
AcouSorts vd om kommande kommersiella satsningar
AcouSort står redo att ta nästa steg i sin tillväxtresa. Genom en företrädesemission siktar bolaget på att accelerera arbetet. BioStock har kontaktat vd Torsten Freltoft för att höra mer om planerna och hur emissionen ska ta bolaget framåt.
Svenska AcouSort har utvecklat en teknik där man med hjälp av akustofluidik möjliggör automatisk hantering av biologiska prover. Dagens provhantering innehåller ofta flera manuella moment och mödosamma processer, vilket medför höga kostnader. AcouSorts akustofluidik kan appliceras i en rad sådana processer – från att förbättra sjukdomsdiagnostik till att effektivisera forskning och produktion av biologiska läkemedel.
Att täcka alla möjliga användningsområden är inget bolaget ämnar göra själva. Affärsmodellen bygger på att etablera partnerskap med OEM-tillverkare, som integrerar teknologin i sina egna system. Ett bra exempel är samarbetet med diagnostikbolaget Werfen, där AcouSorts akustofluidikteknologi använts för att utveckla nästa generations blodanalysinstrument. Tillsammans med AcouSort har Werfen förbättrat separationen av blodkomponenter, vilket möjliggör snabbare och mer exakta diagnostiska tester.
Siktar på fler samarbeten
Samarbetet resulterade i Werfens GEM Premier 7000 som lanserades 2024, en kommersiell milstolpe som för AcouSorts del innebär royaltybetalningar om minst 5,1 miljoner kronor under 2025. Tekniken finns alltså på marknaden och fokus ligger nu på att få in den i fler produkter – det arbetet pågår för fullt. Under fjolåret tillkännagavs flera nya samarbeten och just nu jobbar man med 10 parallella projekt inom flera olika områden.
Trots sin redan breda pipeline – driven av en relativt liten organisation – är man ännu inte nöjd. Samtidigt som etablerade projekt drivs vidare fortsätter arbetet med att få till nya samarbeten. Här pekas specifikt cellterapi och flödescytometri ut som lovande områden – båda dras med flaskhalsar i processen som AcouSorts teknik kan avhjälpa.
För att bygga vidare på denna grund har AcouSort nu beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 34,1 miljoner kronor. Kapitalet ska användas till att optimera produktionskapacitet, understödja de kommersiella satsningarna och arbetet vidare med existerande projekt.
Vd kommenterar
BioStock har kontaktat vd Torsten Freltoft för att få veta mer om hur han ser på bolagets resa, företrädesemissionen och vad som komma skall under resten av 2025.
Till att börja med: akustofluidik är en nischad teknologi – berätta om hur det går till?
– Enkelt uttryckt vilar vår teknik på en kombination två fenomen: ljudvågor och mikrofluidik. Mikrofluidik möjliggör exakt kontroll av vätskor medan akustiken ger oss möjlighet att flytta partiklar med olika biofysikaliska egenskaper. Genom att kombinera de två teknikerna har vi den unika förmågan att flytta selekterade celltyper från en vätska till en annan.
Vilka är de främsta fördelarna med AcouSorts teknologi jämfört med traditionella metoder?
– Den frågan kan egentligen besvaras med ett enda ord: automatisering. Med vår teknik kan man på ett effektivt sätt ersätta kritiska moment inom diagnostik och produktion av cellterapier som idag utförs manuellt med en automatiserad teknik. Automatisering gör processen säkrare genom att eliminera risken för kontimination och effektivare då vår teknik kan integreras i kompletta system för diagnostik, produktion av cellterapier, applikationer inom flödescytometri och kvalitetskontroll.
Hur ämnar ni behålla ert tekniska försprång?
– På två sätt, skulle jag säga, där samarbeten är den gemensam nämnaren. AcouSort är sprunget ur akademin och vi har fortsatt flera akademiska samarbeten som kontinuerligt utmanar oss och flyttar gränsen för vad som är möjligt att göra med akustofluidik. Utöver det har vi också djupa industriella samarbeten där vi gemensamt med våra partners arbetar för att integrera vår teknik i deras kompletta system.
– Det riktigt trevliga i kråksången, om man säger så, är de synergier som uppstår mellande båda samarbetstyperna. Lärdomar från våra forskningssamarbeten kan appliceras i våra industriella samarbeten och tvärt om.
Er affärsmodell kretsar kring att etablera samarbeten med OEM-partners. Vilka fördelar och risker ser du med det upplägget?
– Den alldeles uppenbara fördelen är att vi genom OEM-samarbeten på sikt kan etablera en ström av återkommande intäkter som kommer att löpa över ett stort antal år då de komponenter vi antingen säljer eller får royalty-ersättningar för är förbrukningsvaror. Jag ser inga egentliga risker med vårt OEM-upplägg, men den främsta utmaningen är att det tar lång tid att nå hela vägen fram till kommersiell OEM-försäljning.
– Våra industriella samarbeten inleds när våra partners börjar utveckla en ny produkt eller ett nytt system, vilket är ett arbete som ofta tar flera år att slutföra. Uthållighet är därför av största betydelse för AcouSort.
Ni nämner en växande efterfrågan på era lösningar. Kan du ge exempel på vilka trender eller behov inom life science-sektorn som driver denna efterfrågan, och hur positionerar ni er för att möta den?
– Cellterapi har visat sig vara en fantastisk metod att behandla cancer. Tyvärr är dagens produktionsmetoder komplexa och delvis berorende av manuella processer, vilket gör tillverkningen dyr. Därmed begränsas antalet patienter som kan behandlas. Genom att med AcouSort’s teknik ytterligare automatisera produktionen kan vi bidra till att reducera kostnaderna och därmed göra cellterapibehandling tillgänglig för fler patienter.
– Inom diagnostiken är den tid som löper mellan provtagning och analys en stor utmaning. Här kan vår teknologi möjliggöra patientnära diagnostik som innebär att analysen görs i direkt anslutning till provtagningen. Detta är inte bara ett effektivt sätt att arbeta utan kan i vissa fall vara direkt livsavgörande för svårt sjuka patienter. Alla våra affärer är beroende av personliga relationer och förtroende och vi arbetar intensivt med att bredda vårt kontaktnät genom deltagande på internationella mässor och konferenser.
Ni pekar ut cellterapi och flödescytometri som lovande områden för er teknik. Varför den är så lämpad att användas där?
– Vad gäller cellterapi är det som sagt automatisering som är avgörande för att sänka tillverkningskostnader och därmed göra dessa behandlingar tillgängliga för fler patienter. Flödescytometri är en väl etablerad analysteknik där det under de senaste åren skett stora innovationer för att avancera tekniken, något som i sin tur kräver högre kvalitet på de prover som används.
– Under samma tid har teknologier för att processa celler inte utvecklats nämnvärt. Fortfarande förlitar man sig till stor del på traditionell centrifugering och pipettering. Även här är således vårt främsta bidrag att genom automatisering höja kvalitén på analysresultaten och därmed effektivisera analysprocessen.
Går det att säga något om marknadspotential gällande de projekten som drivs just nu?
– Jag kan av naturliga skäl inte uttala mig om potentialen i enskilda projekt, men inom cellterapi fältet uppskattar vi framtida intäkterna från våra OEM-komponenter i de fall där de utgörs av engångskassetter till cirka USD 500 – 1500 per patient och behandling. Runt 20 miljoner människor i världen får vart år en cancerdiagnos. Samtidigt dör runt 10 miljoner. Om någon typ av cellterapi blir brett användbar till behandling av cancer då utgör detta en mycket signifikant marknadsmöjlighet för AcouSort.
I fjol lanserade Werfen en produkt som använder er teknologi. Vad förväntar ni detta samarbete kommar att betyda för AcouSort framöver?
– Werfens nya patientnära diagnostiksystem lanserades precis som du säger, under förra året. Detta er första gång vår akustiska teknologi har godkänts för klinisk användning. Så ut över att vi kommer motta stigande royalty betalningar de kommande åren, så förväntar vi oss också att lanseringen blir en katalysator för nya samarbeten.
När kommer nästa produkt som innehåller er teknik ut på marknaden?
– AcouSort har ett antal intressanta samarbeten, men jag vill vara försiktig med att ange en tidsram för när vi kan se nästa fullt kommersiella OEM-samarbete. Det ligger i sakens natur att det i den typen av avancerade utvecklingsarbeten som vi är involverade i dyker upp olika utmaningar som var omöjliga att förutsäga och som innebär att projektet försenas. Men rent generellt tror jag man kan säga att denna typ av utvecklingsarbeten tar mellan tre och fem år.
Hur ser er pipeline av potentiella nya samarbeten ut idag, och hur snabbt förväntar ni er att kunna omvandla dessa dialoger till konkreta avtal?
– Det senaste året har kännetecknats av ett ökande intresse för AcouSorts teknologi för OEM-integrering och vi startade inte mindre än 6 nya samarbeten under 2024. För närvarande arbetar vi med ett tiotal bolag kring utvärdering och integrering av AcouSorts teknologi. Vår förväntan är att några av dessa samarbeten under de kommande åren ska konvertera till mer långsiktiga OEM avtal
Ni tar nu in drygt 34 miljoner kronor i en företrädesemission. Hur långt tar kapitaltillskottet er?
– Företrädesemissionen är säkerställd till minst 73 procent av full teckning. Efter transaktionskostnader kommer detta att inbringa minst cirka 20 MSEK, vilket tillsammans med kända framtida intäkter i form av royalties och offentlig finansiering samt en konservativ uppskattning av produktintäkter kommer att säkra vår verksamhet åtminstone fram till slutet av 2026.
Vilka är, enligt dig, de främsta argumenten för en investerare att gå in i bolaget just nu?
– För mig finns det flera saker som gör AcouSort till ett intressant bolag. Det växande antalet projekt med OEM-potential är en faktor, det faktum att vi genom samarbetet med Werfen visat att vår strategi och vår affärsmodell fungerar i praktiken en annan. Att våra intäksströmmar i framtiden i hög utsträckning kommer att genereras från återkommande intäkter gör att vår finansiella situation med tiden kommer att bli både stabil och lätt att förutsäga.
– Utmaningarna på dagens aktiemarknad och därmed priset på de emitterade aktierna innebär också att relationen mellan risk och möjlighet är otroligt fördelaktig.
BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.
Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på nämnda bolags hemsida.