
Lipums COO om bolagsbyggande och entreprenörskap
Pernilla Abrahamsson har varit COO på Lipum sedan 2019 och har sedan dess haft en nyckelroll i bolagets verksamhet. I ryggsäcken har hon en framgångsrik bolagsförsäljning samt flera års erfarenhet av produktutveckling och laboratorieingenjörsarbete.
– En viktig insikt jag tagit med mig är betydelsen av att bygga ett långsiktigt hållbart bolag – med fokus på patientnytta, ett starkt team och en stabil grund att stå på, säger Pernilla i en intervju med BioStock.
Lipum utvecklar den biologiska läkemedelskandidaten SOL-116 för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. SOL-116 har visat lovande resultat i en fas I-studie och befinner sig nu i övergången till fas II, med fokus på behandling av ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA).
En av nyckelpersonerna bakom utvecklingen är Pernilla Abrahamsson, bolagets COO sedan snart sex år tillbaka. Pernilla började sin karriär som laboratorieingenjör vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där identifierade hon en möjlighet att analysera metaboliter på ytan av organ för att upptäcka komplikationer under och efter operation – ett koncept som senare utgjorde grunden för hennes doktorsavhandling.
Utvecklade produkt för organövervakning
Baserat på sin forskning grundade Pernilla medicinteknikbolaget MD Biomedical där hon utvecklade mikrodialysproben OnZurf Probe för ytmätning och övervakning av organ. Produkten väckte intresse på marknaden, vilket resulterade i att bolaget förvärvades av börsnoterade Senzime år 2015.
Efter uppköpet fortsatte Pernilla arbeta med vidareutveckling och kommersialisering av OnZurf Probe på Senzime, där hon hade roller som produktutvecklingschef samt försäljnings- och marknadschef.
Pernilla om sin roll på Lipum
Efter fyra år på Senzime rekryterades Pernilla år 2019 till rollen som COO på Lipum. Sedan dess har hon bidragit till att samordna bolagets operativa verksamhet och projekt och spelat en central roll i bolagets utveckling – genom preklinisk fas och fas I, fram till idag då nästa stora steg väntar: en fas II-studie med SOL-116 på patienter med RA.

BioStock kontaktade Pernilla för att få en inblick i både Lipums utvecklingsresa och hennes egen karriärresa.
Vilka av dina tidigare erfarenheter har varit särskilt värdefulla i din roll som COO på Lipum?
– Erfarenheten från att starta och driva MD Biomedical AB har varit värdefull för mig. Det gav mig både praktisk inblick i produktutveckling och en förståelse för vad som krävs för att ta ett bolag från idé till kommersialisering.
– Arbetet med OnZurf Probe – från forskning till marknadsintroduktion – har gett mig ett brett perspektiv som jag har nytta av i det dagliga arbetet på Lipum. Min forskarbakgrund inom anestesiologi bidrar också till en förståelse för de medicinska behov vi försöker adressera.
Du har nu varit COO på Lipum i snart sex år. Vad har varit viktigt att tänka på i arbetet med att bygga upp och strukturera Lipums verksamhet?
– En viktig del i arbetet har varit att skapa struktur och tydlighet gällande allt vårt arbete. Vi har byggt en organisation som både är flexibel och tillräckligt stabil för att möta de krav som följer med utvecklingen. Att hitta rätt samarbetspartners inom exempelvis tillverkning och kliniska studier är avgörande. Vi har hela tiden patientens behov i åtanke – det är en av de främsta drivkrafterna bakom det vi gör.
Du har ju tidigare gjort en lyckad exit inom medicinteknik. Vilka lärdomar tar du med dig i arbetet inför en framtida potentiell exit av Lipum?
– En viktig insikt jag tagit med mig är betydelsen av att bygga ett långsiktigt hållbart bolag – med fokus på patientnytta, ett starkt team och en stabil grund att stå på. På Lipum arbetar vi kontinuerligt med att utveckla vår verksamhet på ett sätt som gör den attraktiv både ur ett kliniskt och affärsmässigt perspektiv. Genom att vara tydliga med vår strategi och framsteg vill vi visa att det vi bygger har värde, inte bara för patienter utan också för framtida samarbetspartners, licenstagare eller ägare – om eller när en sådan möjlighet skulle kunna bli aktuell.
Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan utveckling av medicintekniska produkter och läkemedel?
– Tidslinjen och regulatoriska kraven skiljer sig markant. Inom medicinteknik kan man ofta gå snabbare till marknad, och det finns ofta möjlighet till utveckling även efter lansering. Läkemedelsutveckling är mer resurskrävande, med längre tidshorisont, komplexa kliniska prövningar och ännu mer omfattande regulatoriska krav. Det kräver ett helt annat tålamod och långsiktighet.
Lipums läkemedelskandidat SOL-116 är nu på väg in i fas II för behandling av reumatoid artrit. Hur ser dina förväntningar ut baserat på fas I-resultaten?
– Vi är mycket positiva. Fas I-studien bekräftade en god säkerhetsprofil, hög tolerabilitet och förutsägbar farmakokinetik vilket är ett viktigt första steg. Det ger oss en stabil grund att stå på när vi nu går in i fas II där vi för första gången kan börja utvärdera effekt hos patienter med reumatoid artrit. Vår förhoppning är att SOL-116 kan erbjuda ett nytt behandlingsalternativ för patienter där dagens behandling inte är effektiv eller av annan anledning inte möter patientens behov.
Utöver planeringen inför fas II har Lipum även andra pågående projekt. Kan du ge en kort överblick över dessa projekt och vad de syftar till att uppnå?
– Parallellt med utvecklingen av SOL-116 för reumatoid artrit, undersöker vi även andra inflammatoriska sjukdomar där målproteinet BSSL kan spela en nyckelroll. Målet är att bredda den terapeutiska potentialen för SOL-116 och samtidigt bygga upp en pipeline som speglar vår ambition att bli en ledande aktör inom behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.