Home Nyheter Odinwell bygger vidare mot partnerskap

Odinwell bygger vidare mot partnerskap

Odinwell genomför emission

Odinwell bygger vidare mot partnerskap

8 april, 2025

Med fokus på bakteriedetektion avancerar Odinwell sin sensorteknik mot marknaden för svårläkta sår. Bolaget har fått god feedback på den nya prototypen och tar nu in 17,5 miljoner kronor för att driva utvecklingen framåt och bygga ett attraktivt erbjudande för potentiella partners.

Svårläkta sår är ett växande samhällsproblem som drabbar miljontals människor globalt. Utmaningen är driven av en åldrande befolkning, fler diabetesfall och ökat antal kirurgiska ingrepp. Mellan 1 och 2 procent av befolkningen i utvecklade länder riskerar att drabbas under sin livstid och de tillhörande kostnaderna är enorma – i USA uppskattas de till 50 miljarder USD årligen, och i Tyskland runt 4,5 miljarder EUR.

En stor utmaning vid svårläkta sår är att avgöra när ett plåster eller bandage behöver bytas. Om förbandet byts för ofta utsätts patienten för onödig smärta, läkningsprocessen hämmas och i värsta fall kan såret öppnas på nytt. Omvänt, om förbandet lämnas på för länge, ökar fuktigheten och ansamlingen av sårvätska, vilket riskerar att skada både såret och den friska vävnaden däromkring. Detta kan dessutom leda till infektioner, som kräver mer omfattande vårdinsatser, inklusive möjlig antibiotikabehandling.

Satsar på bakteriedetektion i sårvård

Odinwell har utvecklat optiska sensorlager som kan bäddas in i bandageringen och där kontinuerligt övervaka såret. Sensorn kan användas för att mäta flera parametrar, men det inledande applikationsområdet är bakteriedetektion, med syfte att tidigt kunna identifiera infektioner. Tekniken kan detektera vanligt förekommande sårbakterier och sedan överföra data till en app, där vårdgivare kan följa utvecklingen på distans och i realtid.

Genom att upptäcka infektioner innan de eskalerar kan man förkorta läketiden, minska behovet av onödiga förbandsbyten och därmed undvika störningar i läkningsprocessen.

Samtidigt möjliggör tekniken ökad hemvård, eftersom såren kan övervakas på distans, vilket kan frigöra vårdplatser och sänka kostnader för samhället. För vårdgivare ger de smarta förbanden en insyn i sårets status utan att behöva öppna det, vilket underlättar valet av rätt behandling och ökar tryggheten i beslutsfattandet. En fördel med denna optimerade sårvård är att undvika infektioner och därigenom minska antibiotikabehovet – ett avgörande steg i kampen mot antibiotikaresistens, ett av vårdens största hot.

Framsteg och fokus på partnerskap

Den tilltänkta affärsmodellen vilar på två pelare. Den första pelaren handlar om att integrera teknologin i etablerade sårvårdsbolags plåster och förband. Den andra pelaren bygger på samarbeten med andra bolag för att gemensamt utforma och utveckla nya praktiska tillämpningar av tekniken. Efter att ha snävat in tekniken mot bakteriedetektion tog Odinwell under 2024 fram en demoprodukt som fått positiv respons från potentiella partners.

Hur går det då med samtalen? Bra, om man frågar Odinwells vd Marcus Andersson. Säljarbetet för produkten drog i gång under det fjärde kvartalet 2024 och flera bolag har redan visat sitt intresse. I samtalen har man fått värdefull input och frågor som man nu jobbar med, med sikte på att få till ett partnerskapsavtal.

Under våren kommer Odinwell att genomföra en klinisk pilotstudie med använda sårförband för att bygga evidens. Bolaget inväntar just nu ett etikgodkännande och hoppas kunna komma i gång med analyserna senare i vår eller i början av sommaren.

När det gäller den tekniska biten ligger fokus på att minska storleken på transpondern samt att göra den mer användarvänlig. På patentsidan jobbar man med att ta fram och skicka in en rad nya patentansökningar för att skydda nya produkter och områden som ligger utanför det nuvarande.

Kapitalrunda på 17,5 miljoner kronor

För att finansiera nästa steg genomför Odinwells en företrädesemission på inledningsvis 17,5 miljoner kronor, bestående av units med aktier och teckningsoptioner i serier TO 1 och TO 2. Emissionen täcks till 50 procent av garanti- och teckningsåtaganden. Cirka 60 procent av den inledande nettolikviden på 14,7 miljoner kronor kommer att gå till den fortsatta utvecklingen av produkten. Cirka 30 procent går till fasta kostnader, medan resten kommer att användas i arbetet med nya patent och partnering.

TO 1 berättigar sedan till teckning av nya aktier 18 november – 2 december 2025, medan TO 2 har lösen 4 – 15 maj 2026. Teckningskursen kommer att bestämmas inför respektive teckningsperiod, men vid full teckning kan optionsprogrammen tillföra ytterligare totalt 15 miljoner kronor.

Sammanfattning av emissionen

Villkor En unit består av 30 nya aktier, 20 teckningsoptioner av serie TO 1 och 10 teckningsoptioner av serie TO 2.
Teckningsperiod 1 – 15 april
Teckningskurs Teckningskursen för en unit är 16,80 kronor, motsvarande 0,56 kronor per aktie.
Volym 17,5 miljoner kronor
Pre money-värdering Cirka 13,4 miljoner kronor
Teckningsförbindelser, teckningsavsikter och garantiåtaganden. 50 procent

Information och teckning

Odinwell emissionsdokument Teckna via Nordic Issuing

Teckna via Avanza

Teckna via Nordnet

 

 

BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på nämnda bolags hemsida.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!