Lipum värvar ny CMO: ”Jag har följt deras forskning ett tag och är imponerad”
Lipum stärker ledningsgruppen med Peter Hovstadius som ny Chief Medical Officer inför den fortsatta kliniska utvecklingen av SOL-116 för behandling av reumatoid artrit. Peter har en lång erfarenhet av klinisk läkemedelsutveckling från ledande roller på bland annat XNK Therapeutics, Novartis och MSD.
– För mig handlar det om att jobba i en organisation som inte bara har bra idéer, utan också har kapaciteten att omvandla dessa idéer till verklighet, alltid med patienten i centrum, säger Peter i en intervju med BioStock.
Lipums läkemedelskandidat SOL-116 är en humaniserad antikropp med en ny verkningsmekanism för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Antikroppen blockerar målproteinet Bile Salt-Stimulated Lipase (BSSL), vilket potentiellt kan ge en säkrare och effektivare behandling.
Just nu utvärderas behandlingens säkerhet i en klinisk fas I-studie. Nästa steg är att utvärdera den kliniska effekten i fas II. Lipum har redan påbörjat förberedelserna inför nästa fas genom bland annat tillverkning och planering av studieutförande.
Ny CMO i viktigt skede
Peter Hovstadius, ny CMO på Lipum, kommer att spela en nyckelroll i förberedelserna inför den fortsatta utvecklingen av SOL-116. Peter ersätter tidigare CMO Karin Franck-Larsson och förväntas tillföra viktig kompetens och erfarenhet inför avancemanget in i fas II.
Hovstadius har över 25 års erfarenhet inom life science-sektorn och har arbetat med läkemedelsutveckling på både stora multinationella läkemedelsbolag och mindre bioteknikbolag. Han har bland annat varit Chief Medical Officer på XNK Therapeutics, Chief Scientific Officer på Novartis och Research Director på MSD.
I grund och botten är Hovstadius specialistläkare i klinisk farmakologi med en doktorsexamen i läkemedelsutveckling från Uppsala universitet.
Intervju med Peter Hovstadius
BioStock hörde av sig till Peter för att få veta mer om hans tidigare erfarenheter, samt hans initiala tankar om behandlingsmöjligheterna med Lipums läkemedelskandidat SOL-116.
Vilka specifika erfarenheter från dina tidigare roller tror du kommer vara särskilt värdefulla i din nya position som CMO för Lipum?
– Jag har haft möjligheten att arbeta inom både stora läkemedelsföretag och mindre bioteknikbolag, vilket har gett mig en bred förståelse för hela läkemedelsutvecklingsprocessen. Något jag har lärt mig är hur viktigt det är att hålla fokus på rätt prioriteringar och samtidigt se till att saker och ting händer snabbt och effektivt. Det finns en balans mellan strategiskt tänkande och snabb exekvering som jag tror kommer vara avgörande nu när vi tar SOL-116 vidare.
»Något jag har lärt mig är hur viktigt det är att hålla fokus på rätt prioriteringar och samtidigt se till att saker och ting händer snabbt och effektivt. Det finns en balans mellan strategiskt tänkande och snabb exekvering som jag tror kommer vara avgörande nu när vi tar SOL-116 vidare.«
– Jag har även erfarenhet från kommersiella roller och eget entreprenörskap, vilket jag tror kommer vara till stor nytta för affärsutvecklingen på Lipum.
– Vidare så har jag varit verksam inom immunterapi och kroniska inflammatoriska sjukdomar, vilket är precis det område som Lipum fokuserar på. Den erfarenheten kommer definitivt att hjälpa mig att snabbt komma in i arbetet med utvecklingsplanen.
Vad var det som lockade dig till Lipum?
– Lipum har något unikt på gång. Jag har följt deras forskning ett tag och är imponerad av deras fokus på en helt ny verkningsmekanism för att behandla kroniska inflammatoriska sjukdomar. Det är ett företag som kombinerar stark forskning med ett riktigt kompetent team – och det är den typen av miljö jag trivs bäst i. För mig handlar det om att jobba i en organisation som inte bara har bra idéer, utan också har kapaciteten att omvandla dessa idéer till verklighet, alltid med patienten i centrum. När du har den kombinationen, då har du möjlighet att göra verklig skillnad, och det är det som lockade mig hit.
»Lipum har något unikt på gång. Jag har följt deras forskning ett tag och är imponerad av deras fokus på en helt ny verkningsmekanism för att behandla kroniska inflammatoriska sjukdomar. Det är ett företag som kombinerar stark forskning med ett riktigt kompetent team – och det är den typen av miljö jag trivs bäst i.«
Vilka patientgrupper och läkemedel har du tidigare fokuserat på?
– Under min karriär har jag haft förmånen att arbeta med en rad olika patientgrupper inom flera terapiområden. Jag har jobbat mycket med kroniska inflammatoriska sjukdomar, där jag har varit inblandad i utvecklingen av läkemedel som Cosentyx och Ilaris. Jag har också arbetat mycket med cancerläkemedel, som exempelvis med Gardasil och Mabthera (används också för reumatoid artrit), och har haft en hand i utvecklingen av läkemedel för diabetes typ II, neurologiska sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och mycket annat. Jag hade även nyligen förmånen att arbeta med ett så kallat ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) utvecklingsprojekt med individanpassad cellterapi inom hematologi.
Du har även varit delaktig i flera viktiga forsknings- och utvecklingsinitiativ inom läkemedelssektorn. Skulle du kunna berätta lite mer om det?
– Något som alltid har drivit mig är hur vi kan uppmuntra och integrera innovativt tänkande i alla delar av verksamheten. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår, särskilt i stora organisationer där man ofta föredrar det beprövade framför att ta risker. Men att vara för försiktig kan innebära att man missar stora möjligheter och blir omsprungen av mindre, mer flexibla aktörer som vågar satsa på det nya.
– På Novartis tog jag initiativet att starta ett Innovationskontor i Norden. Målet var att skapa en plattform där vi kunde driva innovativa samarbeten mellan industrin, akademin och myndigheter. Vi fokuserade mycket på att knyta an till digitala hälsostartups och utforska hur ny teknologi kan accelerera vår forskning och utveckling. Det var ett spännande projekt som verkligen visade hur man kan kombinera det bästa av olika världar för att nå nya möjligheter att hjälpa patienter.
– Jag har också haft förmånen att vara med och utveckla och driva Sveriges mest omfattande kurs i läkemedelsutveckling på Uppsala universitet – ”CDD kursen”. Sedan kursen skapades har den försett en hel rad både svenska och internationella forskningsbolag med högt kvalificerad personal, något som jag hoppas varit ett bidrag till att göra våra svenska Life Science bolag mer konkurrenskraftiga – och det är jag stolt över.
Hur ser du på behovet av nya behandlingar för specifikt kroniska inflammatoriska sjukdomar och reumatoid artrit?
– Trots de framsteg som har gjorts, finns det fortfarande stora behov som inte är täckta inom behandlingen av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Många patienter får inte den lindring de behöver, och biverkningarna från dagens läkemedel kan vara betydande. Jag ser det som en stor möjlighet och ett stort ansvar att fortsätta utveckla nya behandlingsalternativ som kan ge bättre effekt och färre biverkningar. Vi är inte i mål ännu, och det är precis därför vi måste fortsätta driva utvecklingen framåt.
»Många patienter får inte den lindring de behöver, och biverkningarna från dagens läkemedel kan vara betydande. Jag ser det som en stor möjlighet och ett stort ansvar att fortsätta utveckla nya behandlingsalternativ som kan ge bättre effekt och färre biverkningar.«
På vilket sätt kan SOL-116 förändra behandlingen av dessa patientgrupper?
– Det som gör SOL-116 så spännande är dess helt nya verkningsmekanism. Att blockera Bile Salt-Stimulated Lipase (BSSL) är ett nytt angreppssätt som vi inte har sett tidigare inom denna patientpopulation. Det öppnar upp en möjlighet att potentiellt kunna erbjuda en behandling som inte bara är effektiv utan också kan vara säkrare för patienterna. Om våra kliniska prövningar bekräftar vad vi hoppas på, kan SOL-116 bli ett nytt viktigt verktyg för att hjälpa de patienter som inte får tillräcklig effekt av de behandlingar som finns idag.
Vad kommer vara viktigt att tänka på som CMO i förberedelserna inför den fortsatta kliniska utvecklingen av SOL-116?
– Som CMO i förberedelserna inför den fortsatta kliniska utvecklingen av SOL-116 är det avgörande att vi alltid har patientens bästa i fokus. Vår framgång beror på vår förmåga att förstå patienternas verkliga behov och att utveckla ett läkemedel som verkligen kan göra skillnad. Detta kräver att vi är strategiska i våra prioriteringar och samtidigt medvetna om de ekonomiska aspekterna av vårt arbete, för att säkerställa att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt.
»Som CMO i förberedelserna inför den fortsatta kliniska utvecklingen av SOL-116 är det avgörande att vi alltid har patientens bästa i fokus. Vår framgång beror på vår förmåga att förstå patienternas verkliga behov och att utveckla ett läkemedel som verkligen kan göra skillnad.«
– Det är också viktigt att vi bibehåller en hög grad av flexibilitet och snabbhet i vårt arbete. Från att snabbt och effektivt sätta upp och genomföra kliniska studier, till att analysera data och fatta välgrundade beslut. Genom att vara snabba och anpassningsbara kan vi skapa värde och bygga förtroende, både hos våra finansiärer och hos de patienter vi i slutändan arbetar för att hjälpa
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.