Home Intervjuer Cantargias vd: ”Ger oss resurser att höja värdet och stärka strategiska diskussioner”

Cantargias vd: ”Ger oss resurser att höja värdet och stärka strategiska diskussioner”

Göran Forsberg, vd Cantargia

Cantargias vd: ”Ger oss resurser att höja värdet och stärka strategiska diskussioner”

2 december, 2024

Cantargia stöds av starka data i samtliga kliniska projekt, såväl inom onkologi som inflammatoriska sjukdomar. Intresset är stort och bolaget tar nu in 170 Mkr i en företrädesemission för att driva på utvecklingen, vilket också stärker ställningen i strategiska diskussioner. BioStock kontaktade vd Göran Forsberg för att få veta mer.

Lundabolaget Cantargia har byggt sin forskning kring IL1RAP, en receptor som spelar en nyckelroll i cancer och autoimmuna sjukdomar. Teknologin syftar till att blockera IL1RAP och därigenom hämma tumörtillväxt och autoimmuna processer som förvärrar sjukdomsförloppet. De tydligaste kliniska effektsignalerna har erhållits vid behandling av bukspottkörtelcancer och lungcancer, och tidiga kliniska resultat inom CAN10-projektet pekar på stora möjligheter i heta områden.

CAN10 riktas initialt mot kronisk hudsjukdom

Särskilt fokus inom branschen ligger just nu på inflammationsområdet, där det satsas stora pengar. I utvecklingsprojektet CAN10 riktar sig Cantargia t.ex. mot hudsjukdomen hidradenitis suppurativa (HS), en svårbehandlad och allvarlig sjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. En egenskap som skiljer CAN10 mot liknande behandlingar är att den blockerar tre olika sjukdomsdrivande system på samma gång, IL-1, IL-33 och IL-36.

Projektet är i klinisk fas I, där kandidaten testas på friska frivilliga och psoriasispatienter för att dokumentera säkerhet och få en första indikation på effekt. Resultaten som presenterats är lovande då de kombinerar god säkerhet med viktiga effekter på biomarkörer.

Cantargia meddelade nyligen att fas I-studien har utvidgats, efter att CAN10s goda egenskaper öppnat för lägre behandlingsfrekvens, vilket gynnar både patienten och belastningen av sjukvården. Ytterligare resultat väntas under det första halvåret 2025.

Även stark position inom cancer

Inom cancer utvecklas nadunolimab för behandling av bukspottkörtelcancer, icke-småcellig lungcancer, bröstcancer och leukemi. Hittills har över 300 patienter behandlats med läkemedelskandidaten, med tydliga signaler på positiv effekt.

Samtidigt som Cantargia riktar sig mot flera indikationer med stor marknadspotential ska man komma ihåg att konkurrensen är hård. Därför är det av yttersta vikt att säkra sin position i behandlingslandskapet och här är patienter med högt uttryck av IL1RAP Cantargias självklara edge. Resultaten i bukspottkörtelcancer har nämligen visat högre effekt i just denna patientgrupp, en effekt som vida överstiger dagens alternativ. Enligt bolaget finns det god anledning att tro att detsamma även gäller i andra sjukdomar.

För att ta fasta på möjligheten tar bolaget nu fram ett diagnostiskt verktyg som ska mäta patientens IL1RAP-uttryck och stödja urvalet av den optimala patientgruppen.

Flera studier inom cancer

Den nya diagnostikmetoden kommer att vara en nyckelkomponent i kommande studier med nadunolimab. Cantargia arbetar just nu med nästa studie i bukspottkörtelcancer, som man efter diskussion med regulatoriska myndigheter planerar dra i gång i slutet på nästa år.

Parallellt rekryteras patienter till en fas II-studie inom trippelnegativ bröstcancer med förhoppningen att kunna presentera resultat under det första halvåret 2025.

Bolaget räknar även med att kunna inleda en studie i leukemi inom kort, i samarbete med MD Anderson Cancer Center i Houston. Studien är fullt finansierad via ett anslag från det amerikanska försvarsdepartementet.

Vd kommenterar kapitalanskaffning

Med flera värdehöjande spår genomför Cantargia nu en företrädesemission om totalt 170 Mkr. Tillskottet gör att bolaget kan hålla uppe tempot i samtliga projekt, samtidigt som det säkrar en stark förhandlingsposition i bolagets strategiska diskussioner. Teckningsperioden i emissionen löper 6 – 20 december. BioStock har kontaktat bolagets vd Göran Forsberg för att få veta mer.

Om vi börjar med er målmolekyl IL1RAP. Vad är det som gör den så lämpad för behandling av cancer och autoimmuna sjukdomar?

– Modern behandling av många olika sjukdomar utgår från att man utvecklar målsökande läkemedel med en måltavla som är en del av sjukdomen, men inte finns i frisk vävnad. IL1RAP är ett utmärkt exempel på det. Det finns huvudsakligen i tumören hos cancerpatienter eller på immunceller som är inblandade i olika inflammatoriska sjukdomar.

– Rollen i dessa sjukdomar är att IL1RAP förmedlar signaler som driver sjukdomen och i många fall finns ett samband mellan höga nivåer av IL1RAP och hur snabbt sjukdomen utvecklas.

Hur ser konkurrensen ut kring utveckling av läkemedel mot IL1RAP?

– Cantargia är den självklara pionjären på att utveckla läkemedel mot IL1RAP och vi är inte medvetna om något bolag som är i närheten av oss kring hur många individer som behandlats. Forskningen hos våra grundare gav oss ett försprång som vi fortfarande håller, framför allt inom cancerområdet, där vi är flera år före konkurrenterna.

– Inom inflammatoriska sjukdomar känner vi till fler bolag som befinner sig i fas I, men det finns många olika möjliga sjukdomar att adressera och här ser jag konkurrensen som positiv.

Er kandidat CAN10 är riktad mot inflammationssjukdomen HS. Vilken potential ser ni i det projektet?

– Det finns stora medicinska behov inom inflammatoriska sjukdomar och med ökande kunskap kring hur vårt immunförsvar påverkar dessa sjukdomar, driver det även det kommersiella intresset. Nya läkemedel för HS bedöms ha potential att sälja för flera miljarder dollar årligen. Det finns stora möjligheter att komplettera existerande läkemedel då en stor del av patienterna inte svarar på behandlingen, alternativt utvecklar resistensmekanismer.

Vilka resultat har ni fått hittills?

– De viktigaste resultaten kommer från kliniska studier med lutikizumab (Abbvie) och spesolimab (BI), antikroppar som blockerar IL-1 respektive IL-36. De har visat effekt på olika delar av sjukdomen. Både Abbvie och BI investerar stort i den fortsatta utvecklingen av de båda produkterna. Med bakgrund av dessa resultat och investeringar ökar uppmärksamheten runt CAN10 som kombinerar egenskaperna hos lutikizumab och spesolimab. Vi har därmed potential att slå väldigt brett på denna komplexa sjukdom, vilket ger oss stora konkurrensfördelar.

När det gäller nadunolimab presenterade ni nyligen kliniska resultat inom icke-småcellig lungcancer och gastrointestinala cancerformer. Kan du berätta lite om de viktigaste fynden och hur de påverkar den fortsatta utvecklingen?

– I bukspottkörtelcancer har vi t.ex. sett längre överlevnad än förväntat när patienterna får nadunolimab, och effektsignalen är starkast i de patienter som har höga nivåer av IL1RAP på sina tumörceller. Det här resultatet är extra intressant då patienter med höga nivåer IL1RAP har en sämre prognos. Med tanke på att bukspottkörtelcancer är en svårbehandlad sjukdom satsar vi nu på att utveckla en diagnostikmetod för att fokusera utvecklingen på den gruppen, drygt hälften av patienterna.

– Inom lungcancer ser vi väldigt fina effekter i patienter som tidigare behandlats med immunterapi men som inte längre svarar på den. Våra resultat tyder på att tumören utvecklar en resistensmekanism som motverkas av nadunolimab.

– I det korta perspektivet fokuserar vi på starten av nästa studie inom bukspottkörtelcancer, och lungcancermöjligheten är en viktig del i pågående diskussioner. Båda dessa möjligheter adresserar marknader i mångmiljarddollarklassen.

Ni tar fram en diagnostikmetod för att kunna välja ut patienter som svarar bäst på er behandling. Kan du berätta lite om detta och i vilka projekt det kommer att appliceras?

– Många av de sjukdomar vi siktar på har stora medicinska behov med kommersiella möjligheter som var och en är på många miljarder dollar. Samtidigt är det självklart konkurrens. Att då ha ett diagnostiskt test för IL1RAP kan vara en stor konkurrensfördel. Vi kommer utgå från den metod vi utvecklar inom bukspottkörtelcancer så att den även kan användas på andra tumörformer eller hudbiopsier, vilket ökar värdet på både nadunolimab och CAN10.

Er utveckling har dragit till sig intresse från både potentiella partners och investerare, med vilka ni för löpande diskussioner. Kan du ge oss en bild av hur dessa fortlöper?

– Utan att gå in på detaljer i pågående konfidentiella diskussioner, så har våra data definitivt fångats upp. Att vi väljer att vara transparenta och publicerar nyckelresultaten i välrenommerade tidskrifter gör att vi får ytterligare uppmärksamhet.

– Rent generellt har vi olika typer av diskussioner med olika parter. T.ex. för nadunolimab kan vissa diskussioner röra sig kring intresse för antingen bukspottkörtelcancer eller lungcancer och hur nadunolimab passar in i bolagens framtida portföljer. Andra diskussioner kan röra mer hur nadunolimab skulle kunna vara en plattform. Diskussionerna kan även handla om globala eller mer regionala partnerskap.

– I samtliga fall rör vi oss framåt och ju närmare vi kommer marknaden, desto lättare blir det för oss och motpart att komma överens. Även CAN10 röner intresse utifrån den unika och breda verkningsmekanismen, samtidigt som utvecklingen sker inom ett område där de läkemedelsbolagen gör stora investeringar.

Ni tar nu in 170 Mkr i en företrädesemission. Vad skulle kapitaltillskottet innebära för er?

– Vi avser finansiera flera viktiga pågående aktiviteter i form av kliniska studier i båda projekten, liksom utvecklandet av diagnostikmetoden. Vi behöver samtidigt se till att vi är vid god kassa för att kunna fortsätta pågående strategiska diskussioner utifrån en styrkeposition.

Avslutningsvis, vad är det som gör Cantargia till en bra investering just nu?

– Cantargia har två projekt i kliniska studier inom områden med stora medicinska behov och de data vi har är konkurrenskraftiga. Vi har även en plattform som ger många framtida möjligheter. Det finns risk i läkemedelsutveckling, men med de resultat vi har tycker jag att vi har skalat av en del av risken och vi står inte och faller med en produkt och en klinisk studie. Vi har även starkt stöd från långsiktiga institutionella ägare och har ett mycket kompetent team.

– Det som driver mitt intresse för Cantargia är att vi siktar på att göra en skillnad för patienter med svårbehandlade sjukdomar. Går vårt arbete bra finns här en stor uppsida för sjukvård, patienter och investerare.

BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på ovan nämnda bolags hemsida.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!