sagt ger förvärvet av ett lovande projekt i tidig fas en möjlighet för bolaget att dra nytta av kunskaper man ackumulerat från det första läkemedelsprojektet och applicera sina erfarenheter på den andra generationens kandidat, och därigenom öka chanserna att kapitalisera ytterligare på de framgångar man redan nått.

Cereno Scientific rekryterade toppforskare till sitt vetenskapliga råd

Förvärvet är inte det enda stora steget för Cereno Scientific på senare tid. Så sent som i måndags blev det känt att man rekryterat Dr. Bertram Pitt som första medlem, tillika ordförande, i bolagets nyinrättade vetenskapliga råd. Dr Pitt är professor emeritus i medicin vid University of Michigan School of Medicine i Ann Arbor, USA. Med över 750 vetenskapliga artiklar på sitt CV och flera Life Time Achievement Awards från högaktade organisationer kommer Dr. Pitt att tillföra världsledande expertis, klinisk erfarenhet och ett starkt globalt nätverk till bolaget. Läs mer.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev