
Elicera får grönt ljus att fortsätta CARMA-studien i B-cellslymfom
Elicera Therapeutics har erhållit godkännande från Data Safety and Monitoring Board (DSMB) att fortsätta sin fas I/IIa-studie CARMA, som utvärderar CAR T-cellsterapikandidaten ELC-301 för behandling av B-cellslymfom. Behandlingen är beväpnad med immunaktiverande egenskaper via bolagets iTANK-plattform och utgör en central del av Eliceras bredare immunterapistrategi. I maj väntas effektdata från den första patientkohorten i studien.
CARMA-studien, som genomförs i samarbete med Uppsala universitet, syftar till att utvärdera säkerheten och effekt av ELC-301. I studiens första del – en doseskaleringsfas med 12 patienter – observerades en komplett respons hos den första behandlade patienten en månad efter behandling med 1/10 av den planerade maxdosen, utan att några allvarliga biverkningar kunde noteras. Sedan dess har ytterligare två patienter behandlats med samma låga dos i kohort 1.
Efter DSMB:s utvärdering har studien nu fått klartecken att gå vidare till nästa dosnivå. Elicera avser att rapportera resultat efter varje avslutad kohort och första preliminära effektdata planerar man att presenteras vid 7th Swedish Cancer Research Meeting i Malmö den 22 maj.

– Den positiva rekommendationen att fortsätta studien till nästa dosnivå är en viktig bekräftelse på vår strategi. Vi intensifierar nu patientrekryteringen och går vidare till nästa dosnivå med målet att demonstrera den fulla kliniska potentialen med ELC-301, säger Eliceras vd Jamal El-Mosleh i en kommentar till BioStock.
iTANK-plattformen förstärker ELC-301:s potential
Kärnan i Eliceras terapeutiska innovation är den egenutvecklade iTANK-plattformen, en teknologi som förstärker CAR T-cellsterapier genom att möjliggöra en parallell immunaktivering. I ELC-301 och övriga pipeline-projekt är denna dubbelverkande mekanism utformad för att förlänga behandlingens effekt och förbättra förmågan att rikta in sig på, och förstöra, cancerceller. Elicera menar att denna dubbla verkningsmekanism kan vara särskilt effektiv mot svårbehandlade solida tumörer, där konventionella CAR T-cellsterapier ofta har begränsad effekt.
ELC-301 är en av tre läkemedelskandidater i Eliceras pipeline som använder iTANK, vid sidan av ELC-401 och ELC-201. Medan ELC-301 riktar sig mot B-cellslymfom är de två senare i preklinisk utveckling för solida tumörer. Uppmuntrade av prekliniska effektdata utforskar Elicera även de kommersiella möjligheterna genom att erbjuda iTANK till externa CAR T-cellsutvecklare under icke-exklusiva licenser.
– Med iTANK utvecklar vi inte bara nya behandlingar, vi förbättrar vad CAR T-celler kan åstadkomma. Vår ambition är att etablera iTANK som ett standardkomplement i nästa generations immunterapi, säger El-Mosleh.
Kliniska och strategiska milstolpar i närtid
2025 ser ut att bli ett år där flera milstolpar kan nås för Elicera. Förutom resultat från kohort 1 och 2 i CARMA-studien planerar bolaget att slutföra doseskaleringsfasen av sin onkolytiska viruskandidat ELC-100. Parallellt utforskar man olika finansieringsalternativ och partnerskap för att ta ELC-201 och ELC-401 vidare till klinisk utveckling.
Elicera arbetar också aktivt med att ingå licensavtal för iTANK-plattformen, som har potential att generera intäkter utan utspädning. Även om Elicera fortfarande är optimistiska i detta hänseende, har El-Mosleh poängterat att det inte finns några garantier för att nya partnerskap eller ytterligare finansiering kommer att säkras i år. Däremot kommer man att fortsätta att fokusera på dessa viktiga tillväxtmöjligheter.
Finansiell uthållighet till 2027
Eliceras möjligheter att driva utvecklingen framåt med gott självförtroende stärktes när teckningsoptionerna av serie TO2 nyttjades tidigare i mars. Med en teckningsgrad om cirka 96,3 procent, erhöll bolaget en likvid om 21,2 miljoner SEK före emissionskostnader. Finansieringsrundan täcktes helt genom tecknings- och garantiåtaganden, vilket säkerställer resurser för den löpande verksamheten och möjliggör uppfyllelse av kliniska milstolpar åtminstone till andra halvåret 2027.
Bolaget har bekräftat att inga nya kliniska studier planeras inom ramen för denna kapitalanskaffning. Istället kommer man fortsätta att fokusera på att driva CARMA-studien framåt och upprätthålla sitt forskningsmomentum över hela pipelinen, utan behov av ytterligare utspädande finansieringsalternativ.
– Med en solid finansiell grund och starka tidiga data är vi nu väl positionerade att accelerera våra utvecklingsinsatser under 2025 och framåt. CARMA-studien är en avgörande del av den resan och en möjlighet att visa kraften i vår iTANK-plattform i praktiken, avslutar Jamal
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.