
CellaVision faller på rapport
CellaVisions bokslutskommuniké fick idag tummen ner av marknaden. I skrivande stund har aktien handlats ner över 14 procent efter publicering av rapporten.
– Det fjärde kvartalet präglades av både möjligheter och utmaningar på en dynamisk och föränderlig marknad, kommenterar vd Simon Østergaard.
Svenska CellaVision är specialiserat på utveckling och försäljning av mjukvarulösningar för automatiserad digital mikroskopi och bildanalys. När bolaget i morse släppte sin bokslutskommuniké för 2024 var det en blandad kompott som presenterades.
På minussidan återfinns en omsättning under Q4 som landade på 187 miljoner kronor, vilket motsvarade en organisk minskning med 7 procent, jämfört med samma period 2023. Det är också värt att notera att EBITDA för kvartalet minskade till 61 Mkr jämfört med 73 Mkr samma period föregående år. Även kassaflödet från den löpande verksamheten uppvisade en minskning jämfört med Q4 2023, 46 Mkr jämfört med 76 Mkr.
Vd och koncernchef Simon Østergaard lyfter i sitt vd-ord den osäkra politiska situationen i USA som en bidragande faktor. Omsättningen i Americas minskade med 31 procent till 60 Mkr jämfört med föregående kvartals toppnivå, främst på grund av installationsförseningar. Efterfrågan på hematologilösningar från sjukhus kvarstår enligt bolaget, men orderflödet har påverkats negativt.
Ser hoppfullt på framtiden
Allt var dock inte negativt utan positiva tongångar kom ifrån Asia-Pacific-regionen där försäljningen nådde rekordnivåer under Q4 2024, 52 Mkr jämfört med 36 Mkr under Q4 2023.
Vd:n menar även att bolaget har gjort betydande framsteg inom sina strategiska fokusområden, där han speciellt lyfter den strategiska alliansen med Sysmex Corporation, som tillkännagavs under fjolåret.
– Vi är fortsatt övertygade om vår förmåga att skapa tillväxt och långsiktigt värde på samtliga marknader, skriver Østergaard som även understryker att bolagets finansiella ställning är stark och att de har betalat tillbaka majoriteten av sina lån.
Han påpekar att bolagets forsknings- och utvecklingsinsatser har visat lovande resultat och att man tittar närmare på möjligheten att expandera till cytologi och patologi genom operativa partnerskap. Detta skulle enligt Østergaard ytterligare stärka bolagets position inom diagnostisk innovation framöver.