
BioInvent förbereder sig för ett datarikt 2025
När BioInvent vände blad från 2024, kunde man summera ett år av betydande framsteg inom sina sex kliniska program, som fokuserar på att utveckla antikroppar för behandling av cancer. Med två pågående fas II- och fyra fas I-studier är BioInvent på väg mot ett ännu ett år fyllt med milstolpar och flera förväntade dataavläsningar.
BioInvents fokus är att upptäcka och utveckla banbrytande immunmodulerande antikroppar, utformade för att förändra behandlingen av cancer. Bolagets ledande produkter, BI-1808 och BI-1206, utvärderas för närvarande i fas I/IIa kliniska studier för olika cancerformer, både som monoterapi och i kombination med standardbehandlingar. Dessutom har man ytterligare tre tillgångar i tidiga utvecklingsstadier – BI-1607, BI-1910 och BT-001 – var och en med potential att rikta sig mot olika cancerformer.
TNFR2-plattformen
Både BI-1808 och BI-1910 är antikroppar som riktar sig mot TNFR2, men de verkar via olika verkningsmekanismer, vilket erbjuder en flexibilitet för hur sjukdomarna behandlas. Under 2024 avancerade BI-1808 till en fas IIa-studie som monoterapi för solida tumörer och kutant T-cellslymfom (CTCL). De tidiga data som presenterades vid ASCO i juni, följt av ytterligare effektresultat för CTCL senare under året, visade responsnivåer som är jämförbara med Keytruda (pembrolizumab), ett storsäljande läkemedel som nådde 29,5 miljarder USD i global försäljning under 2024.
BI-1808:s prestation i denna grupp av kraftigt förbehandlade CTCL-patienter, där det medicinska behovet är omfattande, signalerar dess potential som en monoterapi. Läkemedlets förmåga att öka CD8+ tumörinfiltration – som är associerat med tumörminskning – kombinerat med en robust säkerhetsprofil, har stärkt BioInvents förtroende för kandidatens potential i första linjens behandling. Ytterligare data förväntas i mitten av 2025.
Inte nog med det – fler kliniska framgångar i bolagets pipeline sågs under året med den andra TNFR2-kandidaten BI-1910, som i sin fas I-studie uppnådde en biologiskt aktiv dos med data som stabil sjukdom och försumbara biverkningar. Detta banade väg för en kombinationsstudie med Keytruda, som startade sent 2024. Initiala fas IIa- och kombinationsdata förväntas under andra halvåret 2025. BioInvent ser BI-1910 som ett viktigt tillskott till sitt växande onkologiportfölj.
Nya möjligheter med FcyRIIB
BioInvent har två antikroppar som riktar sig mot FcyRIIB – BI-1206 och BI-1607 – där den subkutana formuleringen av BI-1206 undersöks i kombination för dess förmåga att förbättra effekten av befintliga standardbehandlingar för cancer, såsom rituximab och pembrolizumab. Vad gäller fas IIa-trippelstudien med rituximab och Calquence för Non-Hodgkins lymfom (NHL), så kunde BioInvent rapportera lovande tidiga responser i januari 2025. Även denna behandling är väl tolererad utan några noterade säkerhetsavvikelser. Ytterligare data förväntas kunna kommuniceras i mitten av 2025.
Parallellt fortskred BioInvents fas I/IIa-studie med BI-1206 och Keytruda i solida tumörer, där en subkutan administrering visade sig vara väl tolererad. En komplett respons hos en patient med metastaserat melanom, som först presenterades vid ASCO 2024, har nu hållit i sig i över två år, vilket får ses som uppmuntrande. För att optimera doseringen lade man till en högfrekvenskohort, med förväntade resultat i mitten av 2025.
Partnerskap och finansiering
BioInvent tecknade tre nya samarbeten med viktiga branschaktörer under 2024, vilket är ett bevis på förmågan att attrahera högprofilerade partners. Tidigt under året ingick man ett leveransavtal för Calquence för BI-1206-studier med AstraZeneca, följt senare under året av två separata avtal med MSD (som tillhandahåller Keytruda för studierna med BI-1910- och BI-1206).
För att bibehålla momentum i arbetet att ta BioInvents portfölj till mer avancerade studier krävs investeringar. Bolagets resultat för 2024 återspeglar denna ökade investering, samtidigt som det visar att man har den nödvändiga finansieringen för att nå sina utvecklingsmål för 2025.
Siffrorna för helåret visar att kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -98,3 miljoner SEK, jämfört med -72,4 miljoner SEK föregående år, vilket speglar ökade investeringar i de expanderande studierna. Likvida medel, inklusive kort- och långfristiga investeringar, uppgick till 867,2 miljoner SEK per 31 december 2024 (1 283 miljoner SEK 2023).
Gör sig redo för ett datarikt 2025

BioInvent förväntar sig att rapportera data från flera kliniska program under 2025, inklusive ytterligare fas II-data från de två ledande programmen: BI-1808 som monoterapi i CTCL och solida tumörer, samt BI-1206-trippelkombinationen för behandling av NHL. Att optimismen spirar råder det ingen tvekan om. I bokslutskommunikén delade vd Martin Welschof sin syn på det kommande året:
– Den växande mängden positiva kliniska data från våra program stärker vår tilltro till våra plattformars potential att förändra cancervården. Vi ser nu fram emot ytterligare en datarik period med flera möjliga värdeskapande framsteg under 2025.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.