
Ny exekutiv order ska sänka läkemedelspriser
Den amerikanska presidenten återinför flera åtgärder från sin första mandatperiod och fokuserar på att minska kostnader för Medicare-mottagare och låginkomsttagare. Samtidigt öppnar han för import av billigare läkemedel från Kanada.
Den nya ordern instruerar bland annat Department of Health and Human Services (HHS), under ledning av Robert F. Kennedy Jr., att vidta åtgärder för att standardisera Medicare-betalningar för läkemedel oavsett var patienten får vård. Detta kan enligt Vita huset sänka priserna med upp till 60 procent. Vidare ska Medicare-betalningar för vissa läkemedel anpassas till de priser sjukhusen betalar, vilket kan vara upp till 35 procent lägre än vad regeringen för närvarande betalar.
Ordern återinför också en tidigare regel från Trumps första mandatperiod som kräver att samhällshälsocenter erbjuder insulin och injicerbar epinefrin till rabatterade priser för låginkomsttagare och oförsäkrade. Den regeln avskaffades av Biden-administrationen 2021, som ansåg den vara för betungande för hälsocenter.
Ordern uppmuntrar även delstater att importera billigare läkemedel från Kanada och stärker program som hjälper delstater att förhandla fram bättre priser inom Medicaid. Slutligen kräver ordern att HHS tar in synpunkter gällande prisförhandlingsprogrammet Medicare Drug Price Negotiation Program, som inrättades genom Biden-administrationens Inflation Reduction Act. Målet är att förbättra transparensen, prioritera läkemedel med höga kostnader för Medicare, och samtidigt minimera eventuella negativa effekter på läkemedelsinnovationen i landet.
Dragkamp mellan administrationerna
Läkemedelspriser har länge varit en het politisk fråga i USA. Mellan januari 2022 och januari 2023 steg priserna på receptbelagda läkemedel med över 15 procent och genomsnittspriset nådde enligt HHS 590 USD per produkt. Under Trumps första mandatperiod vidtogs flera åtgärder för att tackla detta, inklusive ett tak på insulinpriser för Medicare-mottagare till 35 USD per månad och ökad tillgång till generiska läkemedel, som kan vara upp till 80 procent billigare än märkesalternativen.
Många av initiativen lades dock på is eller avskaffades under Biden-administrationen, som kritiseras av Vita huset för att inte lyckats leverera de förväntade besparingarna från Medicare Drug Price Negotiation Program.
Tullar kan innebära problem
Trump har också tidigare uttryckt frustration över att USA:s läkemedelsproduktion till stor del sker utomlands, särskilt i länder som Kina och Indien. Enligt handelsminister Howard Lutnick är tullar på importerade läkemedel bara månader bort och efter påtryckningar har flera jättar annonserat stora satsningar på att bygga ut sin amerikanska produktion.
Läs även Läkemedelstullar väntas inom två månader.
Experter har varnat för att läkemedelstullar kan leda till läkemedelsbrist och höjda priser, särskilt för generiska läkemedel. En undersökning från Black Book Research visade att 84 procent av experter förutspår att Trumps tullar på kinesiska importer kan leda till höjda priser.
President Trump har lovat att fortsätta prioritera lägre läkemedelspriser, och hans administration har signalerat att fler åtgärder kan vara på väg. Huruvida initiativen kommer att leverera de utlovade besparingarna återstår att se, men det står klart att läkemedelspriser kommer att förbli en central fråga i amerikansk politik under de kommande åren.