Home Nyheter Emission stärker Cantargias onkologiska och inflammatoriska projekt

Emission stärker Cantargias onkologiska och inflammatoriska projekt

Emission stärker Cantargias onkologiska och inflammatoriska projekt

11 december, 2024

Lundabaserade Cantargia är just nu aktuellt med en företrädesemission där man siktar på att ta in cirka 170 Mkr. Positionerna flyttas fram med bolagets båda kliniska projekt, nadunolimab och CAN10, samtidigt som man stärker ställningen i pågående diskussioner med potentiella partners och institutionella investerare.

Behovet av nya cancerbehandlingar är stort och mycket av dagens cancerforskning kretsar kring att utforska den potential som ligger inbäddat i vårt immunförsvar. Samtidigt har den kunskap som hittills genererats inom immunologin bäring på projekt både inom cancerområdet och inom autoimmunitet och inflammation. Det tydligaste exemplet på detta är det just nu bäst säljande cancerläkemedlet Keytruda, som från början upptäcktes av en slump vid forskning kring autoimmuna sjukdomar.

I det här segmentet rör sig även Cantargia vars läkemedelskandidater fokuserar på IL1RAP, en receptor som spelar en central roll i flera inflammatoriska och cancerogena sjukdomsprocesser. Cantargia har två huvudsakliga projekt i pipeline: nadunolimab, en antikropp riktad mot cancer, och CAN10, som är fokuserad på inflammatoriska sjukdomar.

Potential inom inflammatoriska sjukdomar

Cancerområdet spelar av naturliga skäl stor roll för de stora läkemedelsbolagen, men på senare tid har de riktat allt större uppmärksamhet mot inflammationssjukdomar. Vi har sett flera exempel på detta, bland annat i Mercks licensaffär med Mestag Therapeutics värt totalt 1,9 miljarder USD, eller Eli Lillys förvärv av Morphic för 3,2 miljarder USD.

Cantargias bidrag till området, CAN10, är en antikropp som blockerar tre cytokiner: IL-1, IL-33 och IL-36, vilka alla är viktiga för ett flertal inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar. I ett inledande skede utvecklas kandidaten som behandling för den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa (HS).

Marknaden för den här indikationen uppskattades under 2023 uppgå till drygt 1,1 miljarder USD och väntas växa kraftigt under kommande år – 2028 väntas HS-behandlingar sälja för totalt 1,8 miljarder USD.

Det som särskiljer CAN10 mot andra motsvarande behandlingar – både de som redan finns på marknad och är under utveckling – är just att behandlingen slår brett på flera mål. Abbvies lutikizumab och Boehringer Ingelheims spesolimab har visat god effekt på IL-1 respektive IL-36. Cantargias kandidat kombinerar båda dessa behandlingars egenskaper med ytterligare en verkningsmekanism och förhoppningen är att det ska ge stora konkurrensfördelar inom indikationen.

Bäddar för ytterligare konkurrensfördel

Projektet befinner sig nu i fas I, där säkerhet och tolerabilitet utvärderas hos friska frivilliga. Bolaget har även valt att inkludera patienter som lider av psoriasis, för att få en första viktig indikation på kandidatens effekt i huden. Bolaget utvidgade nyligen studien, efter att det visat sig att CAN10s goda säkerhetsprofil öppnat för lägre behandlingsfrekvens. Därmed lägger bolaget ytterligare en konkurrensfördel till projektet.

Resultat från denna pågående studie förväntas under första halvåret 2025, vilket kommer att bana väg för fas II-studier som är planerade att inledas under andra halvåret samma år.

Starka resultat inom cancer

Inom cancerområdet utvecklar Cantargia nadunolimab. Genom att binda till IL1RAP-molekylen på tumörceller aktiverar kandidaten immunsystemets så kallade mördarceller till att gå till attack. Utöver det blockerar kandidaten även IL-1-signalering, som hjälper tumören att utvecklas och motstå cellgifter.

Nadunolimab har hittills testats kliniskt i kombination med kemoterapi i över 300 patienter med bukspottkörtelcancer, icke-småcellig lungcancer och bröstcancer. Resultaten har varit goda och pekar på förbättrade responsfrekvenser och längre progressionsfri överlevnad jämfört med enbart kemoterapi. Detta har enligt bolaget väckt stort intresse från potentiella partners – såväl specialistinvesterare som större läkemedelsbolag.

I fas I/IIa-studien CANFOUR i bukspottskörtelcancerpatienter uppmättes en medianöverlevnad på 13,2 månader. Det kan jämföras med de 8,5 – 11 månader som uppmätts med olika kombinationer att kemoterapi. En signifikant skillnad i en redan mycket sjuk och tunga behandlad patientgrupp.

Siktar in sig på högt IL1RAP-uttryck

Just nu rekryterar bolaget till fas II-studien TRIFOUR i patienter med trippelnegativ bröstcancer, med målet att presentera toplinedata under första halvåret 2025. Cantargia kommer inom kort även starta en studie i leukemi tillsammans med MD Anderson Cancer Center i Houston, som är fullt finansierad via anslag från det amerikanska försvarsdepartementet.

Sist men inte minst pågår planering av kontrollerad klinisk studie i bukspottkörtelcancer. Studien ska genomföras som antingen fas II eller fas III, vilket kommer att bestämmas i samråd med regulatoriska myndigheter.

En viktig komponent i arbetet är framtagandet av en diagnostikmetod som identifierar nivån av IL1RAP i biopsier. Metoden gör det möjligt att välja ut de patienter som svarar bäst på behandling med nadunolimab. I CANFOUR-studien kunde man nämligen tydligt se att de patienter som hade höga nivåer av IL1RAP fick bättre behandlingsutfall, med en medianöverlevnad om 14,2 månader. En bättre definierad och identifierad målpopulation ökar möjligheten till fortsatta positiva studieresultat, vilket är värdehöjande för projektet och innebär även en mer kostnadseffektiv utveckling.

Företrädesemission stärker utveckling och position

Cantargia är just nu aktuella med en emission på cirka 170 Mkr som syftar till att driva vidare utvecklingen av såväl CAN10 som nadunolimab och att slutföra arbetet med diagnostikmetoden. Kapitalanskaffningen är också viktig för att bolaget ska kunna ha en stark ställning i de pågående diskussionerna med potentiella partners. Emissionen täcks till cirka 70 procent av teckningsåtaganden, avsiktsförklaringar och garantiåtaganden och vid full teckning är bolaget finansierat till mitten av 2026.

Sammanfattning av emissionen

Villkor Två befintliga aktier berättigar till teckning av en ny aktie.
Teckningsperiod 6 – 20 december
Teckningskurs 1,85 kronor per aktie
Volym 170 Mkr
Pre money-värdering Cirka 339 Mkr
Teckningsförbindelser, teckningsavsikter och garantiåtaganden. 70 procent

Prospekt och teckning

Cantargia prospekt 2024 Teckna hos Avanza

Teckna hos Nordnet

 

BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på nämnda bolags hemsida.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!