Home Intervjuer Curasight siktar på kliniskt proof-of-concept för uTREAT

Curasight siktar på kliniskt proof-of-concept för uTREAT

Curasight proof of concept

Curasight siktar på kliniskt proof-of-concept för uTREAT

29 augusti, 2024

Efter att ha säkrat finansiering för den pågående kliniska utvecklingen av uTRACE kan Curasight nu ta nästa steg i utvecklingen av den terapeutiska sidan av sin teranostiska approach. Detta kommer att göras genom att snabbt uppnå proof-of-concept i en enda indikation med uTREAT. BioStock kontaktade vd Ulrich Krasilnikoff i samband med Q2-rapporten för att få veta mer.

Köpenhamnsbaserade Curasight specialiserar sig på utveckling av bilddiagnostik och riktade cancerbehandlingar i syfte att förbättra överlevnaden för patienter. Bolagets teranostiska tillvägagångssätt använder ett spårämne som riktar sig mot uPAR-biomarkören för att visualisera canceraktivitet i tumörer. Detta gör det möjligt att ställa en mer exakt diagnos, följt av en riktad strålbehandling av cancern där cancercellerna attackeras direkt.

Med ett starkt momentum i den pågående kliniska fas II-studien med radiospårämnet uTRACE i prostatacancer, siktar Curasight på att accelerera sin behandlingsplattform uTREAT till kliniska studier så snart som möjligt. Efter ingående diskussioner med viktiga opinionsbildare och branschaktörer avser bolaget att genomföra en mindre studie i en enda indikation för att uppnå en snabbare väg till proof-of-concept med uTREAT. Nästa steg blir att inleda den planerade fas I/IIa-studien i fem olika cancerindikationer: glioblastom, neuroendokrina tumörer, huvud- och halscancer, icke-småcellig lungcancer samt bukspottkörtelcancer.

Initialt fokus på en indikation med uTREAT

Under det första halvåret har Curasight arbetat hårt för att identifiera den mest optimala enskilda cancerindikationen, som skulle kunna användas för att genomföra en relativt kostnadseffektiv och snabb studie. Det skulle innebära den första kliniska valideringen av teknologin.

Eftersom uPAR-biomarkören är cancerspecifik men inte begränsad till en enda cancertyp, är den tillämpbar för olika cancertyper. Efter detta första proof-of-concept kommer nästa steg att vara att genomföra den större, mer komplexa s.k korgstudien för att ytterligare validera uTREAT:s breda tillämpbarhet.

Presentation av finansieringspaket

Under första halvåret 2024 har mycket arbete lagts på att etablera en solid finansiell grund. Målet har varit att hitta en finansieringslösning som skapar värde för aktieägarna och samtidigt upprätthålla momentum i utvecklingsarbetet.

I juli kunde Curasight presentera ett finansieringspaket bestående av en riktad nyemission, lånefinansiering och två trancher av teckningsoptioner, vilket gav ett avgörande kapitaltillskott. Transaktionen säkrar potentiell ny finansiering på upp till 120 MDKK, vilket ger strategisk flexibilitet och gör att kassan beräknas räcka till andra halvåret 2025.

Under andra kvartalet uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till -13,5 MDKK. Inklusive en första del av lånefaciliteterna uppgick kassaflödet till -3,5 MDKK och bolaget avslutade perioden med en kassa på cirka 8,4 MDKK.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade Curasights vd Ulrich Krasilnikoff för att få veta mer.

Ulrich Krasilnikoff, vd Curasight
Ulrich Krasilnikoff, vd Curasight

Först och främst, Ulrich, hur skulle du beskriva det andra kvartalet 2024 för Curasight?

– Under andra kvartalet 2024 har vi fortsatt att bygga på våra framgångar från det gångna året. Vi har rekryterat den första patienten i vår fas II-studie med uTRACE i prostatacancer, vilket är ett exempel på de snabba framstegen i vårt partnerskap med Curium och som dessutom utlöser den andra milstolpsbetalningen inom ramen för samarbetet.

– Vi annonserade även en kapitalanskaffning i syfte att ytterligare stärka bolagets finanser. Slutligen har vi fokuserat på att identifiera den indikation som kan ge oss den snabbaste vägen till proof-of-concept med uTREAT. Vi ser fram emot att kunna berätta mer om detta under andra halvåret.

Om vi tittar på uTREAT har ni bestämt er för att börja utvärdera kandidaten i en specifik indikation. Vilken feedback har ni fått från marknaden angående projektet?

– Genom diskussioner med läkemedelsbolag och opinionsbildare förstår vi vikten av att så snart som möjligt demonstrera kliniskt proof-of-concept för uTREAT. Därför är vi mycket fokuserade på att identifiera den mest lämpliga indikationen, där vi skulle kunna genomföra en relativt kostnadseffektiv liten studie som kan slutföras inom en relativt kort tidsram för att ge denna första validering av uTREAT.

– Eftersom uPAR-biomarkören är cancerspecifik, men inte cancertypsspecifik, fungerar den i alla cancertyper. Därför är vårt mål att hitta en väg för snabb proof-of-concept som vi sedan kan följa upp med en större och mer komplex korgstudie med fem olika indikationer för att ge ytterligare bredare evidens för tillämpningen i olika cancertyper.

Kan du berätta något om vad hur ni tänker kring vilken indikation ni ska välja för den första studien?

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att identifiera en cancerindikation där det finns ett icke tillgodosett behandlingsbehov. Samtidigt strävar vi efter att se till att det är en indikation som är intressant för potentiella partners.

Om du blickar fram på resten av året, vilka milstolpar hoppas ni att kunna uppnå?

– När vi blickar framåt mot resten av 2024 förväntar vi oss ytterligare framsteg i vår pipeline. Detta innebär att vi förväntar oss att ha preliminära effektdata från den pågående fas II-studien i prostatacancer med uTRACE i slutet av året.

– Vidare räknar vi med att inleda arbetet med den individuella indikationen i uTREAT, när denna har valts och meddelats. Samtidigt förväntar vi oss att ytterligare säkra vår finansiella bas genom att genomföra nästa steg i vårt finansieringspaket. Detta inkluderar emission av T02- och T03-teckningsoptioner till våra befintliga aktieägare, där T02 kan utnyttjas under det fjärde kvartalet 2024.

– Slutligen fokuserar vi också på att fortsätta diskussionerna med olika aktörer inom detta område inom läkemedelsindustrin eftersom radionuklidligandterapi fortsätter att vara i fokus som ett viktigt alternativ inom strålbehandling av cancer.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev