BioArctic kommenterar miljardavtalet
BioArctic har tecknat ett globalt exklusivt licensavtal med Bristol Myers Squibb för sitt PyroGlutamat-amyloid-beta-antikroppsprogram. Avtalet innebär en förskottsbetalning på 100 miljoner USD, upp till 1,25 miljarder USD i ytterligare milstolpsbetalningar samt royalties på låga tvåsiffriga nivåer. Därmed befäster bolaget sin ställning som innovatör inom Alzheimersområdet.
Svenska BioArctic fokuserar på att utveckla sjukdomsmodifierande behandlingar för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Bolaget är mest känt för samarbetet med Eisai, som resulterat i utvecklingen av lecanemab, en antikropp för behandling av tidig Alzheimers sjukdom.
BioArctic nöjer sig dock inte där, utan avslutar nu 2024 med en riktigt smällkaramell i och med avtalet med Bristol Myers Squibb. Det antikroppsprogram som nu licensieras ut är inriktat mot en specifik form av amyloid-beta, PyroGlu-Aβ, som är kopplad till sjukdomsprogressionen vid Alzheimers. Monomerer av PyroGlu-Aβ beskrivs som mycket benägna att klumpa ihop sig och orsaka svåra symptom vid sjukdomen.
Genom att angripa denna modifierade variant hoppas forskarna kunna bromsa eller till och med stoppa sjukdomens utveckling. Programmet baseras på BioArctics långvariga forskning inom amyloid-beta och dess roll i neurodegenerativa sjukdomar.
BioArtcic behåller option gällande Norden
Avtalet, som är föremål för godkännande enligt den amerikanska antitrustlagstiftningen, inkluderar de båda antikropparna BAN1503 och BAN2803 och innebär att Bristol Myers Squibb tar över det globala ansvaret för utveckling och kommersialisering. BioArctic kommer fortsatt att bidra med sin expertis inom forskning och utveckling under avtalets initiala faser. När det gäller det finansiella upplägget i affären kommer BioArctic att behålla en option vad gäller kommersialisering i Norden tillsammans med Bristol Myers Squibb.
– Jag är mycket glad över avtalet med Bristol Myers Squibb. De delar vår passion för att hjälpa patienter med Alzheimers sjukdom och jag ser fram emot att ha dem som vår partner,” skriver BioArctic-vdn Gunilla Osswald i ett pressmeddelande.
Första avtalet för BrainTransporter
Avtalet med Bristol Myers Squibb är det första gällande BioArctics BrainTransporter-teknologi, som används i BAN2803. Teknologin syftar till att göra det lättare för biologiska läkemedel att tränga igenom blod-hjärnbarriären.
– Med BrainTransporter-teknologin kan BioArctic ta ledartröjan inom design och utveckling av nästa generations behandlingar för olika hjärnsjukdomar, genom att erbjuda potential för snabbare upptag, förbättrad effekt, färre biverkningar och lägre doser till förmån för både patienter och samhälle.
Kommunikationschef kommenterar
BioStock har kontaktat BioArctics kommunikationschef Oskar Bosson för att få veta mer.
Gratulerar till dealen med BMS! 100 MUSD i upfront-betalning är en bra julklapp, inte minst för två program i preklinisk utvecklingsfas. Vad säger det om potentialen i projekten?
– Tack. Vi är naturligtvis mycket glada över dagens avtal och tror att det över tid kommer att innebära att vi kan hjälpa ännu fler patienter med svåra neurodegenerativa sjukdomar. Vi tror mycket på vår BrainTransporter-plattform. Bara en liten del av dagens biologiska läkemedel tar sig över blodhjärnbarriären och in i hjärnan.
– Genom aktiv transport av läkemedel med vår plattform skapar vi potential för behandlingar mot hjärnans sjukdomar med bättre och snabbare effekt, samt mindre biverkningar. Det känns otroligt spännande för framtiden.
Avtalet innefattar även milstolpesbetalningar om ytterligare 1,25 miljarder USD, kan ni säga något om hur “baktungt” avtalet är?
– Vi kan tyvärr inte gå in i detaljerna i avtalet, men milstolparna relaterar till olika utvecklingssteg, regulatoriska händelser och försäljning.
Ni har som bekant redan ett läkemedel mot Alzheimers på marknaden i Lecanemab, i partnerskap med Eisai. Hur ser ni att PyroGlu-Aβ-kandidaterna kommer positioneras kontra Lecanemab, om de går hela vägen till marknad?
– Marknaden för Alzheimers sjukdom globalt är otroligt stor och vi tror att det kommer att behövas många olika behandlingar för att hjälpa patienter framöver. Hur ett eventuellt läkemedel så småningom positioneras är upp till licenstagaren att bestämma.
– Vi ser dock att vi med vår BrainTransporter-teknologi kan vara med och ta ledartröjan inom design och utveckling också av nästa generations behandlingar för olika hjärnsjukdomar, genom att erbjuda potential för snabbare upptag, förbättrad effekt, färre biverkningar och lägre doser till förmån för både patienter och samhälle.
Ni är ganska tydliga med att detta är det första, men knappast det sista, licensavtalet med er BrainTransporter-teknologi. Hur stor potential har den inom andra indikationer där blod-hjärnbarriären tidigare varit ett stort hinder?
– Den har potential att hjälpa till att få in alla typer av biologiska läkemedel som nu har svårt att nå sitt mål i hjärnan, inte bara inom de områden där vi är aktiva utan inom ett brett spektrum av hjärnans sjukdomar.