Home Nyheter Uppsving för nynoterade biotech-bolag

Uppsving för nynoterade biotech-bolag

Uppsving för börsnoteringar inom biotech

Uppsving för nynoterade biotech-bolag

31 oktober, 2024

Börsnoteringarna inom biotech-sektorn har fått ett rejält uppsving under 2024, efter flera års dvala. Men hur har egentligen de noterade bolagen tagits emot av marknaden? Och vad säger mottagandet om intresset för sektorn i stort? Det har BioStock tittat närmare på.

Att ta sig in på börsen är ofta avgörande för att kapitaltörstande biotech-bolag ska kunna finansiera sina långsiktiga utvecklingsprojekt. Sedan rekordåret 2021, då över 100 biotech-bolag noteras världen över, har det rått viss stiltje på fronten.

Det generellt osäkra marknadsklimatet har varit svårnavigerat, vilket har fått många bolag att dra i handbromsen i väntan på bättre tider. I takt med att det makroekonomiska läget börjat ljusna har trenden dock börjat vända och bolagen har återigen börjar snegla på börsen som ett alternativ för kapitalanskaffning. Ett trendbrott som indikerar ett nyvunnet intresse från investerare.

Svag inledning i USA

Året inleddes med en våg av nynoterade biotech-bolag. Föga förvånande var det USA som ledde utvecklingen, där bolag som Alto Neuroscience, Fractyl Health och Kyverna Therapeutics gick i bräschen. Marknadens mottagande har dock varit svalt och flera aktier har handlats ned med över 80 procent. Men det finns ljusglimtar, bl.a. CG Oncology vars aktie stigit med över 90 procent från notering i slutet av januari.

Börsnoteringarnas återtåg är tätt förknippad med utvecklingen på räntemarknaden. Tidigt under 2024 hystes starka förhoppningar om kommande räntesänkningar, som i sin tur gör det mer attraktivt att investera i långsiktiga högriskbolag – där biotech är ett klassiskt exempel. Räntesänkningarna dröjde dock längre än prognosmakarna först trott, och efter årets inledande noteringsvåg uppstod ny stiltje då den amerikanska marknaden avvaktade tydligare signaler kring Feds räntebana.

Norden följde efter

Under tiden genomfördes två noteringar här hemma i Norden, varav Cinclus Pharma blivit mest uppmärksammat. Bolaget tog in pengar för att förbereda en fas III-studie med linaprazan glurate. I likhet med många av sina amerikanska kollegor fick bolaget en tuff start på börslivet, med en aktie som tappat nästan 40 procent sedan inträdet.

Även för Lundabolaget NanoEcho har noteringsprocessen stapplat. Under resans gång blev bolaget tvunget att sänka teckningskursen från 0,40 kronor per aktie till 0,16 – en signal om investerarkollektivets fortsatt försiktiga hållning till sektorn. Sedan inträdet på Nasdaq First North Growth Market blev ett faktum har aktien dock haft en stark utveckling och ligger hittills upp över 40 procent.

Räntesänkning höjer humöret

I september kom till sist den efterlängtade räntesänkningen från Fed, som – åtminstone inledningsvis – ser ut att ha lyft humöret inom sektorn. För det första har börsnoteringarna vaknat ur sin dvala igen. Inte mindre än 8 biotechbolag har gjort entré under september och oktober och i samband med det tagit in totalt drygt 1,5 miljarder USD. Det innebär att årets totala belopp redan överstiger summeringarna för både 2022 och 2023.

Dessutom har nykomlingarna i denna andra våg fått ett vänligare mottagande av börsens aktörer jämfört med de som noterades tidigare i år. Av de 8 akterna är det bara en som ligger på negativt territorium i skrivande stund. Bäst har Upstream Bio presterat. Bolaget utvecklar verekitug, en monoklonal antikropp för behandling av inflammatoriska sjukdomar. Aktien noterades på Nasdaq den 10 oktober och har sedan dess stigit med över 40 procent.

Stabila uppgångar på över 20 procent har vi även fått i namn som BioAge Labs och MBX Biosciences, som båda verkar inom metabola sjukdomar, samt Zenas BioPharma och Bicara Therapeutics, som verkar inom autoimmuna sjukdomar respektive cancer.

Vändning på gång?

Huruvida detta är början på en mer bestående trend är fortfarande för tidigt att säga. Bedömare pekar på att det kommer ta flera månader för det förändrade ränteläget att få fullt genomslag på marknaden. Dessutom kommer biotech-sektorn vara mycket beroende av inkommande data och följande manövrar från den amerikanska centralbanken.

Att vi ser en mer hälsosam börsnoteringsmarknad är dock en viktig signal för hela branschen.

– De publika marknaderna har djupare fickor och ger access till billigare kapital än de privata, och eftersom fler bolag kan få tillgång till det kapitalet betyder det att det kommer att investeras mer i biotech, säger Tim Opler, Managing Director på investmentbanken Stifel till Labiotech.

Till syvende och sist verkar biotech-sektorn för bättre behandlingar och fler botemedel för sjukdomsdrabbade patienter. Ett nobelt uppdrag som gynnas av en förbättrad IPO-marknad.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev

Dela gärna!