Cyxones vd: ”Väsentligt lägre risk i projektutvecklingen”
Cyxone uppdaterade nyligen sin utvecklingsplan för rabeximod och T20K för behandling av autoimmuna sjukdomar, med fokus på RA och MS. För att ta fram nyckeldata inför kommande kliniska studier med läkemedelskandidaterna genomför bolaget en företrädesemission om högst 23 Mkr. Teckningstiden pågår mellan 1 och 15 augusti.
– ”Vi kommer alltid att prioritera studier som genererar störst värde i förhållande till de medel vi har” säger vd Kjell Stenberg.
Cyxone utvecklar två läkemedelskandidater som båda har nya och unika verkningsmekanismer och som kan bli genombrott i behandling av autoimmuna sjukdomar.
Rabeximod utvecklas för behandling av måttlig till svår ledgångsreumatism (RA), medan T20K i kombination med en substans som kan reparera skadade nerver (”k-opioid receptor agonist”, KORA) för behandling av multipel skleros (MS). Rabeximod befinner sig i klinisk fas II och målet är att kunna behandla de RA-patienter som inte svarar på dagens sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel som t.ex. TNFα-hämmare.
T20K hindrar T-celler att bryta ner myelin (nervers ”isolering”) medan KORA kan bygga upp redan skadad myelin och har därför potential att både bromsa och återställa nervfunktioner som skadats av MS-sjukdomen. T20K har testats i friska frivilliga utan att ge biverkningar medan det finns godkända läkemedel som bygger på KORA substanser.
Företrädesemission ska finansiera den fortsatta utvecklingen
I mitten av juli kommunicerade Cyxone en uppdaterad utvecklingsplan för sina två läkemedelskandidater. Under ledning av vd Kjell Stenberg har nu bolaget valt ut ett antal studier för att positionera kandidaterna som effektiva och säkra läkemedel, främst för artrit och MS, två sjukdomar där det medicinska behovet är omfattande.
Bolaget kommer nu att genomföra en företrädesemission om totalt högst cirka 23 Mkr före avdrag för transaktionskostnader, mellan den 1 och 15 augusti. Syftet är att göra studier för att visa att RA-patienter vilka inte svarar på TNFa-hämmare kan behandlas med rabeximod, samt att visa att en kombination av T20K och KORA har potential att stoppa och återge förlorade nervfunktioner i patienter med få eller inga biverkningar.
Vd kommenterar
Kjell Stenberg tillträdde som ny vd för Cyxone i april, en roll han tidigare haft från 2015 till 2019. För BioStock berättar Kjell mer om kapitalanskaffningen och sina långsiktiga visioner.
Vad inspirerade dig att återvända till rollen som vd för Cyxone och vilka styrkor tar du med dig in i vd-rollen?
– Under mina år som ”vanlig aktieägare” har jag följt bolaget med intresse. När jag fick frågan om att komma tillbaka ville jag kunna kombinera mina tidigare erfarenheter av bolaget med de senaste resultaten för att driva projekten vidare.
– Jag inspireras av möjligheten att få utveckla båda projekten till deras fulla potential, att få använda investerarnas pengar till studier som ger verkligt mervärde och som tar projekten till kliniskt ”proof-of-concept” och sedan licensiera projekten till ledande läkemedelsbolag för att bli bra läkemedel för svåra sjukdomar.
I en nyligen genomförd studiointervju (se den här) påpekade du att Cyxone är undervärderat just nu. Vill du utveckla kring detta?
– När man värderar ett projekt så måste man ta hänsyn till risk och möjligheter. Både rabeximod och T20K/KORA är projekt med låg risk och med stor marknadspotential och förtjänar ett klart mycket högre värde än det vi ser idag. Rabeximod är visat säkert i 300 patienter och T20K gav inte biverkningar i friska frivilliga trots att det fanns tillräcklig med substans i kroppen för att ge önskad farmakologisk effekt.
– Orsaken till den låga värderingen beror sannolikt på att bolaget inte lyckats leverera det resultat man förväntat sig.
– För att ge ett bredare perspektiv så visar en studie av hur mycket läkemedelsbolag betalade vid ett förvärv av en läkemedelskandidat mellan 2005 och 2020, förutsatt att läkemedlen kan marknadsföras, var 88 MUSD för prekliniska projekt, 399 MUSD för fas 1 projekt och 734 MUSD för fas 2 projekt (Michaeli D T et.al. Therapeutic. Innovation & Regulatory Science., 2022, 56:313322)
Hur planerar du att realisera det inneboende värdet som du menar finns i era två läkemedelskandidater?
– Tillsammans med vår strategiska rådgivare Annika Espander, kunniga läkare och forskare har jag selekterat de studier som vi bedömer kan ge de resultat som behövs för att ta projekten vidare fram till att visa på substansernas potential i fas 2-studier, en process som ger stegvis ökat värde.
– Båda Cyxones projekt är i utvecklingsfas, inte i forskningsfas. Skillnaden är att man har en väsentligt lägre risk i projektutvecklingen eftersom man bygger vidare på befintliga studieresultat. Om de studier som är planerade i närtid faller väl ut så kan man gå vidare till kliniska fas 2-studier för att studera om läkemedelskandidaterna fungerar i patienter.
– Jag kommer också att systematiskt marknadsföra Cyxones projekt till läkemedelsbolag med etablerat intresse i autoimmuna sjukdomar för att säkra partnerskap eller förvärv.
Kan du berätta lite mer i detalj om hur likviden från företrädesemissionen kommer användas?
– Vi avser att i samarbete med RACE, ett ledande nätverk av forskare och läkare, studera rabeximods effekt på sjukdomsutvecklingen i ledkapslar med celler från RA-patienter som inte svarar på TNFα-behandling. Vi kommer också att göra studier för att undersöka om vi kan vidga och patentera nya användningsområden för rabeximod med anledning av den nyligen identifierade verkningsmekanismen.
– Vi kommer även att arbeta för att intressera forskande läkare att göra en forskarledd studie i TNFα-resistenta RA-patienter med rabeximod där Cyxone bidrar med bakgrundsdata och rabeximod redo för användning i människa. I samarbete med professor Christian Gruber och hans team vid det medicinska universitetet i Wien ska vi undersöka om celler från MS-patienter svarar på KORA-behandling med att reparera det skadade myelinet – d.v.s. verifiera KORAs användning för att behandla både tidiga och sena MS-patienter.
– Vi kommer också att undersöka lämpliga kombinationer mellan T20K och olika substanser med KORA-påverkan för att optimera myelin-syntes och minimera potentiella biverkningar. Blir de förberedande studierna framgångsrika kommer vi att planera för en klinisk kombinationsstudie, T20K/KORA så snart det är möjligt. Om kombinationskonceptet inte visar sig fungera så fortsätter vi att utveckla T20K monoterapi som tidigare planerat med sikte på en klinisk studie. Vi kommer alltid att prioritera studier som genererar störst värde i förhållande till de medel vi har. Jag kan tillägga att vi alltid arbetar för att hitta alternativa finansieringsmöjligheter och att etablera partnerskap med etablerade läkemedelsbolag.
Nyligen kommenterade du den uppdaterade långsiktiga utvecklingsplanen för era kandidater (se videointervjun här). Vilka blir, utöver företrädesemissionen, de viktigaste stegen framöver för att nå era långsiktiga mål?
– Det är essentiellt att vi kan etablera samarbete med forskningsgrupper som är experter på autoimmuna sjukdomar som RA och MS. RACE i Storbritannien är en mycket kvalificerad sammanslutning av kliniska och prekliniska forskare som med sina kunskaper och etablerade testmodeller kan hjälpa oss att nå våra mål med rabeximod.
– Det är också helt avgörande att vi har ett samarbete med professor Gruber och det medicinska universitetet i Wien för att studera T20K som monoterapi eller i kombination med KORA. Hans team har stor kunskap och de experimentella modeller som krävs etablerade vilket ger oss en snabb start på utvecklingen av en ny MS-terapi.
– För att komma snabbt fram i vidareutvecklingen av rabeximod och T20K/KORA-projekten är ett partnerskap eller licens med ett etablerat läkemedelsbolag den bästa garantin.
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.