
Sprint Biosciences vd om nyemission och affärsutveckling
Ett licensavtal är i hamn och fler ska det bli. I alla fall om man får tro Sprint Biosciences vd Johan Emilsson. BioStock har kontaktat honom i samband med den aktuella företrädesemissionen, som han hoppas ska ta bolaget till positivt kassaflöde.
Sprint Bioscience är ett svenskt bioteknikbolag specialiserat på preklinisk läkemedelsutveckling inom onkologi, med fokus på småmolekylära läkemedel som hämmar målproteiner relevanta för cancer. Bolaget använder sin fragmentbaserade plattform för att ta fram läkemedelskandidater med potential att bli förstklassiga behandlingar.
Det är just den här förmågan man bygger affären kring. I stället för att som brukligt ta fram en eller ett fåtal läkemedelskandidater att driva till sen klinisk fas siktar Sprint Bioscience på tidig utlicensiering av lovande molekyler. Ett relevant målprotein identifieras, en molekyl utvecklas och sedan tar en partner vid. Man fokuserar således på sina styrkor i upptäcktsfasen, låter partnern ta efterföljande utvecklingsrisker och gör projekten inkomstbringande tidigt.
Det exakta upplägget kan se olika ut. Sprint Bioscience kan skriva ett klassiskt licensavtal och således lämna över programmet till en partner, men även ingå ett samarbete där programmet drivs vidare gemensamt. En partner kan även vända sig till Sprint Bioscience precis i början av ett eget projekt, för att få hjälp med framtagandet av en potentiell läkemedelskandidat.
För närvarande består portföljen av totalt sju program (sex inom cancer och ett inom leverfettsjukdom), där ett är utlicensierat till Day One Biopharmaceuticals. Med det står Sprint Bioscience på en stabil bas, som man nu bygger vidare på när man tar in cirka 31,7 miljoner kronor i en företrädesemission. Pengarna kommer att gå till fortsatt utveckling av existerande program, samt ett antal program som ännu inte tillkännagivits. Affärsutvecklingen kommer även att intensifieras med sikte på ytterligare avtal.
Affärsmodell med hög potential
Att Sprints affärsidé är något speciellt i branschen vittnar dels avtalet gällande VRK1 om. Ett annat tydligt exempel är danska Life Science Invest Fund, som är med i kapitalanskaffningen.
– Normalt sett skulle Life Science Invest Fund inte engagera sig i ett läkemedelsutvecklingsbolag i tidig fas, men efter att ha besökt Sprint Bioscience i Huddinge och utvärderat deras nuvarande portfölj och affärsplan är vi övertygade om att vi bör göra ett undantag, säger fondens vd Jan Poulsen. Vi ser en tydlig potential för bolaget att göra betydande kommersiella framsteg både inom de närmaste 12 månaderna och på längre sikt. Kombinerat med en attraktiv värdering gör det Sprint Bioscience mycket intressant för vår portfölj.
Vd kommenterar
BioStock kontaktade Sprint Biosciences vd Johan Emilsson för att få en bättre förståelse för hur de arbetar och hur de ser på strategins uppsida.
Vi har varit inne på er, för branschen något speciella, affärsmodell. För att gräva lite djupare, vilka fördelar ser du med den?
– Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige – eftersom den fokuserar på tidig utlicensiering eller tidiga partnerskap för lovande molekyler. Det gör att vi kan säkerställa intäkter tidigt i utvecklingsprocessen och minimera de utvecklingsrisker som vanligen tas av läkemedelsbolag.
– Vi kan koncentrera våra resurser på upptäcktsfasen och skapa värde snabbare. Det gör också att vi kan fokusera på att bygga en portfölj med en hög potential samtidigt som vi håller nere våra egna utvecklingskostnader.
Vilka risker kan finnas med det här upplägget?
– Vi är beroende av externa partners för den fortsatta utvecklingen. Eftersom vi inte själva tar programmen in i kliniska prövningar, kan det finnas osäkerheter kring hur våra partners lyckas få till de licensavtal de siktar på eller om en licenspartner misslyckas med att ta projektet vidare. Dessutom kan det vara svårt att förutsäga exakt när licensavtal kommer att slutas.
– Vår utökade affärsmodell, där vi även kan ingå partnerskap kring ett program som vi samäger med en partner och driver vidare gemensamt ger oss utökade möjligheter att skapa större intäkter tidigt.
Kan du beskriva lite kort om hur själva processen ser ut, från initial idé till att ni börjar diskutera med eventuella partners?
– Först identifierar vi ett relevant målprotein som kan vara viktigt vid cancerbehandling. Med hjälp av vår fragmentbaserade plattform utvecklar vi småmolekylära läkemedelskandidater för att hämma just det målproteinet. När en potentiellt lovande molekyl har utvecklats och visat effekt i prekliniska studier påbörjas diskussioner med potentiella partners för utlicensiering eller partnerskap. Det ger möjlighet att snabbt få intäkter och låta partners ta på sig risken och framför allt de större kostnaderna för den kliniska utvecklingen.
Hur ser upplägget för ert samarbete gällande VRK1-programmet ut, och hur långt har projektet kommit?
– Programmet är utlicensierat till Day One Biopharmaceuticals, och vi fortsätter att leverera tjänster till Day One enligt avtalet. Vi kan inte uttala oss om vilka framsteg som gjorts i programmet, det är helt upp till Day One, men så här långt verkar de nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.
I slutet av förra året tillkännagav ni ett nytt projekt. Berätta mer om det!
– Vi lanserade ett nytt program för behandling av akut myeloisk leukemi (AML) som riktar sig mot proteinet decapping scavenger enzyme (DCPS). Programmet har visat lovande resultat i prekliniska studier, vilket i förlängningen skulle kunna leda till ett nytt behandlingsalternativ för AML-patienter. Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag som kan ta det vidare mot klinisk utveckling.
Ni tar nu in pengar, där lejondelen går till fortsatt utveckling och optimering av era redan namngivna program. Går det att säga lite mer specifikt vad det är som behöver göras?
– Pengarna från emissionen kommer att användas för att optimera våra interna program så att de är redo för licensavtal. Det inkluderar att förbättra molekylernas prekliniska resultat och säkerställa att de är tillräckligt attraktiva för potentiella partners. En stor del av resurserna kommer att fokusera på att fortsätta utvecklingen av dessa program och genomföra den nödvändiga affärsutvecklingen för att säkerställa framtida licensintäkter.
Mycket fokus ligger även på partnering. Kan du berätta lite om hur dina tankar går här?
– Vårt fokusera är fortfarande tidig utlicensiering som håller våra egna utvecklingskostnader låga och gör att vi får tidiga intäkter. Men utöver klassiska licensavtal som vi tecknat hittills siktar vi också på att ingå strategiska samarbeten, där programmet exempelvis kan samägas med en partner och drivas vidare gemensamt.
– Dessutom har vi en betydande kunskap inom fragmentbaserad läkemedelsutveckling och den låter vi nu potentiella partners dra nytta av genom att erbjuda samarbeten runt nya potentiella program redan från start, med en option för partnern att licensiera programmet när vissa fördefinierade resultat uppnåtts.
I er kommunikation nämns en ambition om att den här kapitalresningen kan göra er kassaflödespositiva. Vad behöver hända för att det ska ske?
– Vi ser ett potentiellt starkt framtida nyhetsflöde där pengarna från emissionen, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och intäkter från licensavtal och/eller andra nya samarbeten kommer att räcka tills vi är kassaflödespositiva. Intresset för våra program har under de senaste åren ökat i takt med att vi har breddat portföljen och varit synliga i flera positiva sammanhang. Vi arbetar aktivt med att bredda portföljen för att ha fler intressanta program som kan vara aktuella för samarbeten.
Avslutningsvis, vad gör Sprint Bioscience till en bra investering här och nu?
– Sprint Bioscience är ett bioteknikbolag med en stark portfölj av prekliniska läkemedelsprogram, varav ett redan är utlicensierat – vilket ger oss en stabil grund – och andra har visat lovande resultat. Vi har en beprövad affärsmodell som möjliggör tidig intäktsgenerering genom licensavtal, vilket minskar utvecklingsriskerna och ger snabbare avkastning.
– Emissionen och det stöd vi fått för den, bland annat från ledande investerare som Life Science Invest Fund, visar på den höga potentialen för framtida framsteg och kommersiella framgångar. Vi ser ett potentiellt starkt nyhetsflöde framöver och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår fortsatta resa.
BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.
Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på nämnda bolags hemsida.