Eliceras vd: ”ELC-100 skiljer sig från all annan standardbehandling”
Elicera Therapeutics är väl positionerat inom cell- och genterapiområdet. För en dryg månad sedan slutförde bolaget patientrekryteringen till fas I/II-studien med ELC-100. Resultat från den första delen väntas under H1 2025. BioStock pratade med vd Jamal el-Mosleh för att få hans tankar om detta framsteg.
Elicera Therapeutics utvecklar behandlingar baserade på onkolytiska virus och CAR T-celler som specifikt riktar sig mot tumörer och skonar friska celler och vävnader. Genom bolagets innovativa tillgång iTANK, som är en immunstärkande och kommersiellt tillgänglig tekonologiplattform, beväpnas bolagets kandidater med immunaktiverande egenskaper med syfte att förstärka deras effekt.
Bolaget har nyligen nått en viktig milstolpe med sin läkemedelskandidat ELC-100, som är ett genetiskt modifierat virus som selektivt infekterar och dödar neuroendokrina cancerceller, men lämnar friska celler oskadda. Behandlingen har potential att bli ett värdefullt alternativ för patienter med neuroendokrina tumörer – en svårbehandlad cancerform som idag saknar effektiva behandlingsmetoder.
ELC-100 nära nya framsteg
Milstolpen kommunicerades av Elicera den 24 oktober 2024 där bolaget meddelade att den sista patienten har inkluderats i den pågående fas I/II-studien för ELC-100 (AdVince). Patienten har nu fått tre doser och räknas därmed som del av studien. Den kliniska fas I/II-studien för ELC-100, sponsrad av Uppsala universitet och finansierad av VictoryNET-Foundation, genomförs i två steg. I det inledande doseskaleringssteget, som nu alltså har slutfört patientrekryteringen, utvärderas främst behandlingens säkerhet och den maximalt tolererbara dosen (MTD). Fyra dosnivåer testas i grupper om tre patienter för att säkerställa en noggrann bedömning av säkerhet och tolerans. Parallellt undersöks även den antitumorala effekten, vilket ger Elicera viktiga data inför kommande steg.
Med den sista patienten inkluderad och under behandling är Elicera således nära att kunna utvärdera de samlade resultaten från doseskaleringsdelen, vilket kommer att ligga till grund för bolagets strategi för den fortsatta utvecklingen av ELC-100. Från denna första del av studien förväntas resultat under första halvan av 2025 – en händelse som kan komma att stärka bolagets position ytterligare i den snabbt framväxande immunterapimarknaden.
Vd kommenterar
BioStock tog kontakt med Eliceras vd Jamal el-Mosleh för att få veta mer om denna milstolpe.
Jamal, kan du beskriva mer om säkerhetsprofilen och de tidiga resultaten som ni hittills sett för ELC-100?
– Studien har genomförts i fyra olika dosgrupper med tre patienter i vardera gruppen, och eftersom vi kunnat rekrytera samtliga planerade 12 patienter till studien så har vi alltså inte sett några dosbegränsande allvarliga biverkningar i de första tre dosgrupperna. Den fjärde och sista gruppen avslutar sin behandling inom kort. Vad gäller effekt så har vi tidigare meddelat att vi har sett tecken på klinisk aktivitet i två av patienterna.
Hur bedömer ni att ELC-100 skiljer sig från andra pågående behandlingar för neuroendokrina tumörer, och vilken position ser ni att den kan ta på marknaden?
– Behandling för patienter med neuroendokrina tumörer kan innefatta flera olika metoder. Kirurgi är förstahandsvalet för att ta bort tumören om det är möjligt. Mediciner som somatostatinanaloger kan minska symtom och sakta ner tumörens tillväxt. För vissa patienter används en särskild målinriktad strålbehandling, kallad PRRT, som direkt riktar sig mot tumörcellerna. Om tumören växer snabbt kan cellgifter användas för att bromsa sjukdomen.
– Ingen immunterapi är godkänd hittills i denna indikation så vårt onkolytiska virus ELC-100 skiljer sig från all annan standardbehandling i den bemärkelsen att vi arbetar mer fokuserat med immunsystemet mot cancer. Vad gäller positionering så ser vi möjligheter till synergier i att kombinera ELC-100 med andra standardterapier, även med andra immunterapier. ELC-100 är särskilt framtaget för att behandla patienter med levermetastaser som har slutat svara på standardbehandling, inklusive saknad möjlighet till operation.
Hur planerar ni att använda data från doseskaleringsdelen för att optimera framgången i de kommande kliniska stegen?
– Studien vi nu håller på att avsluta är en så kallad doseskaleringsstudie som syftar till att bedöma läkemedelskandidatens säkerhetsprofil och max tolererbara dos. Data kommer alltså främst användas för att guida doseringsschema, inklusive dosnivå. Den samlade bilden av datapaketet, inklusive den effektdata vi samlar in, kommer guida planen för fortsatt klinisk utveckling. Vi ber att få återkomma kring detta när vi har slutrapporterat studien, planerat under till mitten av 2025.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.