Home Nyheter Purdue Pharma slantar upp 7,4 miljarder USD i opioidförlikning

Purdue Pharma slantar upp 7,4 miljarder USD i opioidförlikning

Purdue Pharma slantar upp 7,4 miljarder USD i opioidförlikning

Purdue Pharma slantar upp 7,4 miljarder USD i opioidförlikning

24 mars, 2025

Purdue Pharma, affischnamnet för opioidkrisen i USA, har lagt fram ett nytt förslag som ska ge över 7,4 miljarder USD till sina fordringsägare. Planen, som lämnades in till en amerikansk konkursdomstol förra veckan, kommer efter att Högsta domstolen förra året upphävde en tidigare uppgörelse med Purdue och Sackler-familjen, som länge styrde bolaget. Planen väntar nu godkännande vilket beräknas ske under våren.

Opioidkrisen har skakat USA i decennier och skördat över 800 000 liv sedan 1999. I centrum för krisen står Sackler-familjen, ägare av Purdue Pharma.

År 1996 lanserade Purdue OxyContin, en receptbelagd opioid, marknadsförd och ordinerad för behandling av smärta. Fram till denna lansering ordinerades liknande opioider huvudsakligen för palliativ vård eller till cancerpatienter, på grund av deras effektiva smärtlindring men samtidigt med en hög risk för beroende och överdoser. För att utvidga denna marknad beslutade dock Purdue att lansera OxyContin som en lösning för all obehandlad smärta. För att lyckas med detta marknadsförde Purdue falskt och aggressivt OxyContin som “the first non-addictive, long-lasting painkiller that would revolutionize the treatment of chronic pain”, trots att man visste att preparatet var starkt beroendeframkallande.

Sedan dess har opioidmissbruket blivit USA:s svåraste folkhälsokkris, med många döda och enorma påfrestningar på sjukvårdssystemet – ett arv som fortfarande präglar landet djupt. Det har dessutom belastat ekonomin hårt, enbart under 2020 uppgick opioidrelaterade utgifter till nära 1,5 biljoner USD.

Vem betalar och vem får vad?

Sackler-familjen hade tidigare lovat en uppgörelse på 6 miljarder dollar i en konkursplan som skulle ge dem immunitet mot civila stämningar. Den planen stoppades 2024 efter en uppmärksammad dom i USA:s Högsta domstol, som ansåg att skyddet för familjen gick för långt. Prislappen har nu ökat till 7,4 miljarder USD över 15 år, samtidigt som skyddet för familjen har begränsats.

Familjen kan dessutom bidra med ytterligare 500 miljoner dollar om försäljningen av deras internationella läkemedelsverksamhet – som de enligt planen måste avyttra – når vissa intäktsnivåer. Purdue själv bidrar med 100 procent av sina tillgångar, varav 900 miljoner dollar förväntas vara redo för omedelbar utdelning.

Fördelningen har dock redan väckt debatt. Cirka 140 000 personer gjort rättsliga anspråk för skador kopplade till Purdues opioidprodukter. Ändå går endast cirka 10 procent av den totala summan till dessa individuella offer. Resten, 90 procent, tillfaller andra fordringsägare – en enorm grupp som inkluderar försäkringsbolag, apotekskedjor, tusentals sjukhus och 48 delstater. För många offer och anhöriga är frågan om rättvisa alltså fortfarande olöst, särskilt när så liten del av pengarna når de direkt drabbade.

Nästa steg

Planen måste godkännas av konkursdomstolen, som planerar att sammanträda i maj. Vid ett godkännande övergår bolaget till att bli ett samhällsnyttigt företag, fokuserat på att förbättra folkhälsan och lett av en oberoende, nybildad stiftelse. Sackler-familjen kommer inte att ha någon roll i det nya bolaget, och Purdue kommer att verka under strikta operativa restriktioner.

Denna samhällsnyttiga status är ett krav från det amerikanska justitiedepartementet, som 2020 dömde Purdue skyldigt till tre fall av brott kopplade till vilseledande marknadsföring av OxyContin. Sedan dess har bolaget arbetat på att återuppbygga sitt rykte. Förra året godkände FDA deras akutbehandling vid opioidöverdoser, Zurnai, vilket kan ses som ett steg i den riktningen.

Opioidkrisens pris

Om man ska se till de skador opioider orsakat är siffrorna hisnande. Enligt U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har opioidrelaterade dödsfall exploderat sedan 1999. År 2022 dog tio gånger fler av opioidöverdoser än 1999, och totalt hade nära 727 000 liv gått förlorade mellan 1999 och 2022 – både från receptbelagda och illegala opioider. Idag har siffran ökat till över 800 000 döda.

Purdue blev en måltavla för den allmänna negativa opinionen, men krisens rötter sträcker sig djupare än så. Redan på 1990-talet förändrades synen på opioider i vården, baserade på nya riktlinjer mot kronisk smärta. Detta ledde till en överförskrivning av smärtstillande läkemedel, följt av missbruk och sedermera administrerat av drogkarteller och smugglare som säkrade tillgången.

Har då opioidkrisen nått sitt slut? Helt ny statistik från CDC pekar visserligen på att antalet dödsfall orsakat av överdoser hade minskat med över 25 procent i oktober 2024, jämfört med samma period 2023. Likafullt utgör opioidrelaterade överdoser – såsom med syntetiska opioider som fentanyl – fortfarande den främsta orsaken till drogrelaterade dödsfall i USA, så även om siffrorna pekar i rätt riktning är det alltjämt ett stort problem.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!