Home Intervjuer Alzinovas nye vd: ”Det kommande halvåret blir verkligen spännande”

Alzinovas nye vd: ”Det kommande halvåret blir verkligen spännande”

Alzinovas nye vd: ”Det kommande halvåret blir verkligen spännande”

Alzinovas nye vd: ”Det kommande halvåret blir verkligen spännande”

10 oktober, 2024

Med lång erfarenhet från ledande positioner inom läkemedelsbranschen har Tord Labuda tillträtt som ny vd för Alzinova. Bolaget befinner sig i en spännande utvecklingsfas, där den kliniska fas Ib-studien av Alzheimervaccinet ALZ-101 förväntas vara klar i början av 2025. Redan nu utforskar man möjligheter till licensavtal med ett större läkemedelsbolag inför fas II.

First North-listade Alzinova utvecklar två läkemedelskandidater mot Alzheimers sjukdom, vaccinkandidaten ALZ-101 och antikroppen ALZ-201, med det specifika syftet att skydda hjärnans nervceller.

Målet är att angripa en av de underliggande orsakerna till Alzheimers sjukdom – de giftiga ansamlingarna av peptiden amyloid-beta (Aβ) i form av oligomerer i hjärnan. Vaccinet ska hjälpa kroppens immunsystem att generera antikroppar som kan neutralisera oligomererna och förhindra att hjärncellernas synapser tar skada. Den övergripande visionen är att i bästa fall bota sjukdomen.

Huvudkandidaten ALZ-101

Bolagets huvudkandidat ALZ-101 är ett oligomerspecifikt vaccin som enligt Alzinova har best-in-class-potential. Denna sjukdomsmodifierande immunterapi testas just nu i en klinisk fas Ib-studie som är uppdelad i tre delar: del A1, A2 och del B. Del A1 är avslutad och indikerade god säkerhet och tolerabilitet. Målet med de två förlängningsdelarna A2 och B är att generera kunskap om en högre dos av ALZ-101 (del A2) och om långsiktig säkerhet och immunologisk respons (del B) inför en kommande fas II-studie.

I september hade den första studiedeltagaren genomfört sitt sista besök i fas Ib-studien. Samtliga studiedeltagare i förlängningsdelen förväntas ha genomfört sina sista besök under första kvartalet 2025. Därefter väntar en fas II-studie, som i sig kan leda till en rad potentiellt värdehöjande milstolpar.

Ny vd vid rodret

Alzinovas nye vd: ”Det kommande halvåret blir verkligen spännande”
Tord Labuda, vd Alzinova

Sedan den 1 oktober är Dr. Tord Labuda, M.Sci., PhD, ny vd för Alzinova. BioStock kontaktade Labuda för att få veta mer om hans syn på Alzinovas framgångschanser, samt vad som motiverade hans övergång från ett stort läkemedelsbolag till ett litet utvecklingsbolag.

Kan du till att börja med berätta lite om din professionella bakgrund?

– Jag har över sjutton års erfarenhet inom läkemedelsindustrin, där jag började efter en doktorsexamen i tumörimmunologi från Lunds universitet och därefter tio år i akademiska forskarställningar både i Sverige och utomlands.  Under min karriär har jag haft förmånen att inneha flera ledande befattningar internationellt, med fokus främst på forskning och utveckling, men även inom kommersiella områden.

– En betydande del av min erfarenhet kommer från min tid på danska Leo Pharma, där jag arbetade mellan 2008 och 2023. Min senaste position där var som Vice President & Head of Global Clinical Development. Jag har också haft roller som President and Japan Representative Director, Vice President R&D Asia-Pacific, och Vice President R&D and Medical Affairs, Japan inom samma företag.

– Efter min tid på Leo Pharma har jag arbetat som senior konsult inom bioteknik, medicinteknik och läkemedelssektorn. Detta har gett mig en bred inblick i olika aspekter av branschen. Dessutom sitter jag i styrelsen för NanoEcho, ett börsnoterat bolag specialiserat på cancerdiagnostik.

Vad var det som gjorde att du valde att tacka ja till erbjudandet att axla vd-rollen i Alzinova?

– Det var flera faktorer som gjorde att jag valde att tacka ja till vd-rollen på Alzinova. Främst lockades jag av bolagets innovativa pipeline och den stora potentialen att göra skillnad för miljontals människor som drabbats av Alzheimers sjukdom.

– Alzinova befinner sig i ett spännande utvecklingsskede med huvudkandidaten ALZ-101 i klinisk fas, vilket ger goda möjligheter att driva projektet framåt mot marknaden. Jag såg en chans att bidra med min breda erfarenhet från läkemedelsindustrin, särskilt inom klinisk utveckling och kommersialisering.

– Dessutom tilltalades jag av att få leda ett dynamiskt team i ett mindre bolag, där man kan arbeta mer flexibelt och snabbfotat jämfört med stora läkemedelsföretag. Alzheimers är ett område med stort medicinskt behov och ökande intresse från industrin, vilket gör timingen rätt för att driva Alzinovas projekt framåt.

– Sammantaget kände jag att detta var en spännande utmaning där jag verkligen kan bidra till att förverkliga bolagets vision om att utveckla banbrytande behandlingar mot Alzheimers sjukdom. 

Många som gör resan från big pharma till ett litet bioteknikbolag brukar framhålla snabbare beslutsvägar, mindre byråkrati och en helt annan innovationsnivå. Är det en beskrivning du skriver under på?

– Absolut, det råder inget tvivel om att det är mindre byråkrati och snabbare beslutsvägar i mindre bolag. Vad som är mest intressant är dock innovation.  Om vi tittar på de stora läkemedelsbolagen, så har kostnaderna för att ta fram ett nytt läkemedel skjutit i höjden. Vi pratar om gigantiska 6,16 miljarder dollar per godkännande (Forbes Aug 9, 2023) och deras utgifter för forskning och utveckling ökar med cirka 6% varje år. Trots dessa enorma investeringar ser vi att många av de stora företagen faktiskt får sämre avkastning på sin FoU. Vissa rapporterar till och med negativa resultat.

– Men när vi vänder blicken mot de mindre bioteknikföretagen ser bilden annorlunda ut. De har visat sig vara riktigt effektiva. Mellan 2013 och 2022 stod de för majoriteten av de 398 nya läkemedel som FDA godkände. Och det intressanta är att allt fler av dessa mindre företag behåller rättigheterna till sina läkemedel hela vägen. 2013 var det bara 23% som gjorde det, men 2022 hade siffran ökat till 75%. Tänk dig att dessa företag står för över hälften av alla nya FDA-godkända läkemedel, men använder bara ungefär 16% av branschens totala FoU-budget.

– Så medan de stora läkemedelsbolagen kämpar med stigande kostnader och minskande avkastning, har bioteknikföretagen visat sig vara mer flexibla och innovativa. De lyckas helt enkelt bättre med att få ut nya behandlingar på marknaden på ett effektivt sätt. Det är också det som jag siktar mot för Alzinovas del.

Vilka erfarenheter tar du med dig från dina tidigare roller, och vad anser du vara särskilt användbart i din nya roll?

– Jag har haft turen att få jobba inom läkemedelsbranschen i många olika roller, och det har verkligen gett mig en bred förståelse för hela processen, från forskning till kliniska studier och lansering av produkter. Det är något som jag tror kommer att vara väldigt värdefullt i min nya roll på Alzinova.

– En av de saker jag tar med mig är min erfarenhet av att leda globala kliniska utvecklingsprogram. Det hjälper mig att navigera genom de krav och regler som finns, särskilt nu när vi närmar oss slutet av vår fas Ib-studie och planerar för nästa steg.

– Jag har också jobbat mycket med kommersialiseringsaspekterna, vilket gör att jag förstår hur viktigt det är att positionera våra kandidater rätt och kommunicera deras värde till olika intressenter. Det kommer att bli avgörande när vi börjar titta på licensavtal.

– Att ha arbetat både i stora företag och mindre bioteknikbolag har lärt mig vikten av flexibilitet och att vara resurseffektiv. Det är något som verkligen behövs i en dynamisk miljö som hos Alzinova. Och såklart, mina internationella erfarenheter ger mig ett bra perspektiv på hur läkemedelsmarknaden fungerar globalt. Det kommer att vara till stor hjälp när vi bygger partnerskap och planerar för framtiden.

Ni avser ju att utlicensiera ALZ-101 till ett större läkemedelsbolag innan fas II-studien inleds. Med andra ord står du nu på motsatt sida vid förhandlingsbordet. Vad blir viktigast för att säkra en så bra affär som möjligt?

– Just nu befinner vi oss i en stark position eftersom vår fas Ib-studie närmar sig sitt slut. Positiva resultat från studien kommer att vara avgörande för att attrahera potentiella partners. Dessutom ser vi ett ökat intresse från större läkemedelsbolag för behandlingar inom Alzheimers, vilket ger oss goda förutsättningar.

– En av mina prioriteringar blir att tydligt kommunicera ALZ-101:s unika egenskaper och dess potential. Det är viktigt att säkerställa ett fördelaktigt avtal där timing spelar en avgörande roll och vi strävar efter att vara proaktiva i våra samtal för att hitta den rätta partnern.

– Sammanfattningsvis är jag optimistisk om våra möjligheter att säkra ett framgångsrikt licensavtal, särskilt om vi fortsätter att leverera positiva data. Att driva dessa diskussioner och hitta rätt partner kommer att vara centralt i mitt arbete framöver.

Ni står nu inför en rad viktiga milstolpar. Vad blir dina primära uppgifter det kommande halvåret?

– Det kommande halvåret blir verkligen spännande för Alzinova, och jag ser fram emot att ta mig an flera viktiga uppgifter. Vårt primära fokus kommer att vara att driva fas Ib-studien av ALZ-101 framåt mot sitt slutförande. Vi fick i början av sommaren positiv återkoppling från en oberoende expertgrupp DSMB, vilket gav oss grönt ljus att fortsätta enligt plan.

– En av mina viktigaste uppgifter blir att säkerställa att vi får ut maximalt värde från studiens data. Vi förväntar oss resultat från såväl B-delen (under hösten) och A2-delen under det kommande halvåret vilket slutligen kommer att ge oss data från hela studien.  Det skapar en mer heltäckande bild av vaccinkandidatens förmåga att generera en immunrespons och en tydligare bild av de sammantagna resultaten från hela studien vilket också underlättar när vi presenterar för potentiella partners. Detta är även strategiskt viktigt inför planeringen av fas II-studien.

– Parallellt med detta kommer jag att fokusera på att utforska möjligheter till licensavtal med större läkemedelsbolag inför fas II.

– Dessutom ser jag fram emot att arbeta nära vårt team för att optimera vår R&D-effektivitet. Som tidigare nämnts har vi som ett mindre bioteknikföretag möjlighet att vara mer flexibla och innovativa och jag vill säkerställa att vi utnyttjar denna fördel fullt ut.

– Sammanfattningsvis handlar de kommande månaderna om att driva våra kliniska studier framåt, förbereda för nästa fas, och positionera Alzinova för framtida framgångar inom Alzheimersbehandling.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev