
Medivirs vd: ”Vi har skapat intresse bland de bästa prövarna och sjukhusen att vilja vara med i fas IIb-studien”
Medivirs Q4-rapport summerar de stora framsteg i utvecklingen av läkemedelskandidaten fostrox i kombination med Lenvima för behandling av avancerad levercancer som gjorts under 2024. Nu riktas fokus mot den kommande fas IIb-studien, men hur ser vägen dit ut? BioStock kontaktade vd Jens Lindberg för en kommentar.
Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall globalt, där hepatocellulär cancer (HCC) dominerar. För patienter med avancerad HCC, där förstalinjens behandling misslyckats, saknas idag godkända alternativ.
Medivir utvecklar läkemedelskandidaten fostrox som den första och enda ”smarta” kemoterapin under utveckling vid HCC. Med smart avses att fostrox färdas direkt till levern där den verksamma substansen frisättas lokalt och utövar sin celldödande effekt selektivt på tumörceller. Därmed skonas normala leverceller och minimerar risken för biverkningar.
I november avslutades en fas Ib/IIa-studie där fostrox testades i kombination med cancerläkemedlet Lenvima efter att nuvarande standardbehandling i första linjen inte längre ger önskvärd effekt.
Avsevärt bättre resultat än motsvarande alternativ
I Medivirs bokslutskommuniké för 2024 som publicerades idag ges stort fokus åt framstegen som gjordes med fostrox under året. Dess riktade verkan och precision gör att patienterna kan behandlas under längre tid, vilket i sin tur förlänger den kliniska nyttan.
Studien, som avslutades i november, visade en mediantid till sjukdomsprogress på 10,9 månader och en responsrate på 24 procent – betydligt bättre än tidigare behandlingar i andra linjens levercancer. Finala studiedata kommer att presenteras vid EASL Liver Cancer Summit i Paris denna vecka där bland annat overall survival data kommer presenteras.
Ser goda möjligheter till fortsatt finansiering
Kikar vi på de finansiella aspekterna av Medivirs Q4-rapport så blev resultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) -26,2 Mkr, jämfört med -20,1 Mkr året innan. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -29,4 Mkr och vid periodens utgång uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 62,5 Mkr. I rapporten framgår även att likvida medel, tillsammans med lånelöftet från Linc om 30 Mkr, täcker bolagets behov till Q4 2025, samt att man ser goda möjligheter att säkra nödvändig finansiering för den fortsatta utvecklingen av fostrox-programmet. Lånet kommer endast att utnyttjas vid behov, som ett sekundärt finansieringsalternativ.
Fas IIb-studien närmar sig start
Nästa stora milstolpe är den kommande fas IIb-studien. Manegen är redan krattad med ett framgångsrikt möte med FDA samt en godkänd Investigational New Drug Application (IND)-ansökan för att kunna genomföra studien i USA. Medivir har även ingått samarbete med en global CRO-partner och bildat en Joint Development Committee med läkemedelsjätten Eisai, som tillhandahåller Lenvima till studien.
Studien kommer vara dubbelblindad och randomiserad och inkludera patienter med lokalt avancerad eller metastaserad primär levercancer. Studien syftar till att bevisa ökad effektivitet av fostrox + Lenvima jämfört med enbart Lenvima med ambition att vid positivt studieresultat ansöka om så kallad breakthrough therapy designation och initiera process för accelerated approval.

Kommentar från Medivirs vd
BioStock kontaktade Medivirs vd Jens Lindberg för en kommentar om framstegen som gjorts och hur planerna ser ut framåt.
Jens, vad betyder fjärde kvartalets framsteg och studieresultat för Medivir?
– Att få godkännande på vår IND-ansökan är ett oerhört viktigt steg för utvecklingen av fostrox. Dels för att det möjliggör att USA kan vara ett av länderna som är med i den planerade fas IIb-studien, men framför allt innebär det att FDA har godkänt vår föreslagna studiedesign vilket är en kvalitetsstämpel när vi i nästa steg ansöker om godkännande av studien i andra länder.
Vilken respons har ni fått från den medicinska expertisen efter fas Ib/IIa-studien?
– Oerhört positiv respons, framför allt att patienterna haft klinisk nytta klart längre än vad man kan förvänta sig av dagens behandlingsalternativ. Det har lett till att intresset från den kliniska expertisen att vara med i den planerade fas IIb-studien har varit överväldigande.
– De senaste vetenskapliga kongresserna har lyft fram att det största medicinska behovet vid primär levercancer är att utveckla effektiv behandling vid andra linjen efter att patienterna inte längre svarar på den immunterapikombination man fått i första linjen. Med den planerade fas IIb-studien är det vår ambition att svara upp mot detta behov och göra fostrox + Lenvima till den första godkända behandlingen för dessa patienter.
Hur påverkar FDA:s IND-godkännande er kliniska strategi?
– Det gör att vi kan fortsätta enligt vår utstakade plan med målet att göra fostrox + Lenvima till den första godkända behandlingen vid andra linjens avancerad levercancer. FDA har accepterat vår föreslagna studiedesign och det gör att vi kan hålla tempot uppe avseende förberedelser även i övriga länder som är planerade att ingå i studien.
Hur ser samarbetet med Eisai ut i praktiken?
– Utöver att Eisai bidrar med Lenvima till studien, vilket är oerhört värdefullt för oss, har vi även etablerat ett tätt utvecklingsamarbete genom en så kallad Joint Development Committee (JDC). Genom denna JDC bidrar Eisai med ytterst värdefull klinisk och regulatorisk kompetens och erfarenhet som syftar till att säkerställa högsta möjliga kvalitet på studien samtidigt som risken för förseningar minimeras.
– Genom sin långa erfarenhet inom levercancer bidrar Eisai också med värdefulla kontakter i sitt nätverk som bland annat har bidragit till att vi sett ett ökat intresse bland de bästa prövarna och sjukhusen att vilja vara med i studien.
Vilka förväntningar har du på marknadspotentialen för fostrox + Lenvima?
– Marknadspotentialen för fostrox + Lenvima i andra linjen är oerhört stor. Tyvärr drivs det delvis av att primär levercancer är en av de absolut snabbast växande cancersjukdomarna. Den största anledningen är den allt större andelen överviktiga i samhället då övervikt hos en väldigt stor andel leder till så kallad fettleversjukdom som i sin tur dramatiskt ökar risken för att drabbas av levercancer.
– Detta i kombination med att det idag inte finns några godkända behandlingar vid andra linjens levercancer gör att marknadspotentialen för den första godkända behandlingen är oerhört stor. En konservativ uppskattning pekar på att den årliga potentialen är $2,5 miljarder men det är inte orealistiskt att den är så hög som $3-4 miljarder.
I veckan deltar ni vid EASL i Paris där Dr. Jeff Evans, professor i translationell cancerforskning vid University of Glasgow, kommer att presentera era data. Hur viktigt är detta event för er för att göra fostrox mer känt i vidare kretsar?
– Det är viktigt dels för att skapa intresse kring fostrox-programmet hos den kliniska expertisen och vilja att vara med i kommande studier. Men kanske ännu viktigare är det att lyfta fram det framsteg för dessa patienter som dessa resultat innebär och sätta en strålkastare på att här finns det en möjlighet att göra stor skillnad för en patientgrupp där det idag finns alltför få behandlingsalternativ. Det viktigaste för levercancerpatienter är att det utvecklas nya behandlingsalternativ med nya, unika verkningsmekanismer som attackerar tumörceller från ett nytt håll.
– Med kombinationen fostrox + lenvima går vi i bräschen för denna utveckling med ambition att skapa ytterligare hopp för både patienter, anhöriga och läkare. Det är denna ambition och möjlighet vi kan förmedla på starkast möjliga sätt när vi nu presenterar finala data från vår nyligen avslutade studie.