Home Blog

Nyhetssvepet torsdag 6 oktober

Nyhetssvepet fredag 7 oktober

Det senaste från BioStock

» Förskingring av läkemedel – ett växande problem inom sjukvården
» AstraZeneca bygger vidare på satsningen mot sällsynta sjukdomar
» NLSDays: Intervjuer med 10 intressanta bolag
» Invent Medic fortsätter expandera antalet försäljningskanaler
» NLSDays: Sound Bioventures och Eir Ventures om investeringsklimatet

Läs BioStocks nyhetsbrev för v.39 här.


Förmiddagens nyheter

Nära 50 procent minskad ångest i Vicores digitala pilotstudie i lungfibros. Läs mer.

Fluicell har erhållit genombrottsorder från Australien avseende Biopixlar AER. Läs mer.

Preklinisk studie bekräftar Asarina Pharmas resultat om allopregnanolols inverkan på stressrelaterade tillstånd. Läs mer.

Scandinavian ChemoTech utökar sin ledningsgrupp med ytterligare klinisk kompetens. Läs mer.

Samarbetspartner till SensoDetect ser bolagets metod som biologiskt komplement i patientutredningar. Läs mer.

Egetis har tillkännagett agenda för kapitalmarknadsdagen den 13 oktober. Läs mer.

AlzeCure ska presentera på Redeye Theme Neurology den 12 oktober. Läs mer.

Regionala cancercentrum i samverkan: Sverige fortsätter tappa mark inom strålbehandling, enligt ny studie. Läs mer.

FluoGuide ska presentera data för FG001European Congress of Neurosurgery 2022. Läs mer.

Erkänd diabetesklinik i Tyskland ska utvärdera VibroSenses VibroSense Meter II. Läs mer.

Allan Rosetzsky avgår med omedelbar verkan från ExpreS2ions styrelse. Läs mer.


Kommunikéer:
Genmab  iZafe Group  Orion


Nyheter sedan onsdag lunch

Positiva treårsresultat i kohort 1 av UV1-103-studien i metastaserande malignt melanom, tillkännager Ultimovacs. Läs mer.

Evaxion Biotech välkomnar Per Norlén som bolagets nya vd. Läs mer.

Alteco Medicals likviditet påverkas negativt av kriget i Ukraina, meddelar bolaget. Läs mer.

InDex Pharmaceuticals ska delta som utställare på United European Gastroenterology Week. Läs mer.

Capitainer har inlett samarbete med University of Florida och Dr. Timothy Garrett. Läs mer.

Leverans av Diagonal Bios första Panviral-enhet banar väg för pilottester. Läs mer.

Calmark deltar i en offentlig upphandling för Stockholmsregionen. Läs mer.

Positiva topline-resultat från klinisk fas I-studie av Lipisense, meddelar Lipigon. Läs mer (rättelse).

IO Biotech ska presentera på Society for Immunotherapy of Cancer’s (SITC) 37th Annual Meeting. Läs mer.

Nyligen publicerad studie visar på att suPAR orsakar kardiovaskulär sjukdom, meddelar ViroGates. Läs mer.

Herantis Pharma ska medverka på BIO-Europe 2022 och Redeye Neurology Day. Läs mer.

Lytix Biopharma har fått ett abstract accepterat för presentation på SITC 37th Annual Meeting. Läs mer.


Förmiddagens kursutveckling

Vinnare: ODI Pharma 26,2%, ObsteCare 20,1%, BICO Group 19,2%, AcuCort 13,0%, Ziccum 11,3%

FörlorareBrainCool -8,3%, Clinical Laserthermia Systems -7,2%, Nanologica -6,5%, Scandion Oncology -4,6%, Prolight Diagnostics -4,4%

Index: OMXS30 1894 0,63%, Hälsovård 1,36%


Fler artiklar från BioStock

» NLSDays: Intensivt event för Kongsberg Beam Technology
» Alzinovas CSO om marknaden och framtiden för Alzheimerforskningen 
» NLSDays: Navigare Ventures och ClexBio om deep tech
» NLSDays: Stayble trappar upp partneringaktiviteterna
» Scandion Oncology kommenterar fas II-data

Förskingring av läkemedel – ett växande problem inom sjukvården

Läkemedelsförskingring – ett växande problem inom sjukvården

Som en följd av opioidkrisen är förskingring av narkotiska preparat, så kallad drug diversion, ett växande problem inom sjukvården. Efterfrågan på lösningar som motverkar att receptbelagda preparat hamnar i fel händer ökar stadigt i takt med högre krav på läkemedelssäkerhet. BioStock rapporterar om de senaste rönen från USA med kommentarer från organisationen IHFDA:s ordförande Marsha Stanton och vi uppmärksammar en teknisk lösning för att förhindra förskingring av läkemedel från svenska bolaget Pharmacolog.

Opioidmissbruket har ökat dramatiskt under de tre senaste decennierna. I USA har mer än 932 000 människor dött av en överdos av droger sedan 1999, enligt myndigheten Center for Disease Control and Prevention (CDC). År 2020 var nära 75 procent av alla dödsfall på grund av överdoser opioidrelaterade. Läs mer.

Opiodmissbruk har blivit ett så utbrett problem i många länder att det talas om en global opioidkris, eller opioidepidemi, med höga kostnader för samhället. Krisen bedöms kosta 78,5 miljarder dollar per år bara i USA, enligt CDC.

Fentanyl har tagit över

Amerikanska myndigheter har satsat hårt på att få ned missbruket av receptbelagda mediciner, vilket har gjort att opioidförskrivningen i USA har minskat med nästan 50 procent det senaste decenniet.

Trots detta fortsätter drogrelaterade överdoser och dödsfall att öka, då många patienter i brist på receptbelagda opioider vänt sig till den illegala marknaden där fentanyl- och fentanylanaloger blivit både billigare och mer potenta.

Ett av de största problemen som USA måste handskas med är att olaglig fentanyl används istället för fentanyl av farmaceutisk kvalitet. Den olagliga fentanylen är mer oberäknelig än farmaceutiska preparat vilket gör att den är svårare att dosera och leder till fler överdoser och dödsfall. Läs mer.

Förskingring av läkemedel – ett växande problem

Samtidigt som narkotikamissbruket ökar växer också problemen att sjukvårdspersonal förskingrar läkemedel, så kallad drug diversion, för personligt bruk eller återförsäljning.

Enligt en uppskattning från amerikanska organisationen Healthcare Diversion Network kommer var tionde vårdanställd att stjäla opioider och andra substanser från patienter och sjukhus någon gång i sin karriär. Läs mer.

I slutet av september hölls ett internationellt Drug Diversion-möte i USA, anordnat av International Health Facility Diversion Association (IHFDA) – ett kunskapsnätverk av hälso- och sjukvårdspersonal specialiserade på patientsäkerhet och åtgärder för att förhindra förskingring av narkotiska preparat.

Organisationens ordförande berättade om problematiken kring Drug Diversion för BioStock:

The opioid crisis is a complicated issue from the manufacture of the molecule to the delivery of the molecule to the patient. There are multiple channels and opportunities through which an opioid can be diverted. The complexity of the problem is exacerbated by the numbers of patients as well as the number of dosage units and the various opportunities through which a chance for diversion exists.”

– Marsha Stanton, PhD, RN, President IHFDA

Högre krav på läkemedelssäkerhet

De växande problemen med förskingring av läkemedel, som bland annat kan leda till felaktig medicinering, har gjort att myndigheter ställer högre krav på arbetet med läkemedelssäkerhet. Hårdare krav driver på efterfrågan inom sjukvården att se till att narkotikan inte stjäls eller riskerar patienters hälsa, till exempel genom att de smittas av sprutor som sjukhuspersonal använt på sig själva eller att preparat byts ut mot saltlösning.

”Unfortunately, diversion is real and happens frequently, which requires constant monitoring, but also allows for the creation of very innovative data capture and technological advancements to minimize the potential frequency of diversion.”

– Marsha Stanton, President IHFDA

Organisationen American Society of Health-System Pharmacists, ASHP, släppte nyligen reviderade riktlinjer för att förhindra avledning av kontrollerade ämnen.

I ASHP:s nya riktlinjer har kasserade eller returnerade narkotiska preparat identifierats som en möjlig källa till förskingring av läkemedel.

Svenska Pharmacolog satsar på drug diversion i USA

Uppsalabaserade Pharmacolog är ett svenskt medicinteknikbolag som utvecklat WasteLog – en teknisk lösning för att förhindra potentiell drug diversion.

Systemet används för att verifiera att returnerade narkotiska preparat som skall slängas verkligen är vad som står på sprutan och att innehållet inte har försnillats. Bolaget har tidigare rapporterat om att de ser en stor efterfrågan just nu på WasteLog-system som uteslutande säljs i USA.

Bolaget tog nyligen in 15,3 Mkr i en företrädesemission för att kunna satsa mer i USA och på sikt bli marknadsledande globalt. Läs mer.

 

AstraZeneca bygger vidare på satsningen mot sällsynta sjukdomar

AstraZeneca satsar vidare på sällsynta sjukdomar

Svenskbrittiska läkemedelsjätten AstraZeneca visade med sitt mångmiljardförvärv av Alexion att man menar allvar med sin satsning inom sällsynta sjukdomar. Nu följer man upp med ytterligare ett förvärv i form av det lilla amerikanska biotechbolaget LogicBio. Affären, som meddelades under måndagen, ämnar genomföras till 2.07 USD per aktie – en premie på hela 667 procent jämfört med fredagens stängningskurs på amerikanska Nasdaq.

2021 års jätteförvärv av amerikanska Alexion Pharmaceuticals för 39 miljarder USD ses som ett viktigt steg för AstraZenecas satsning mot att nå sitt mål om en årlig försäljning på över 40 miljarder USD. Förvärvet av Boston-baserade Alexion är den första stora byggstenen av en helt ny gren inom den svenskbrittiska läkemedelsjätten, som ska fortsätta drivas under Alexions flagg och fokusera på sällsynta sjukdomar. Strategin går ut på att bygga en portfölj via förvärv, men sedan Alexion-affären har det varit ganska tyst på M&A-fronten inom området – fram tills i måndags.

Bygger vidare på området sällsynta sjukdomar

Då offentliggjorde läkemedelsjätten nämligen förvärvet av det lilla biotechbolaget LogicBio, som har sitt säte i Lexington i utkanten av Boston. LogicBio har utvecklat två plattformar för redigering av arvsmassa och genleverans som är tänkt att användas i framtagningen av nya behandlingar för olika sällsynta genetiska sjukdomar.

I GeneRide-plattformen utnyttjas cellers naturliga process för DNA-reparation i syfte att uppnå en exakt geninsättning, med förhoppningen att nå hållbara terapeutiska proteinuttrycksnivåer. Genleveransplattformenen sAAVy är en teknikplattform baserad på adeno-associerade virus (AAV) som är framtagen för att optimera leverans av gener inom ett brett spektrum av genterapibehandlingar.

Stärker AstraZenecas forskning inom sällsynta sjukdomar

Just nu pågår en klinisk fas I/II-studie med LogicBios huvudkandidat LB-001, som är baserad på GeneRide-plattformen och utvecklas för behandling av metylmalonsyreuri. Metylmalonsyreuri är ett sjukdomstillstånd som leder till att kroppen inte kan bryta ner vissa proteiner och fetter, där symptomen kan vara alltifrån relativt milda till livshotande.

“Det föreslagna förvärvet av LogicBio är en betydande utveckling för vår växande forskning inom genomisk medicin”, kommenterar Marc Dunoyer, vd för Alexion, AstraZeneca Rare Disease i ett pressmeddelande.

“LogicBios medarbetare, erfarenhet och plattformar ger ny vetenskaplig kapacitet genom att addera förstklassig teknik och expertis till vår genomiska medicinska strategi. Det vetenskapliga samarbetet mellan Alexion och AstraZeneca har varit ett betydande fokusområde sedan förra årets förvärv och tillägget av LogicBio kommer att utöka detta grundläggande arbete.”

Ordentligt kurslyft i LogicBio

LogicBio-affären var inte bara en välkommen nyhet för AstraZenecas satsning på sällsynta sjukdomar. LogicBio har i likhet med övriga biotech-bolag haft en tuff resa på börsen under 2022 och AstraZenecas köp innebar en ganska rejäl premie mot stängningskursen som gällde innan affären offentliggjordes – närmre bestämt 667 procent. Förvärvet stöds av de båda bolagens styrelser och affären väntas genomföras inom fyra till sex veckor.

NLSDays: Intervjuer med 10 intressanta bolag

NLSDays

Den 28-29 september arrangerade SwedenBIO Nordic Life Science Days i Malmö, Nordens största partneringkonferens inom life science. Över 1000 bolag och 100 investerare deltog i eventet och cirka 3000 möten var inbokade redan innan eventet gick av stapeln. BioStock var på plats och fick möjlighet att prata med en rad intressanta aktörer. 

Se intervjun med Ablivas vd Ellen Donnelly nedan.

Se intervjun med Cyxones tf vd Carl-Magnus Högerkorp nedan.

Se intervjun med Elicera Therapeutics vd Jamal El-Mosleh nedan.

Se intervjun med Antti Vuolanto, vd för Herantis Pharma, nedan.

Se intervjun med LIDDS vd Anders Månsson nedan.

Se intervjun med Lipums COO Pernilla Abrahamsson nedan.

Se intervjun med Thomas Lenz, vd på Milmed Unico, nedan.

Se intervjun med Neola Medicals vd Hanna Sjöström nedan.

Se intervjun med NorthX Biologics vd Helena Strigård nedan.

Se intervjun med Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator, nedan.

Nyhetssvepet onsdag 5 oktober

Nyhetssvepet fredag 7 oktober

Det senaste från BioStock

» Invent Medic fortsätter expandera antalet försäljningskanaler
» NLSDays: Sound Bioventures och Eir Ventures om investeringsklimatet
» NLSDays: Intensivt event för Kongsberg Beam Technology
»
Alzinovas CSO om marknaden och framtiden för Alzheimerforskningen 
» NLSDays: Navigare Ventures och ClexBio om deep tech

Läs BioStocks nyhetsbrev för v.39 här.


Förmiddagens nyheter

Artikel publicerad i Pediatric Research visar på fördelen med Neola Medicals GASMAS-teknologi. Läs mer.

IRRAS tillkännager deltagande på kommande viktiga neurokirurgikonferenser. Läs mer.

Ascelia Pharma expanderar sin ledningsgrupp. Läs mer.

BioSergen har valt Mangold Fondkommission som likviditetsgarant. Läs mer.

Ytterligare två styrelsekandidater förslås till iZafes valberedning. Läs mer.

Modulight ansluter sig till Quantum Economic Development Consortium (QED-C) för att stödja initiativ för kvantekosystem. Läs mer.

ArcticZymes meddelar om ökning av aktiekapital i samband med utnyttjande av optioner av tidigare anställd. Läs mer.

Bokslutskommuniké för 21/22 är publicerad av Diamyd Medical. Läs mer.

Helena Elding Larsson tilldelas Medeonstipendiet 2022 för hennes insatser för typ 1-diabetes. Läs mer.


Nyheter sedan tisdag lunch

Första patienten är rekryterad i Ilya Pharmas fas IIa-studie med ILP100-Topical. Läs mer.

Gradientech utökar med senior affärsutvecklingsresurs i USA. Läs mer.

BioSergen har offentliggjort utfallet i företrädesemissionen av units. Läs mer.

Zealand Pharma har tillkännagett riktad nyemission om ca 4,5 miljoner nya aktier. Läs mer.

Två kommuner väljer att implementera iZafes Dosell. Läs mer.

Lars Lindström blir tillförordnad vd för Arcoma. Läs mer.

Mika Salkola har slutat som Revenio Groups Vice President of Research och ersatts av Giuliano Barbaro. Läs mer.

Magle Chemoswed har bytt Certified Adviser till Vator Securities. Läs mer.

SoftOx Solutions har av Kemikalieinspektionen erhållit slutligt utkast för bedömning av bolagets desinfektionsprodukter. Läs mer.

Start för stor klinisk prövning av melatonin vid uvealt melanom vid S:t Eriks ögonsjukhus. Läs mer.


Förmiddagens kursutveckling

Vinnare: RLS Global 23,9%, RhoVac 17,5%, Coegin Pharma 14,3%, Fluicell 13,5%, AlphaHelix 12,1%

Förlorare: ScandiDos -21,5%, Phase Holographic -16,2, S2Medical -8,6%, BioSergen -7,7%, Clinical Laserthermia Systems -7,6%

Index: 1901 -0,44%, Hälsovård -0,29%


Fler artiklar från BioStock

» NLSDays: Stayble trappar upp partneringaktiviteterna
» Scandion Oncology kommenterar fas II-data
» BioStock Investor Pitch: Neola Medical 
» Evaxion rekryterar första patienten i fas IIb melanomstudie

» BioStock Studio: CLS om FDA-godkännandet

Invent Medic fortsätter expandera antalet försäljningskanaler

Lundabolaget Invent Medic har inlett 2022 starkt och kunde uppvisa solida tillväxtsiffror under det andra kvartalet. Det hårda arbetet för att få till ökad försäljning ser av allt att döma ut att börja betala sig. Bolaget har inte heller några planer på att slå av på takten, utan fortsätter satsa på att få ut sina produkter på marknaden. Nyligen meddelades att två nya onlinebutiker ansluter sig till en allt längre rad av återförsäljare.

Medicinteknikbolaget Invent Medic utvecklar och marknadsför produkter som alla syftar till att öka kvinnors livskvalitet i vardagen. Idag marknadsför Invent Medic två produkter Efemia kontinensstöd och Efemia menskopp och planen är att framöver lägga till ytterligare produkter till Invent Medics portfölj. När bolaget för en dryg månad sedan släppte sin rapport för det andra kvartalet 2022 kunde man konstatera en försäljningstillväxt på dryga 60 procent. Samtidigt presenterades flera nyheter som pekar på att det kommer att finnas mer tillväxt att hämta framöver.

Bland annat meddelades att kontinensstödet nu finns att hitta i 11 av Sveriges 21 regioner, efter att avtal slutits med Region Stockholm och Region Jönköping. Dessutom har man nu slutfört överföringen av förskrivningsregistrering av produkten i Tyskland och England till de nya distributörerna i länderna, Sayco Europe och iMEDicare.

Du kan läsa mer om det andra kvartalet här.

Säkrat full produktnärvaro hos Apotea och Apoteket Hjärtat

Nu fortsätter tillväxtresan, där fler och fler återförsäljare läggs till listan. Nyligen meddelades att svenska Apotea tar in Efemia Menstrual Cup i sitt online-sortiment från oktober, vilket innebär att man nu har både kontintensstödet och menskoppen tillgängliga på apotea.se

”Vi har arbetat på flera plan för att få Apotea att inkludera produkten i sitt sortiment. Dels via betygsättningstjänster som Trustpilot för att lyfta fram att produkten är mycket uppskattad av användarna. Vårt budskap blir mer trovärdigt när användarna själva intygar att de upplever att Efemia Menstrual Cup är mjuk och följsam och inte har problem med läckage”, kommenterar Invent Medics vd Anna Lindström i ett pressmeddelande.

Inte långt efter Apotea-beskedet kunde Invent Medic meddela att även Apoteket Hjärtat valt att ta in menskoppen i sitt online-sortiment. Även här har man haft närvaro i form av Efemia kontinensstöd sedan tidigare.

Tar steget in hos nordiska onlineapoteket Med24

Men inte nog med det. I samband med detta kunde man även annonsera att man fått in en fot hos det nordiska onlineapoteket Med24, som beslutat att ta in båda produkterna i sitt sortiment. Med24 har verksamhet i Sverige, Norge och Danmark och i ett första steg kommer produkterna att finnas tillgängliga i den danska webbshopen Med24.dk.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade Anna Lindström i samband med den senaste tidens nyhetsflöde för att få veta mer om vad det betyder för bolaget och om det arbete som ligger bakom.

Anna Lindström, vd Invent Medic
Anna Lindström, vd Invent Medic

Först och främst, vad innebär det för er tillväxtresa att listan av återförsäljare byggs på i den här takten?

– Vi ser att det är mycket positivt att våra produkter finns hos ledande återförsäljare så att kunderna lättare kan hitta dem och lägga till i sin varukorg. Apotekskedjorna satsar mycket på att växa sin online-affär så det är en bra tidpunkt att finnas med där.

I en kommentar lyfte du lite på locket gällande arbetet som låg bakom att ni kom in med menskoppen hos Apotea. Vad är det viktigaste som gör att ni lyckas få in produkterna hos olika distributörer på era fokusmarknader?

– De finns många konkurrenter som har menskoppar och här gäller det att övertyga om att vår produkt har unika egenskaper. Vi känner oss trygga med att Efemia menskopp är den mest flexibla och följsamma koppen på marknaden, eftersom den är utvecklad baserat på input från över 100 kvinnor. Vårt budskap blir starkt när användarna säger samma sak på betygsättningstjänster och därför har vi arbetat mycket med att se till att användare ger sina rekommendationer.

Hur lång tid brukar det vanligtvis ta från det att ni fått in produkterna i sortimentet till dess att försäljningen hos återförsäljare börjar ta fart?

– Vi kommer att fortsätta att marknadsföra våra produkter i sociala medier för att stödja försäljningstillväxten hos våra återförsäljare. Återförsäljarna lägger våra produkter på lager så försäljningen startar från dag ett. Användarnas betyg av produkterna hos återförsäljare kommer att vara viktig för att driva försäljningen och eftersom vi redan vet att den tas väl emot finns det goda förutsättningar för en bra försäljningstillväxt.

Vad innebär det för det framtida införsäljningsarbetet att ni inkluderas i allt fler sortiment?

– Det viktiga i slutändan är att kunderna köper och är nöjda med våra produkter. Vi behöver finnas lättillgängliga för konsumenten och nu med flera bra e-handelsåterförsäljare på plats vrider vi lite på fokuset från att bara addera till att även supportera försäljningen i de nya försäljningskanalerna.

Vill du läsa mer om bolaget så kan du göra det här.

NLSDays: Sound Bioventures och Eir Ventures om investeringsklimatet

Eir Ventures Sound Bioventures NLSDays2022

Ett av NLSDays huvudsakliga mål är att knyta samman investerare och life  science-bolag. Således var flera venture capital-fonder på plats under eventet i Malmö och BioStock fick chansen att tala med representanter från två av dessa. Johan Kördel, Managing Partner på Sound Bioventures och Tobias Horneman-Thielcke, Partner på Eir Ventures gav oss en inblick i vad de letade efter på NLSDays.

Venture capital-fonden Sound Bioventures investerar i privata bolag i Europa och USA som närmar sig klinisk fas eller som redan befinner sig i klinisk fas. Se intervjun med Johan Kördel, Managing Partner, nedan.

Eir Ventures är en life science-fond som förvaltar 125 miljoner euro med särskilt fokus på Norden och på att stimulera life science-sektorn i de nordiska länderna. Se intervjun med Tobias Horneman-Thielcke, partner, nedan.

NLSDays: Intensivt event för Kongsberg Beam Technology

Kongsberg Beam Technologys vd Kerstin Jakobsson

BioStock var på plats på årets upplaga av NLSDays i Malmö och i vimlet fick vi möjlighet att intervjua Kerstin Jakobsson, vd för det norska medtechbolaget Kongsberg Beam Technology. Bolagets mål är att förbättra strålbehandlingen av cancerpatienter med MAMA-K, ett system för protonbehandling som ska ge färre biverkningar. Jakobsson berättade mer om detta och delade även med sig av sina intryck av NLSDays.

Se intervjun med Kongsberg Beam Technologys vd Kerstin Jakobsson nedan.

Nyhetssvepet tisdag 4 oktober

Nyhetssvepet fredag 7 oktober

Det senaste från BioStock

» Alzinovas CSO om marknaden och framtiden för Alzheimerforskningen 
» NLSDays: Navigare Ventures och ClexBio om deep tech
» NLSDays: Stayble trappar upp partneringaktiviteterna
» Scandion Oncology kommenterar fas II-data
» BioStock Investor Pitch: Neola Medical 

Läs BioStocks nyhetsbrev för v.39 här.


Se förmiddagens BioStock Investor Pitch med Neola Medical här eller via bannern nedan.Neola Medical Investor Pitch


Förmiddagens nyheter

BrainCool beslutar att genomföra en företrädesemission om ca 82 Mkr enligt ny tidsplan. Läs mer.

PolarCool tecknar ytterligare brittiskt rugbyavtal med London Irish. Läs mer.

Prolight Diagnostics stärker ledningen för att säkra intern tillverkningskompetens. Läs mer.

Tobii Dynavox tecknar refinansieringsavtal om 700 Mkr, klassat som socialt lån. Läs mer.

BioServo Technologies har genomfört vd-intervju och bolagspresentation på Erik Penser Bank. Läs mer.

Photocure har presenterat data på IBCN avseende reduktion i återfall i NMIBC med användning av BLC. Läs mer.

Positiva topline fas I-resultat för SoftOx Solutions SoftOx Biofilm Eradicator. Läs mer.

Lumito publicerar investerarbrev. Läs mer.


Inbjudan till presentation:
Sedana Medical

Förändringar av eget kapital och antal röster:
Initiator Pharma  Össur


Nyheter sedan måndag lunch

Teckningsperioden i Neola Medicals företrädesemission av aktier har inletts. Läs mer.

Idogen har offentliggjort utfallet av utnyttjande av TO5. Bolaget intensifierar sitt fokus på IDO 8 och sänker kostnader. Läs mer.

Emplicure har bytt Certified Adviser till Erik Penser Bank. Läs mer.

Goda resultat har konstaterats i Novo Nordisks fas IIIa-studie med Insulin icodec i kombination med doseringsguidande app. Läs mer.

Calmark har presenterat på Redeye Theme Diagnostics. Läs mer.

Fluicell har offentliggjort prospekt med anledning av företrädesemissionen. Läs mer.

Oncopeptides har inlett kommersialiseringen av Pepaxti med Tyskland som första marknad. Läs mer.

Fas II-data för FG001 i aggressiv hjärncancer har presenterats av FluoGuideWorld Molecular Imaging Congress. Läs mer.

Teckningskurs för S2Medicals TO1 fastställd till 0,82 Kr och teckningsperiod inleds 6 oktober. Läs mer.

Teckningsperioden i Eurocine Vaccines fullt garanterade företrädesemission av aktier har inletts. Läs mer.

Arctic Bioscience har planerat skicka in en CTA för HRO350 inom kort (uppdatering). Läs mer.

Styrelse och ledning i iZafe nyttjar samtliga innehavda teckningsoptioner av serie TO10B. Läs mer.

Redwood Pharma ska presentera på Aktieportföljen Live den 11 oktober. Läs mer.


Förmiddagens kursutveckling

Vinnare: Alzinova 32,04%, BrainCool 25,7%, RhoVac 17%, Egetis Therapeutics 14,9 %, Dignitana 10,5%

Förlorare: European Institute of Science -30,4%, SelectImmune Pharma -19,4%, Scandion Oncology -10,6%, PolarCool -10%, Hamlet Pharma -6,7%

Index: 2 076  1,65%, Hälsovård 1,74%


Fler artiklar från BioStock

» Evaxion rekryterar första patienten i fas IIb melanomstudie
» BioStock Studio: CLS om FDA-godkännandet
» Årets 5 hittills bästa life science-aktier
» NLSDays: Sprint Bioscience om partnerskap
» CombiGenes nye COO vill bygga ett stort genterapibolag

Alzinovas CSO om marknaden och framtiden för Alzheimerforskningen

Alzinova

Förra veckan kunde Eisai rapportera att läkemedelskandidaten lecanemab uppnått positiva fas III-resultat i en studie på nära 1 800 Alzheimerpatienter. I kölvattnet av denna kliniska framgång steg börskurserna i ett flertal bolag som utvecklar nya Alzheimer-behandlingar. BioStock kontaktade Anders Sandberg, CSO på Alzinova, för att få hans syn på det ökade intresset för Alzheimerforskningen och dess framtid.

2014 utlicensierade svenska BioArctic antikroppen lecanemab till Eisai för utveckling av en ny behandling mot Alzheimers sjukdom. Under 2022 har marknaden väntat på resultatet från Eisais globala registreringsgrundande fas III-studie Clarity AD, där lecanemab har testats i 1 795 patienter. Som BioStock tidigare rapporterat så utföll studien positivt, både avseende primära och sekundära effektmått. Läs mer här.

En boost för flera Alzheimerbolag

De uppmuntrande resultaten fick BioArctics aktie att rusa 172 procent under förra onsdagen, medan bolagets partner Eisai ökade 70 procent samtidigt som Biogen, som samutvecklar lecanemab med Eisai, steg med 40 procent. Även Roche och Eli Lilly, som har pågående fas III-studier i Alzheimers sjukdom med liknande plackreducerande produkter som lecanemab, ådrog sig ett ökat intresse från marknaden och handlades upp med nära 4 respektive 8 procent.

På den svenska marknaden ökade AlzeCure 6 procent, medan Alzinova rusade 90 procent under kraftigt ökad omsättning jämfört med en normal handelsdag. Snart en vecka senare har BioArctics aktie fortsatt uppåt medan de svenska sektorkollegorna, fortfarande på plus, har korrigerat nedåt.

Alzinovas CSO kommenterar

Anders Sandberg, CSO Alzinova
Anders Sandberg, CSO Alzinova

BioStock kontaktade Anders Sandberg, medgrundare och Chief Scientific Officer (CSO) på Alzinova, för att få hans syn på den senaste utvecklingen inom Alzheimer-området och vilka implikationer han tror att det kommer få framgent.

Anders, du har lång erfarenhet av forskning inom Alzheimers sjukdom. Hur ser du på de senaste forskningsresultaten och vad betyder, enligt dig, dessa resultat i praktiken?

– Studieresultatet var en typ av slutlig bekräftelse på det som länge antytts för denna grupp av terapier, nämligen att en kraftig reduktion av plackmängden har en bromsande effekt på symtomutvecklingen. Man ser effekt ganska snabbt hos denna klass av antikroppar. Det skall bli väldigt intressant att se om längre behandlingstider verkligen leder till en ännu bättre effekt samt ökad livslängd, eller om det är en typ av symtombehandling som ett resultat av plackreduktionen.

– Eftersom liknande mängd av lecanemab ges dubbelt så ofta som aducanumab så hade jag gärna velat se en något bättre effekt på deras primära endpoint, CDR-SB, vilken är i paritet med vad som sågs med aducanumab – kanske något bättre. Lecanemab har däremot en något bättre säkerhetsprofil än aducanumab.

– Den kliniska effekten ligger dock något under vad ledande forskare generellt anser vara en robust och meningsfull klinisk effekt, så det kommer att bli intressant att se hur myndigheterna ställer sig till denna typ av behandling och om den kommer att ersättas genom försäkringssystemen. Om ersättning erhålls kommer detta betyda att patienter med mild kognitiv störning som beror av underliggande Alzheimers kommer att kunna erbjudas en medicin som, i bästa fall, är en riktig bromsmedicin som kan fördröja tiden till insjuknande i demens med storleksordningen 6 månader. Det är goda nyheter för alla patienter.

Hur påverkar detta ett bolag som Alzinova?

– Plackreduktion i all ära, men vår hypotes är att mycket bättre effekt sannolikt kan erhållas genom att vara specifik för de giftigaste formerna av amyloid-beta, vilket vi har visat genom egen forskning att vi åstadkommer med våra differentierade läkemedelskandidater. Jag tror därför att vi kommer att se ett ökat intresse för våra kandidater och den pågående fas 1b-studien med vaccinet ALZ-101 som avslutas nästa år. Vaccinet är en helt unik läkemedelskandidat som, i kontrast till dagens antikroppskandidater, skulle kunna bli en snabb, kostnadseffektiv och okomplicerad behandling utan långa och dyra sjukhusvistelser. Det finns många stora läkemedelsbolag som inte har några produkter alls inom detta segment.

Vad ser du att detta kommer generera framgent för forskningsfältet?

– Det är många som likställer detta med vad som hände inom cancerområdet när man deklarerade ”krig” mot denna grupp av sjukdomar på 70-talet, och nu har överlevnaden kraftigt förbättrats för många av dessa genom enträget forskande. Jag tror att det ligger någonting i detta resonemang. Plackreduktion har begränsad effekt, med det är en sann effekt och man har visat att immunterapi är en framkomlig väg. Jag förväntar mig därför ökade investeringar inom demensområdet generellt, men fr.a. inom området diagnostik och immunterapi.

Avslutningsvis, hur ser du på de senaste dagarnas ökade intresse för området i stort?

– Det var väntat att det skulle få stor uppmärksamhet. Alzheimers sjukdom är ett enormt komplext område som kantats av många misslyckanden, och det är en sjukdom som ligger många varmt om hjärtat. Det är nu positivt att man med den grupp av terapier som lecanemab tillhör lyckats testa hypotesen att plackreduktion kan motverka sjukdomen till viss del. Nu ser vi fram emot att utveckla nästa generations läkemedel där bl.a. Alzinova är verksamt. Målet med dessa är att ta amyloid-betahypotesen till nästa nivå genom att specifikt angripa de giftiga formerna av denna peptid, inte placken. Sannolikt kommer detta leda till större effekt på sjukdomsförloppet och en bättre biverkningsprofil. Detta kommer ytterligare öka intresset för området och inge hopp för alla miljontals patienter och deras anhöriga.