
Respiratorius fortsätter förbättra erbjudandet
När Respiratorius rapporterar helåret 2024 är det stora temat alltjämt partneringarbetet. För BioStock berättar vd Johan Drott att man övergripande jobbar med att stärka projektet med VAL001.
Lundabaserade Respiratorius utvecklar läkemedelskandidaten VAL001 för att förbättra behandlingen av diffust storcelligt B-cellslymfom. Genom att fungera som en förbehandling till standardterapin R-CHOP har kandidaten visat lovande resultat i tidigare studier, vilket öppnar för en direkt övergång till fas III. Bolaget arbetar nu med att säkra strategiska och finansiella partners inför den kommande studien.
Hittills har bolaget identifierat en finansiell partner, som sagt sig vara beredd att delfinansiera en fas III-studie och nu är nästa mål att landa en strategisk partner som kan vara med på resan och även ha muskler att potentiellt ta projektet hela vägen till marknad. I det sökandet har Respiratorius under processen haft kontakt med flera bolag som visat intresse och dialogen har då handlat om hur projektet kan göras så attraktivt som möjligt ur både ett medicinskt och kommersiellt perspektiv.
– Mycket fokus har legat på den regulatoriska aspekten. Vi har gjort ett djupare bakgrundsarbete för att se hur framtida behandlingsalternativ av diffust storcelligt B-cellslymfom kan se ut och hur VAL001 kan passa in, säger vd Johan Drott.
– Här har vi gjort en GAP-analys och kompletterar med information från nya, framför allt kommersiella vinklar, för att stärka projektet ytterligare. Det är dessa delar som vi identifierat och som vi jobbar med nu.
Känsligt läge
På frågan om vad det specifikt handlar om för delar är han desto mer tystlåten.
– Det är för tidigt att säga i dagsläget. I och med att vi befinner oss i läget vi gör, där det förs diskussioner med potentiella partners, är det känsligt att gå ut med för mycket information för tidigt i processen. Men det innebär inte att det inte händer saker i bolaget. Vi har de senaste månaderna genomfört ett mycket gediget arbete som varit otroligt givande för projektet.
Samtidigt förstår han att det kan finnas de som är oroliga, vilket avspeglas i den svaga aktieutvecklingen.
– Viktigast är dock att vi vet att vi har en finansiering som räcker gott och väl för 2025 och där vi har möjlighet att få ytterligare tillskott i och med vår teckningsoption. Samtidigt jobbar vi intensivt med att stärka projektet och säkra ett partnerskap.
I slutet av 2024 uppgick bolagets kassa till 7,6 Mkr, vilket alltså förväntas vara tillräckligt för att finansiera verksamheten under 2025. Vid full teckning av teckningsoptionen TO2 kan kassan stärkas med ytterligare cirka 4,4 miljoner kronor. Teckningen i TO2 sker mellan den 25 augusti och den 8 september.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.