
Positiva fas IIa-resultat för Cereno, tydlig väg framåt
Nyligen meddelade Cereno Scientific positiva toplineresultat från fas IIa-studien med CS1 vid pulmonell arteriell hypertension. Resultaten visar att kandidaten är säker, väl tolererad och har en positiv inverkan på kliniskt relevanta parametrar. Data från fas IIa-studien är tillsammans med prekliniska resultat i linje med att tillbakabilda sjukliga lungkärlförändringar, vilket är i linje med målet för utvecklingen av CS1.
Cereno Scientific utvecklar terapier för att förbättra livskvaliteten och förlänga livet för individer som drabbats av vanliga och sällsynta hjärt-kärlsjukdomar. Portföljen består av tre läkemedelskandidater — CS1, CS014 och CS585 — som för närvarande utvärderas i separata, parallella utvecklingsprogram.
Fredagen den 27 september tillkännagav det svenska bioteknikbolaget sin hittills mest betydande milstolpe i positiva fas IIa-resultat med sin ledande läkemedelskandidat, CS1. Kandidaten är en histondeacetylashämmare (HDAC-hämmare) som verkar genom epigenetisk modulering, och utvecklas som en säker, effektiv och sjukdomsmodifierande behandling för den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Den riktar sig mot sjukdomens grundorsak, med målet att tillbakabilda sjukliga lungkärlförändringar i små lungartärer.
Stark säkerhet och övertygande tecken på effekt väcker hopp inom PAH
Fas IIa-studien utvärderar säkerheten, tolerabiliteten, farmakokinetiken och explorativ effekt av CS1 i tillägg till standardbehandling hos patienter med PAH. Det primära målet gällande säkerhet och tolerabilitet nåddes, utan några allvarliga CS1-relaterade biverkningar, däribland sjukhusinläggning/dödlighet, förändringar i levervärden, kliniskt signifikant läkemedelsrelaterad minskning av trombocyter eller blödningar. CS1 var övergripande sett väl tolererat.
Studien hade till en början som mål att rekrytera 30 patienter. I juni stoppades rekryteringen dock, efter att den kliniska styrkommittén drog slutsatsen att det fanns tillräckliga data för att utvärdera nästa steg i utvecklingen. Studien, som genomfördes vid tio kliniska centra i USA, randomiserade 25 patienter till CS1-behandling, varav 21 patienter fullföljde behandlingen utan avvikelser från protokollet.
CS1 visade en övertygande positiv påverkan på explorativa kliniska effektparametrar redan efter en 12-veckors behandlingsperiod. I riskpoängsparametern REVEAL förbättrades riskpoängen för 43 procent av patienterna och 71 procent av patienterna förbättrade eller hade en stabil riskpoäng. I parametern funktionsklass förbättrades den för 33 procent av patienterna, och 86 procent förbättrades eller hade en stabil funktionsklass. Detta är viktigt eftersom målen vid PAH-behandling är att förbättra riskpoängen mätt med REVEAL, förbättra symtom och öka den fysiska kapaciteten mätt med funktionsklass. Publicerad litteratur pekar på att en 1-punkts minskning av riskpoängen på 12 veckor är associerad med en 23-procentig minskning av dödsfall vid 12 månader.
I mätningarna av medelartärtryck (mPAP) med fjärrövervakningsplattformen CardioMEMS, hade 67 procent av patienterna ihållande trycksänkning, vilket också är goda nyheter eftersom även en liten förändring i samma storleksordning som setts i studien för diastoliskt tryck i lungartären (ePAD), är associerat med minskad risk för dödlighet.

En grupp respondenter stack ut
Dessutom genomfördes en djupanalys på en subgrupp av patienter som svarat anmärkningsvärt bra på behandlingen. Analysen visade att 25 procent av patienterna svarade på CS1 med anmärkningsvärt stor minskning i pulmonell kärlresistens (PVR minskade med >30 procent), vilket ligger i linje med den föreslagna verkningsmekanismen för tillbakabildande av sjukliga lungkärlförändringar. Dessa signifikanta minskningar i PVR var starkt associerade med robust ökning i slagvolymen i höger hjärtkammare, vilket är kliniskt mycket relevant eftersom högerkammarsvikt ofta är dödsorsaken hos dessa patienter.
”Data från CS1-003-studien, tillsammans med nyligen tillkännagivna prekliniska data från Cerenos HDAC-hämmarprogram på en etablerad modell av PAH, som direkt visar en dosberoende positiv effekt på tillbakabildande av sjukliga lungkärlförändringar i små lungartärer, ger en grund för att anta att CS1 kan ha sjukdomsmodifierande egenskaper vid PAH”, sa Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific.
Tydlig väg framåt i utvecklingen av en sjukdomsmodifierande terapi
Cereno kommer, baserat på dessa uppmuntrande resultat, att inleda diskussioner med regulatoriska myndigheter och gå vidare med att bedriva en pivotal studie av CS1 vid PAH.
En omfattande analys av kompletta CS1-003-data kommer att genomföras, och resultaten från dessa och ytterligare sådana ska presenteras vid kommande medicinska konferenser och publiceras i välrenommerade medicinska tidskrifter.
”Vi ser mycket fram emot att ta nästa steg på vår resa att göra en betydelsefull skillnad i livet för patienter med PAH. Våra planer inkluderar att samverka med myndigheter för en pivotal studie för CS1 och att fortsatt aktivera patienter i vårt Expanded Access-program. CS1-003-studien visade övertygande tecken på klinisk effekt redan under en 12-veckors behandlingsperiod och vi förväntar oss se ytterligare positiv påverkan av CS1 med långvarig användning av läkemedlet i patienter med PAH”, sa Dr. Rahul Agrawal, CMO och Head of R&D, Cereno Scientific.
Avtal ingått om att använda Fluiddas FRI-teknologi
Den 30 september tillkännagav Cereno Scientific ett avtal med det medicintekniska bolaget Fluidda för lösningar inom respiratorisk avbildningsteknik. Syftet är att visualisera tecken på tillbakabildande av lungkärlsförändringar med huvudläkemedelskandidaten CS1 vid PAH i en klinisk miljö.
För att bättre förstå hur CS1 påverkar sjukliga förändringar i små lungartärer, som setts i preklinik samt fas I och fas II-studier, samarbetar Cereno aktivt med en ledande specialist inom PAH för att starta en prövarinitierad studie. I studien kommer man att använda Fluiddas teknologi för att visualisera hur långvarig användning av CS1 påverkar strukturella förändringar i lungartärer. Studien är tänkt att ge värdefull information om CS1:s potential att förbättra behandlingen av PAH-patienter.
”Vi ser fram emot att nu gå vidare med nästa steg i utvecklingen av CS1. Vår ambition är att ta fram ett läkemedel som adresserar de sjukliga kärlförändringar som driver sjukdomsprogressionen i PAH och därmed kunna erbjuda ett värdefullt alternativ till verktygslådan av PAH-behandlingar”, sa Sten R. Sörensen, vd Cereno Scientific.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.