
Kan broccoli förhindra diabetes?
En ny svensk studie visar att sulforafan, en kemisk förening som finns i broccoligroddar, kan kopplas till förbättrade blodsockernivåer hos personer i förstadiet till diabetes. Det rapporterar ScienceDaily.
En tidigare studie genomförd 2017 visade att personer med diabetes, som tagit stora doser av sulforafan extraherat från broccoligroddar, fick avsevärt lägre blodsockernivåer. Nu har Professor Anders Rosengren och hans team vid Göteborgs universitet testat effekten i s.k. fördiabetes och resultaten publicerades nyligen i Nature Microbiology.
I studien deltog 89 personer med förhöjt fastande blodsocker, övervikt eller fetma, i åldern 35–75 år. Deltagarna fick slumpmässigt antingen sulforafan eller placebo under tolv veckor. De som fick sulforafan visade en väsentligt större genomsnittlig minskning av fastande blodsocker jämfört med placebogruppen.
Den största förbättringen sågs hos deltagare med tidiga tecken på mild åldersrelaterad diabetes, relativt låg BMI inom studiens kontext, låg insulinresistens, låg förekomst av fettlever och låg insulinutsöndring.
Tarmflora också viktigt
I studien undersöktes även tarmfloran och man upptäckte en tarmbakterie som interagerar med sulforafan, vilket kunde kopplas till ytterligare förbättrad effekt av broccoliföreningen.
Skillnaderna i fastande blodsocker låg på 0,2 millimol per liter mellan alla deltagare som tog sulforafan jämfört med placebogruppen, 0,4 i den berörda kliniska subgruppen och 0,7 hos dem som både var i den kliniska subgruppen och hade tarmbakterien.
– Behandlingen av fördiabetes saknar för närvarande många viktiga aspekter, men dessa nya rön öppnar för möjlig precisionsterapi med sulforafan extraherat från broccoli som en funktionell mat. Dock förblir livsstilsfaktorer grunden för all behandling av fördiabetes, inklusive motion, hälsosam kost och viktminskning, säger Rosengren i en kommentar.
– Studieresultaten ger också en generell modell för hur patofysiologi och tarmflora samverkar och påverkar behandlingssvar.