Home Nyheter Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning

Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning

Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning

11 augusti, 2017

Under det första halvåret 2017 börsnoterades 19 biopharmabolag i USA, efter en trög start på året med endast fem nyintroduktioner i det första kvartalet. Men parallellt med att antalet börsnoteringar ökade, minskade samtidigt den genomsnittliga IPO-avkastningen för investerarna. I en analys från Scrip Pharma Intelligence frågar man sig om den höga noteringstakten kan hålla i sig och flaggar även för risken att investerare i sektorn kommer att söka andra investeringsalternativ om den vikande trenden med lägre IPO-avkastning fortsätter.
I takt med att fler biopharmabolag gått in på den amerikanska börsen via inledande offentliga erbjudanden, s.k. IPO:s, under första halvåret 2017, har också den genomsnittliga avkastningen sjunkit. Detta verkar dock inte ha bromsat aptiten för nya börsnoteringar inom sektorn – antalet noteringar hittills i år, hela 19 stycken första halvåret, indikerar att förra årets 30 börsnoteringar kommer att överträffas.
Ökad IPO-takt efter trögt första kvartal
Flera marknadsanalytiker påpekade i början av året att man förväntade sig att färre läkemedelsutvecklare skulle börsnoteras under 2017 än under de senaste åren. Man förutspådde färre, men högkvalitativa initiala erbjudanden och till lägre börsintroduktionspriser, för att hålla bolagsvärderingarna på nivåer som är attraktiva för erfarna investerare inom life science-sektorn. När första halvåret summeras står det dock klart att så inte blev fallet. Efter ett relativt långsamt första kvartal med bara fem börsnoteringar, tog IPO-karusellen sedan raketfart och hela 14 noteringar genomfördes under det andra kvartalet.
Sämre snittavkastning efter notering än året innan
Med en genomsnittlig avkastning på 14 procent per den 30 juni, går emellertid “IPO-klassen 2017” ut med lägre medeltal jämfört det föregående årets kull. En utveckling med generellt sämre avkastning efter börsnotering är något vi även sett i Sverige (BioStock skrev om detta i juni) och riskerar att inverka negativt på framtida IPO:s, om investerare som jagar snabb tillväxt söker sig bort från denna sektor.
Den genomsnittliga avkastningen var 22,8 procent för de 13 företag som börsnoterades efter 19 maj. Innan dess var den genomsnittliga avkastningen 20,6 procent den 10 maj. För den högsta avkastningen hittills i år stod det New York-baserade immuno-onkologibolaget BeyondSpring Inc., vars aktie hade ökat med hela 114,4 procent vid halvårsskiftet. BeyondSpring som noterades i mars, var det enda biofarmabolaget under 2017 som vågade sig på att göra en börsnotering på 20 dollar per aktie, tillika det enda som lyckades uppnå en tresiffrig avkastning jämfört med noteringskursen per den 30 juni.
I den andra änden av värdespektrat stod ObsEva SA för den största nedgången bland de läkemedelsbolag som börsintroducerats i USA i år, med ett värdetapp på 43 procent i slutet av mätperioden.
Riskkapital-backade bolag lyckades bäst
Elva av de 19 biopharmabolagen som börsnoterades i USA handlades uppåt med minst 16,3 procent över noteringskursen den 30 juni, vilket redovisas i tabellen nedan. Renaissance Capital, ett analysbolag som bevakar IPO:s, noterade att hälften av de 52 amerikanska börsnoteringarna under det andra kvartalet, vilka totalt drog in 11 miljarder dollar, utgjordes av teknik-, hälso- och sjukvårdsföretag. De tekniska och biotekniska investeringarna drivs generellt av investerare som söker tillväxtföretag, menar Renaissance Capital, något som firmans analytiker inte förväntar sig kommer att ändras under det tredje kvartalet.
Viktigt att notera att när det gäller IPO:s inom läkemedelsutveckling, är att dessa börsnoteringar vanligen också sker med betydande deltagande från insiders – d.v.s. tidiga investerare som stöttat bolagen sedan de fortfarande var helt privatägda.
De bolag som redan fått stöd av riskkapital lyckades också särskilt bra med sina börsnoteringar under det andra kvartalet, enligt Renaissance Capital. Den genomsnittliga avkastningen för IPO:s understödda av riskkapital var 23 procent, jämfört med 13 procent för alla andra initiala erbjudanden under kvartalet.
Tillgången till kapital fortfarande god
Högre snittavkastning i sektorn än för IPO:s i andra branscher är goda nyheter för läkemedelsutvecklare som tar in riskkapital just nu i USA, eftersom riskkapitalbolagen är sannolikt mer benägna att ta in pengar och mer benägna att investera detta kapital, om marknaden för marknadsintroduktioner fungerar väl.
National Venture Capital Association och Pitchbook, ett bolag som analyserar riskkapitalflöden, rapporterade i sin senaste Venture Monitor-uppdatering att 274 pharma- och biotechföretag tog in 4,58 miljarder dollar under de två första kvartalen 2017, vilket motsvarar mer än hälften av helårstalet för 2016, när 534 amerikanska företag tog in 8,09 miljarder dollar i riskkapital.
När man räknar samman alla 556 life science-företag i USA, inklusive läkemedelsutvecklare, medtech och och diagnostikföretag, tog dessa in 7,44 miljarder dollar under det första halvåret i år, att jämföras med 2016 då 1026 bolag tog in 11,9 miljarder dollar för helåret. Sammantaget visar siffrorna således att tillgången till riskkapital i USA för sektorn ännu så länge är god – frågan är dock hur länge det förhåller sig så.
Läs också: Tuffare tider för Life Science-bolagen bland börsens nykomlingar

Bolag

IPO pris

Kurs 30 juni

Avkastning

AnaptysBio Inc. (ANAB)

$15

$23.93

59.5%

$16

$14.03

-12.3%

ObsEva SA (OBSV)

$15

$8.55

-43%

BeyondSpring Inc. (BYSI)

$20

$42.88

114.4%

Therapix Biosciences Ltd. (TRPX)

$6

$6.99

16.5%

Tocagen Inc. (TOCA)

$10

$12.03

20.3%

$13.50

$11.65

-13.7%

Zymeworks Inc. (ZYME)

$13

$8.35

-35.8%

$15

$10.49

-30.1%

$13

$18.06

38.9%

$17

$25

47.1%

$15

$17.44

16.3%

argenx SE (ARGX)

$17

$21.21

24.8%

Athenex Inc. (ATNX)

$11

$16

45.5%

Immuron Ltd. (IMRN)

$10

$8.60

-14%

$17

$22.29

31.1%

$15

$13.97

-6.9%

$15

$11.15

-25.7%

$6

$7.95

32.5%

Genomsnittlig avkastning

14%

 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev