
Svenska FoU-satsningar ökar – i topp inom EU
Sverige är berömt för att satsa mycket pengar på forskning och utveckling. Under 2023 motsvarade investeringarna 2,68 procent av Sveriges BNP, vilket belönas med en toppplacering bland EU-länderna vad gäller forskningsintensitet. Det rapporterar branschorganisationen Lif.
Svenska bolags forskningsutgifter uppgick enligt Statistiska centralbyrån (SCB) till 166 miljarder kronor under 2023. Enligt SCB uppgick bolagssektorns utgifter för egen forskning och utveckling till 166,1 miljarder kronor, en ökning med 9,4 procent jämfört med 2021, justerat för inflation. Högst upp på listan ligger transportmedelsindustrin medan farmaceutiska basprodukter och läkemedel knep femteplatsen bland de tio största branscherna.
Svenska läkemedelsbolaget investerade totalt 13,6 miljarder kronor på egen forskning under 2023. Om man även inkluderar investeringar från aktörer utanför näringslivet, t.ex. forsknings- och utvecklingsinstitutioner, uppgick totalsumman inom sektorn till 18,1 miljarder kronor.
– Vi ser att den svenska läkemedelsbranschen satsar stort och gör betydande forskningsinvesteringar. Det är avgörande att Sverige har forskningsintensiva företag. Det skapar tillväxt och konkurrenskraft, kommenterar Frida Lundmark, som är expert på Lif.
Ytterligare satsningar behövs
Trots de goda siffrorna ser Lif ett behov av att växla upp investeringarna ytterligare.
– I forsknings- och innovationspropositionen gjorde regeringen en historiskt stor satsning och där life science särskilt lyfts fram och man slår fast att branschen är en viktig svensk basnäring. Nu måste ambitionerna om tillväxt och konkurrenskraft genom life science skyndsamt realiseras genom konkreta satsningar som spänner över hela kedjan från forskning till implementering.
Att Sverige utmärker sig betyder inte att allt är på rätt väg. BioStock har bland annat rapporterat om Kinas framfart inom läkemedelsutvecklingen och enligt Lif stagnerar EU inom sektorn, något som bland annat lyfts i den så kallade Draghi-rapporten om Europas konkurrenskraft.
– Det är bra att vi ligger i topp i EU men med den utveckling vi ser i Europa är det tyvärr inte tillräckligt. EU måste kraftsamla och Sverige likaså. För svensk del krävs en offensiv forskningspolitik som kan agera katalysator för ytterligare investeringar från näringslivet. Vi vill se satsningar från staten i paritet med andra länder som aspirerar på ledarskap inom medicinsk forskning.