Home Nyheter Lipums kapitalrunda avslutas på söndag

Lipums kapitalrunda avslutas på söndag

Lipums kapitalrunda avslutas på söndag

15 februari, 2019

Det onoterade bolaget Lipum har identifierat en unik targetmolekyl för autoimmuna kroniska inflammationer och utvecklar en antikropp som skall användas för att blockera just denna target. Målsättningen är att kunna erbjuda en first-in-class behandling mot bland annat ledgångsreumatism, men med potential för en hel palett av fler autoimmuna sjukdomar. Efter att Lipum deltog på gårdagens BioStock Live STHLM, passade vi på att fråga vd Einar Pontén om den pågående kapitalrundan som stänger söndag den 17 februari.
Lipums antikropp utvecklas som ett nytt behandlingsalternativ för de miljontals patienter som lider av kroniska inflammatoriska sjukdomar, med initialt fokus på Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA).
I intervjun med BioStock konstaterar vd Einar Pontén att bolagets läkemedelskandidat har en lägre påverkan på immunförsvaret jämfört med dagens immunosuppressiva blockbusterbehandlingar. Eftersom dessa behandlingar påverkar immunförsvaret, ökar de i själva verket risken för att andra sjukdomar tar fäste, samtidigt som de försvårar möjligheterna till kombinationsbehandlingar.
Sammantaget ger rådande behandlingskutym utrymme för lovande kandidater som inte undertrycker immunsystemet, eller leder till andra oönskade systemiska effekter, i kombination med ett signifikant kliniskt behov av nya selektiva biologiska läkemedel.

Utvecklingsfokus under 2019

Lipum har i dagarna valt sin läkemedelskandidat och nästa vecka skriver man på ett samarbetsavtal med en kontraktstillverkare som kommer att sätta upp produktionsmetoden för att tillverka antikroppen.
Innan månadens slut kommer man även att lämna in ett produktpatent på den optimerade antikroppen med en giltighetstid till 2039. Vd Einar Pontén framhåller att bolaget avser ansöka om särläkemedelsstatus för JIA, vilket ger möjligheter både till bättre utvecklingsvillkor och ytterligare marknadsexklusivitet.
Dessutom öppnar Lipum snart en stor preklinisk studie som man hoppas ska ge mycket kunskap om såväl doser som verkningsmekanism. Man väntar data från studien redan i vår.

Kapitalanskaffning avslutas 17 februari

Lipum är precis i färd med att avsluta en kapitalresning om 25 Mkr som tillsammans med stöd från Horizon 2020 på 23 Mkr kommer att finansiera ovan nämnda prekliniska arbete samt produktionsmetoden fram till start av toxikologi-studier under nästa år.
Eftersom Lipum är ett onoterat bolag gör man enligt vd bäst i att kontakta bolaget om man är intresserad av att delta i investeringsrundan, med brasklappen att man enbart har två dagar på sig.
Se vår fullständiga intervju med Einar Pontén nedan där han utöver ovan, även talar om planerna om börsnotering 2020 samt de europeiska riskkapitalbolag som visat intresse för större investeringar i bolaget.


Se bolagspresentationen här:

Läs även:
Lipum vill bota sällsynt barnreumatism (27 aug 2018)
Söndagsintervju Lipum: »Vi har privatinvesterare som vill bli delägare nu direkt«  (16 dec 2018)

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev