Kapitalanskaffning ska driva PHI:s globala expansion
Phase Holographic Imaging genomför just nu en företrädesemission om cirka 64 Mkr. Målet är att öka den globala försäljningen på marknaden för holografisk mikroskopi och icke-invasiv cellanalys. Bolaget, under ledning av nye vd Anders Månsson, fokuserar nu på att öka tillväxttakten väsentligt, vilket underlättas av att man har en färdig produkt inom ett segment som spås växa starkt under kommande år, samt av den större marknadsnärvaro man har möjlighet till genom samarbetet med Altium.
Phase Holographic Imaging (PHI) har utvecklat HoloMonitor, ett avancerat verktyg för icke-invasiv analys av levande celler som möjliggör detaljerad cellövervakning i cellernas produktionsmiljö utan kemisk infärgning. Tekniken baseras på Quantitative Phase Imaging (QPI), en metod som kringgår begränsningarna hos traditionella metoder och säkerställer att cellerna förblir opåverkade under analysen.
Detta är särskilt relevant inom läkemedelsutveckling inom området cellterapi men tekniken kan även användas i andra områden som forskning inom till exempel inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, stamcellsbiologi, genterapi, diabetes, samt i genomförandet av toxikologiska studier.
HoloMonitor har idag ett vetenskapligt stöd från över 300 publikationer och därmed en vetenskapligt redan stark position inom det prekliniska segmentet.
Höjer ribban för lyckad läkemedelsutveckling
Idag misslyckas 90 procent av läkemedel i kliniska prövningar, och oddsen blir sämre av dåligt underbyggda prekliniska resultat. PHI har som ambition att bättra på denna nedslående statistik genom att göra det möjligt för forskare att få tidigare, bättre och mer tillförlitliga data.
Med en globalt växande marknad och en redan färdig produkt, siktar bolaget på att både öka sin närvaro inom den prekliniska sektorn samtidigt som vägen mot kliniska tillämpningar är utstakad.
– Marknaden för digital holografisk mikroskopi förväntas överstiga 1 miljard USD, kanske betydligt mer, till 2030, med en mycket brant tillväxtkurva. Marknaden finns där, och den växer snabbt, säger Anders Månsson, vd PHI.
Försäljningsframgångar under 2024
Försäljningen har börjat lossna på allvar för PHI under de senaste månaderna. Bolagets avtal med distributionspartnern – tillika den största ägaren Altium – förväntas generera cirka 23 Mkr i försäljning under 2024/2025 och avtalet stipulerar också en minimiförsäljning om 2 miljoner EUR per år.
Ambitionen är dock att uppnå ännu högre försäljningsnivåer framöver. För att lyckas med detta fokuserar PHI på att effektivt länka sin produktexpertis och produktutveckling med Altiums omfattande direkta och indirekta säljorganisation. Detta strategiska samarbete förväntas skapa förutsättningar för att nå nya marknader och ytterligare expandera bolagets globala närvaro.
Artificiell intelligens i fokus
Utvecklingen av moderna behandlingar för stora folksjukdomar bygger idag på manuella, komplexa processer med föråldrade verktyg, där det optiska mikroskopet fortfarande är centralt för kvalitetsbedömning. Utvecklingen av artificiell intelligens gör det nu möjligt att automatisera och ytterligare förfina PHIs teknologi och effektivisera analys och tillverkning av biologiskt material, en utveckling som PHI vill vara delaktig i.
PHI har etablerat samarbeten med ledande institutioner i Europa och USA för att kombinera expertisen inom mikroskopi med spetskompetens inom cellbiologi och AI. Bolaget avser att stärka dessa samarbeten ytterligare och vidareutveckla sin teknologi till att bli en nyckelkomponent i framtidens storskaliga tillverkning av cell- och genterapier.
En spännande nisch är att PHI har ambitionen att avbilda miniatyrorgan med hjälp av holografisk teknik och AI, vilket skulle adressera dagens stora hinder i att kunna förutsäga hur patienter reagerar på specifika läkemedelsbehandlingar. På sikt har det potential att snabba på forskningen och därmed minska kundernas utvecklingskostnaderna.
Genomför emission om 64 Mkr
PHI genomför mellan den 6 – 20 december en fullt garanterad företrädesemission om cirka 64,3 Mkr. Likviden avses användas till återbetalning av lån och utveckling av klinisk tillämpning inom regenerativ medicin samt utveckling av AI-baserad mjukvara. Kapitalrundan säkerställer vid fullteckning finansiering fram till åtminstone första kvartalet 2026.
Målet är även att stärka försäljningsarbetet, produktutbildningen och marknadsstödet i samarbete med Altium. Dessutom planerar bolaget att uppgradera kvalitetssystemet för att uppfylla relevanta ISO-standarder och GMP-krav, samt för vidareutveckling av nya modeller av HoloMonitor.
Sammanfattning av emissionen
Villkor | För varje befintlig aktie erhålls en teckningsrätt, som ger rätten att teckna nya aktier. 13 teckningsrätter ger rätt till teckning av 17 nya aktier. |
Teckningsperiod | 6 – 20 december |
Teckningskurs | 1,80 kronor per aktie |
Volym | 64,3 Mkr |
Pre money-värdering | Cirka 49 Mkr |
Teckningsförbindelser, teckningsavsikter och garantiåtaganden. | 100 procent |
Teckning
Teckna via Nordic Issuing här
Teckna via Nordnet här
Teckna via Avanza här
BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.
Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på nämnda bolags hemsida.