
NanoEchos nanopartikel når mål i fas III-studie
NanoEcho har all anledning att fira – deras valda järnoxidbaserade nanopartikel ferumoxtran har klarat det primära målet i en fas III MRI-studie för att spåra spridd prostatacancer. Resultaten stärker caset för den egna diagnostiska metoden.
NanoEcho utvecklar en ultraljudsbaserad metod för att hitta spridd rektalcancer och har satsat på ferumoxtran som kontrastmedel – och nu kommer resultat som pekar på att man valt rätt väg. I en oberoende fas III-studie, ledd av samarbetspartnern SPL Medical, visade ferumoxtran att den har den sensitivitet, specificitet och statistisk signifikans som krävs för att kunna detektera lymfkörtlar hos prostatacancerpatienter som undersöks med hjälp av MRI-teknik.
– Positiva kliniska resultat i denna fas III-studie är en viktig validering av partikelns kliniska egenskaper och stärker förutsättningarna att uppnå framgång även för vår tillämpning, magnetomotorisk ultraljud vid rektalcancer, kommenterar NanoEchos vd Linda Persson.
När NanoEchos metod används injiceras ferumoxtran i lymfsystemet nära tumören, där det fungerar som ett kontrastmedel för att skilja mellan frisk och sjuk vävnad. Ett lokalt magnetfält aktiverar nanopartiklarnas rörelse, som sedan registreras med ultraljud och omvandlas till realtidsbilder genom sofistikerad bildbehandlingsteknik.
Väntar resultat under våren
NanoEcho inledde sitt kliniska program i höstas, där den första delen består av en dosbekräftelsestudie som utvärderar bolagets diagnostiska system på studiedeltagare. Studien syftar till att undersöka olika dosnivåer av nanopartiklar för att identifiera en optimal dos inför den kommande Proof-of-Concept-studien på patienter med rektalcancer.
Studien påbörjades i oktober och strax före årsskiftet meddelade NanoEcho att hälften av de planerade tolv deltagarna genomfört studieprotokollet. Det var första gången bolaget kunnat påvisa att nanopartiklar identifierats i lymfkörtlar hos försökspersoner med hjälp av deras diagnostikmetod, vilket bekräftar att systemet fungerar enligt förväntningarna. Målet är att slutföra dosbekräftelsestudien under våren 2025 och därefter gå vidare med Proof-of-Concept-studien.