Kapitalinjektion ska ta Xspray till marknaden
Xspray Pharma är inne på sluttampen i förberedelserna av marknadsansökan och efterföljande lansering av huvudkandidaten Dasynoc. Nu genomförs en kapitalanskaffning på totalt 235 Mkr som ska finansiera det sista steget ut på marknaden. Väl där hoppas bolaget kunna göra ett rejält avtryck i ett marknadssegment värt flera miljarder USD.
Det Solnabaserade läkemedelsbolaget Xspray Pharma utvecklar stabila amorfa versioner av etablerade läkemedel. Bolagets patenterade HyNap-teknologi gör det möjligt att förbättra biotillgänglighet och löslighet hos framförallt proteinkinashämmare (PKI). Detta är en viktig läkemedelsklass inom cancerbehandling som utgör en marknad på ungefär 33 miljarder USD.
Traditionellt används kristallina former av de aktiva substanserna i PKIer. En baksida med det är att upptaget av läkemedlet i kroppen kan variera, bland annat beroende på födointag eller användning av pH-höjande läkemedel. Risken med hög så kallad variabilitet är dubbel; vid ett för lågt upptag ger läkemedlet lägre effekt och vid ett för högt upptag ökar risken för ovälkomna biverkningar.
Flera fördelar med Xsprays teknik
Här vill Xspray tillhandahålla ett bättre alternativ. Det är vida känt att amorfa läkemedelsprodukter ger en bättre löslighet och lägre variabilitet jämfört med dess kristallina form, och att de dessutom är pH-oberoende. Det är dock viktigt att säkerställa att produktens amorfa tillstånd är stabilt över tid, annars tenderar produkten att återgå till ett mer kristallint tillstånd. Det är precis vad Xsprays HyNap-teknologi möjliggör – en stabil amorf läkemedelsprodukt.
En annan fördel med bolagets teknologi är mer patentteknisk, om än central i bolagets strategi. Big Pharma skyddar sina storsäljare med flera lager patent, som ofta fokuserar på kristallina versioner av läkemedlet. När ett huvudpatent väl löpt ut kan det därför uppstå möjligheter att lansera en amorf produkt.
Siktet inställt på BMS blockbuster
En sådan situation har nu uppstått vid huvudprojektet med Dasynoc. Läkemedelskandidaten är en biobetter av BMS PKI Sprycel, som används vid behandling av kronisk myeloisk leukemi och akut lymfatisk leukemi och som förra året sålde för över 1,9 miljarder USD.
I bioekvivalensstudier har Xspray sett att Dasynoc kan ges med lägre dos än Sprycel och ändå uppnå efterfrågad effekt, med en signifikant lägre variabilitet. Den lägre dosen väntas resultera i färre biverkningar. Utöver det har upptaget varit helt oberoende av magens pH-värde, vilket gör att Dasynoc kan ges i kombination med magsyrehämmande och magsyresänkande läkemedel, som t.ex. omeprazol.
På väg mot marknadsinträde
När det gäller marknadslansering ligger inledande fokus på USA. Redan nu har Xspray gläntat på dörren till den amerikanska marknaden. Bolaget arbetar för att komplettera sin FDA-ansökan med den information om dosering och tredjepartstillverkning som myndigheten har efterfrågat. FDA har dock inte haft några synpunkter på produktens stabilitet eller dess kliniska data.
Planen är att lämna in kompletteringen under det fjärde kvartalet och därefter räknar bolaget med svar inom maximalt sex månader. Vid ett godkännande står Xspray redo med partnern Eversana, en erfaren spelare inom marknadsföring och försäljning av cancerläkemedel, som ska ansvara för kommersialiseringen i landet.
Dasynoc är dock inte det enda projektet i Xsprays portfölj. Näst på tur är XS003-nilotinib som är en förbättrad version av Novartis Tasigna. Här är nästa steg registreringsgrundande studier på friska frivilliga, som är planerade att inledas under nästa år. Portföljen består även av kandidaterna XS008-axitinib och XS025-cabozantinib, som genomgår formuleringsutveckling.
Emission och lån driver lansering
För att finansiera kommersialiseringen av produktportföljen och lanseringen av den första produkten nästa år, genomför Xspray just nu en kapitalanskaffning om totalt 235 Mkr, som består av en företrädesemission och ett lån som det knutits teckningsrätter till. Emissionen är på 135 Mkr och täcks i sin helhet av teckningsåtaganden, avsiktsförklaringar och garantier från flera av bolagets storägare, där vi hittar namnkunniga investerare som Flerie, Östersjöstiftelsen och Fjärde AP-fonden.
Lånet på 100 Mkr kommer från Fenja Capital II och Buntel, som samtidigt tilldelas 1 150 000 teckningsoptioner. Dessa ger rätten att teckna nya aktier till 50 kronor per aktie fram till 6 november 2025. Därefter höjs teckningskursen i teckningsoptionerna till 60 kronor per aktie fram till 30 november 2029.
Likviden från kapitalanskaffningen ska i huvudsak understödja marknadsförberedelserna, samt till att bygga upp lager av Dasynoc för att vara redo för ett eventuellt FDA-godkännande. Delar av likviden kommer även att allokeras till pågående utvecklingsaktiviteter i övriga projekt.
Vid ett marknadsgodkännande för Dasynoc är planen att uppta ytterligare lån om totalt 200 Mkr för att ta höjd för de ökade kostnader som väntas i samband med lansering, t.ex. lagerhållning, kundfordringar och marknadsföring.
Sammanfattning av emissionen
Villkor | Aktieägare erhåller en teckningsrätt för varje innehavd aktie. Tio teckningsrätter ger aktieägaren rätt att teckna en ny aktie. |
Teckningsperiod | 15 – 29 november |
Teckningskurs | 40 kronor per aktie |
Volym | 135 Mkr |
Pre money-värdering | Cirka 1 350 Mkr |
Teckningsförbindelser, teckningsavsikter och garantiåtaganden. | 100 procent |
Prospekt och teckning
Teckna via Avanza |
BioStock är en nyhetstjänst och tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men då BioStocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan BioStocks webbplats innehålla nyheter om bolag som BioStock erhållit finansiering från.
Detta material har upprättats i marknadsföringssyfte och är inte och ska inte anses utgöra ett prospekt enligt gällande lagar och regler. De fullständiga villkoren för företrädesemissionen och mer information om bolaget har redovisats i ett prospekt som offentliggjorts och publicerats på ovan nämnda bolags hemsida.