Emissionsvillkor sänker Q-Linea
I början av november annonserade diagnostikbolaget Q-Linea en företrädesemission på 225 miljoner kronor. När emissionens villkor nu tillkännagivits rasar aktien, och kursen ligger fortfarande lång över emissionens teckningskurs.
Uppsalabaserade Q-Linea utvecklar diagnostiska lösningar för infektionssjukdomar. Bolagets flaggskeppsprodukt, ASTar, är en helautomatiserad plattform för snabb och noggrann resistensbestämning av bakterier. Just nu står lanseringen av ASTar i fokus, vilken inleddes i Europa 2021 medan man fick marknadsgodkännande i USA under fjolåret.
Under de nio första månaderna 2024 uppgick Q-Lineas nettoomsättning till 2,2 miljoner kronor, vilket var en halvering jämfört med samma period föregående år.
Fokus på USA
Nu satsar man främst på att etablera ASTar på den amerikanska marknaden, där bolaget ser en växande pipeline av potentiella kunder. I augusti erhöll ASTar ett så kallat New Technology Add-on Payment (NTAP) från Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), vilket innebär en ersättning på 97,50 USD per berättigad Medicare-patient. Ersättningsstatusen förväntas enligt bolaget påskynda användningen av ASTar i landet.
Utvärderingar av systemet pågår och i Q3-rapporten var förhoppningen att flera av dessa skulle kunna översättas i kommersiella avtal under Q4. Några sådana tillkännagivanden har i skrivande stund inte gjorts.
Unitemission ska stödja lansering
Något som dock meddelats är en emission på initialt 225 miljoner kronor, som syftar till att stödja det fortsatta lanseringsarbetet. Under fredagskvällen släppte bolaget de slutliga villkoren för själva emissionen. Emissionen är en så kallad unitemission, där varje unit består av två nya stamaktier och en teckningsoption av serie TO1. Teckningskursen per unit har satts till 0,10 kronor, vilket motsvarar en teckningskurs på 0,05 kronor per aktie. Det kan jämföras med aktiekursen som vid tillkännagivandet på fredagskvällen uppgick till 0,878 kronor.
I emissionen kan de nuvarande 177 miljoner aktierna bli så många som 4,6 miljarder aktier – en rejäl utspädning väntar alltså nuvarande aktieägare. Under tisdagsmorgonen rasade aktien inledningsvis över 50 procent på beskedet, för att sedan stabiliseras runt 0,5 kronor. Det är med andra ord fortfarande långt kvar för att nå ned till emissionens teckningskurs.