Home Nyheter Siemens miljardsatsar på AI inom läkemedelsforskning

Siemens miljardsatsar på AI inom läkemedelsforskning

Siemens miljardsatsar på AI inom läkemedelsforskning

Siemens miljardsatsar på AI inom läkemedelsforskning

4 april, 2025

Den tyska industrijätten Siemens tar ett strategiskt kliv in i life science-sektorn genom att förvärva det amerikanska mjukvarubolaget Dotmatics för 5,1 miljarder USD. Genom affären förstärker Siemens sin närvaro inom digitalisering och AI – och tar samtidigt en position i det snabbt växande segmentet för dataintensiv läkemedelsforskning.

Bostonbaserade Dotmatics är en leverantör av mjukvara för forskning och utveckling inom läkemedel och bioteknik. Bolagets plattform kombinerar AI, multimodal databehandling och automatiserade arbetsflöden, och används av över två miljoner forskare i mer än 180 länder. Bland lösningarna återfinns verktyg som GraphPad Prism, SnapGene och Geneious, som kopplar samman data, analys och beslut i hela FoU-processen – från prekliniska modeller till kliniska prövningar.

Siemens beskriver förvärvet som ett “strategiskt mål” inom digitalt beslutsstöd för läkemedelsutveckling och att det kommer bidra till en mer sömlös koppling mellan forskning och tillverkning genom företagets portfölj för produktlivscykelhantering.

By acquiring Dotmatics, we’re strategically strengthening our position in Life Sciences and creating a world-leading AI-powered PLM software portfolio as part of Siemens Xcelerator, säger Roland Busch, vd för Siemens AG.

Nyckelkomponent i Siemens tillväxtprogram

För Siemens innebär köpet en möjlighet att kombinera sin befintliga spetskompetens inom industriell digitalisering med Dotmatics specialisering inom life science. I centrum för integrationen står den digitala tvillingen – en virtuell kopia av produkter, system eller processer som används för att simulera, testa och optimera lösningar i realtid. Genom att koppla samman forskning, tillverkning och dataanalys skapar Siemens vad man beskriver som en “end-to-end”-lösning för framtidens läkemedelsutveckling.

Förvärvet är en del av koncernens tillväxtinitiativ ONE Tech Company, där Siemens kraftsamlar inom mjukvara, AI och hållbar teknik. Det är dessutom det andra förvärvet av ett AI-bolag på kort tid: nyligen köptes amerikanska Altair för cirka 10 miljarder USD.

Finansieringen sker främst genom försäljning av aktier i noterade innehav, inklusive Siemens Healthineers. Dotmatics vd Thomas Swalla uttrycker tillförsikt inför bolagets nästa steg:

Combining our next-generation scientific intelligence platform and industry-leading scientific applications together with Siemens’ Digital Twin and AI capabilities, we’ll drive a new wave of innovation in life sciences R&D.

Hög tillväxt och stark lönsamhet

Dotmatics väntas omsätta över 300 miljoner USD under räkenskapsåret 2025, med en justerad EBITDA-marginal på över 40 procent. Bolaget är redan kassaflödespositivt, vilket gör affären direkt värdeskapande för Siemens. På medellång sikt räknar Siemens med intäktssynergier på cirka 100 miljoner USD årligen – och över 500 miljoner USD på längre sikt. Affären förväntas slutföras under första halvan av räkenskapsåret 2026, förutsatt myndighetsgodkännande.

Läkemedelsindustrin inne i en AI-boom

Blir 2025 året som läkemedelsindustrin fullt ut omfamnar AI, inte bara som ett teoretiskt koncept, utan som ett helintegrerat verktyg för att effektivisera utvecklingen av läkemedel? Faktum är flera tunga aktörer redan satsar tungt inom området.

Som BioStock kunde rapportera i veckan så tog Isomorphic Labs, en avknoppning från Googles DeepMind, in 600 miljoner USD för att skala upp sin AI-drivna plattform för läkemedelsupptäckter – i samarbete med bland andra Novartis och Eli Lilly. D-Wave Quantum använder kvantdatorer för att förbättra AI-modeller för tidig läkemedelsforskning. Det finns fog för detta: Enligt Scilife kan AI kapa tiden för läkemedelsupptäckt från 5–6 år till under ett år och minska kostnaderna per studie med upp till 70 procent.

Med sina molnbaserade AI-lösningar som assisterar vid läkemedelsutveckling och kommersialiseringsprocesser, har Veeva Systems nu sex av de tjugo största läkemedelsbolagen som kunder. Ett annat exempel är Absci Corp som i partnerskap med AMD, använder AI för att effektivisera utvecklingen av biologiska läkemedel.

Flera läkemedelsjättar tillämpar även AI i den egna forskningen: Novartis analyserar stora mängder historiska experimentdata för snabbare identifiering av läkemedelskandidater, Pfizer använde AI för att påskynda COVID-19-vaccinutvecklingen, och Roche optimerar designen av antikroppar med hjälp av maskininlärning. AstraZeneca har integrerat AI i hela sin FoU-process, och Merck har lanserat AIDDISON, ett AI-verktyg som kombinerar generativ AI med datorstödd läkemedelsdesign för att accelerera nya terapier.

Amgen har fördubblat hastigheten i sina kliniska prövningar med hjälp av maskininlärning, BMS använder AI för att driva forskning inom proteinnedbrytning, och Sanofi samarbetar med OpenAI för att snabba upp patientrekrytering. Listan kan göras längre, och den kommer att bli ännu längre. Siemens köp av Dotmatics ska mot bakgrund av detta inte enbart ses som en storsatsning på AI, det speglar en bredare förändring i branschen.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!