
Curasight väl positionerat inom het radiofarmakasektor
Radiofarmakasektorn är på stark frammarsch. En uppsjö av investeringar, förvärv och partnerskap gör området till ett av de hetaste inom onkologin just nu. Danska Curasight, som specialiserar sig på innovativ precisionsdiagnostik och behandling, är väl positionerat för att rida på denna våg av tillväxt.
Curasights teranostiska plattform kretsar kring urokinasplasminogen activator receptor (uPAR), en viktig biomarkör för canceraggressivitet. Bolagets pipeline består av två kandidater: uTRACE för bilddiagnostik och uTREAT för riktad strålbehandling.
PET-scanning med radioligandterapi för att identifiera och behandla aggressiva tumörer med hög specificitet är särskilt lovande för cancerformer som är svåra att hantera med konventionella behandlingar, såsom glioblastom.
Curasight slutförde nyligen de första stegen i en kapitalanskaffning på 120 miljoner DKK, som syftar till att finansiera de planerade utvecklingsstegen med de båda kandidaterna. Unitemissionen, som inkluderade två serier av teckningsoptioner, övertecknades kraftigt med 17 299 procent – vilket kan tolkas som en indikation på intresset för bolaget och branschen.
Ökande momentum för radiofarmaka
Radiofarmaka introducerades på 1940-talet men ansågs länge vara en sista utväg på grund av säkerhetsproblemen man såg med de första behandlingarna. Utvecklingen har sedan dess tagit itu med problemen och förbättrat radioligandernas precision, vilket gör att de i dag kan rikta in sig specifikt på tumörerna samtidigt som skador på omgivande friska vävnader minimeras.
Framgångarna med läkemedel som Algetas (förvärvat av Bayer) Xofigo, Advanced Accelerator Applications (förvärvat av Novartis) Lutathera och Endocytes (förvärvat av Novartis) Pluvicto har ytterligare validerat den nya tekniken och stimulerat en våg av investeringar inom området.
Enligt en färsk rapport från Nature förväntas radiofarmakamarknaden växa kraftigt, och nå en global försäljning på 30 miljarder USD i slutet av decenniet. Det stora intresset har lett till att vi fått se ett flertal större förvärv inom sektorn, i takt med att big pharma försöker fylla sina portföljer med radiopharmakatillgångar.
Uppmärksammade affärer
Ett exempel är Bristol Mystol Squibb som förvärvade RayzeBio för 4,1 miljarder USD, vilket gav ett strategiskt fotfäste på radiopharmamarknaden.
Annars har Eli Lilly varit särskilt aktivt med flera förvärv och partnerskap. Man köpte nyligen bland annat Point Biopharma för 1,4 miljarder USD, ett bolag som specialiserat sig på radioligandterapier för prostatacancer och neuroendokrina cancerformer. Eli Lilly har även säkrat en option om att köpa Radionetics Oncology för 1 miljard USD och ingick nyligen ett avtal med Aktis Oncology värt upp till 1,1 miljarder USD.
Novartis har visat ambitioner om att bygga vidare på framgångarna med Pluvicto. Nyligen förvärvades Mariana Oncology i en affär med en initial betalning på 1 miljard USD och upp till 750 miljoner USD i milstolpsbetalningar. Även AstraZeneca har tagit steget in i den radiofarmaceutiska sektorn via förvärvet av Fusion Pharmaceuticals för 2,4 miljarder USD.
Vill få snabbt proof-of-concept
För en mindre aktör som Curasight indikerar dessa högprofilerade förvärv det ökande strategiska värdet av radiofarmaceutiska tillgångar och potentialen för lukrativa partnerskap eller uppköp. I maj 2023 säkrade Curasight ett första partnerskap med radiofarmabolaget Curium Inc. som avsåg uTRACE i prostatacancer. I en analytikerrapport uppskattade SEB det totala värdet av affären för Curasights del uppgår till 3,8 miljarder USD. Curasight själva har uppgett att de enligt avtalet kan få cirka 70 miljoner USD i milstolpsbetalningar.
Utöver en pågående fas II-studie med uTRACE i prostatacancer förbereder Curasight för närvarande en relativt liten studie i en initial indikation med uTREAT. Denna snabba väg till proof-of-concept med kandidaten kommer sedan att följas av en korgstudie i potentiellt fem olika cancerindikationer för att ytterligare validera uTREAT:s breda tillämpbarhet.
För att finansiera detta steg vill bolaget ta in upp till 57 miljoner DKK genom teckningsoptionerna av serie TO2. Teckningsoptionernas nyttjandeperiod kommer att löpa från och med den 21 november till och med den 5 december 2024.
Lovande inriktning
Radiofarmakamarknadens framfart speglar en bredare trend inom onkologi, där precisionsmedicin och riktade terapier håller på att bli den nya vårdstandarden. Med betydande investeringar från flera stora aktörer ser radiofarmaka ut att kunna bli en central komponent i framtidens onkologiska behandlingslandskap.
När big pharma nu fortsätter sökandet efter lovande radiofarmakateknologier, tar Curasight en tydlig position med sin förmåga att rikta in sig specifikt på aggressiva cancerformer – något som borde göra bolaget till en mycket attraktiv tillgång i klinisk fas inom sektorn.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.