Home Intervjuer Intresset för BiBBInstruments EndoDrill GI fortsätter att öka

Intresset för BiBBInstruments EndoDrill GI fortsätter att öka

Interest in BiBBInstruments’ EndoDrill GI continues to increase

Intresset för BiBBInstruments EndoDrill GI fortsätter att öka

22 maj, 2024

Världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopi, EndoDrill GI, fortsätter lägga framgångsrika kliniska utvärderingar till sin resumé. BiBBInstruments produkten har fått mycket beröm av läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och vid norska Haukeland Universitetssjukhus i Bergen.

– Vi märker att intresset för EndoDrill GI successivt ökar i takt med att vi initierar utvärderingar på nya sjukhus och deltar i kongresser, säger BiBBs vd Fredrik Lindblad.

BiBBInstruments (BiBB) förbereder sig för kommersialisering med sitt biopsiinstrument för endoskopiskt ultraljud (EUS) EndoDrill. Det är världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopi, och den gastrointestinala varianten, EndoDrill GI, har kallats en “game-changer” inom EUS-provtagning och “FNB på steroider”.

Mycket beröm har kommit från läkare vid UC Davis i USA och vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, som har genomfört de första kliniska fallen med enheten under de senaste månaderna. Läs allt om detta här.

Framgångsrika kliniska utvärderingar i Norge och Sverige

EndoDrill GI fortsätter att imponera på läkare. BiBB-teamet är i full färd med att introducera enheten på sjukhus i Skandinavien, och de senaste kliniska utvärderingarna med BiBBs team på plats genomfördes vid Haukeland Universitetssjukhus i Bergen, Norge och Universitetssjukhuset i Örebro i Sverige.

Dr Khanh Do-Cong Pham blev den första användaren att utvärdera EndoDrill GI i Norge, och han beskrev sin upplevelse i detta LinkedIn-inlägg, som innehåller en video av ingreppet.

– In the first case, we performed an almost full-thickness biopsy of a recurrent gastric cancer to prove deeper infiltration, säger Dr Pham. Han fortsätter, we recognise that the EndoDrill causes no bleeding or collateral tissue effect, so it can be considered atraumatic (gentle).

BiBBInstruments använder ny motorenhet

En liknande erfarenhet rapporterades från Dr Robert Glavas vid Universitetssjukhuset i Örebro. Flera patienttester utfördes och det var första gången BiBB använde den nya industrialiserade motorenheten, som är betydligt mer kompakt än sin föregångare. Enligt BiBB var dessa fall varierande och utmanande och involverade pankreastumörer, lymfkörtel och ventrikelvägg. Provtagningen med EndoDrill GI levererade en serie äkta kärnbiopsier.

Både utvärderingen vid Universitetssjukhuset i Örebro och Haukeland Universitetssjukhus kommer att fortsätta.

– Den fortsatta utvärderingen av EndoDrill GI i Norge och Sverige har gett en samstämmig bild av ett användarvänligt biopsiinstrument som på ett säkert sätt erhåller högkvalitativa kärnvävnadsbiopsier, säger BiBBs CMO, Dr Charles Walther.

Riktad nyemission

För att finansiera de kliniska utvärderingarna i USA och Europa, och förbereda för den planerade lanseringen av EndoDrill GI senare i år, har BiBB genomfört en riktad nyemission om cirka 10 miljoner kronor. Nyemissionen riktades till befintliga större aktieägare, däribland Tibia Konsult, Swedencare entreprenörerna, fonden Aktia Nordic Micro Cap och Herenco-gruppens ägare Lovisa Hamrin.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade vd Fredrik Lindblad för att få hans syn på de nya kliniska utvärderingarna och den riktade nyemissionen.

Fredrik, hur känns det att ha en kontinuerlig ström av inkommande positiv feedback från olika läkare som använder EndoDrill GI?

– För varje ny användare som lämnar ett positivt omdöme om EndoDrill blir det allt tydligare att vi har utvecklat ett innovativt biopsiinstrument som kan göra verklig skillnad i vården. Vi hör också att diagnosterande patologer och behandlande onkologer börjar efterfråga EndoDrill-biopsier eftersom den förbättrade provkvaliteten gör skillnad.

Hur väljer ni var dessa utvärderingar skall utföras?

– Det varierar. Det kan vara läkare som vi har träffat på en internationell kongress, läkare som själva har kontaktat oss eller fått tips från någon av våra kliniska partners. Vårt nuvarande fokus ligger på Skandinavien och USA, men vi har även planer på kliniska utvärderingar i Europa utanför Skandinavien. Håll ögonen öppna!

Fredrik Lindblad, vd BiBBInstruments
Fredrik Lindblad, vd BiBBInstruments

Kan du berätta mer om Dr Pham ́s observation om att EndoDrill är “atraumatisk” och varför det är viktigt?

– Med alla nya produkter är det alltid viktigt att de – förutom att de är mer effektiva – inte orsakar mer skada för patienterna än befintliga produkter. Hittills har användarna inte rapporterat några allvarliga komplikationer och de verkar vara imponerade av de rena punkteringshålen och frånvaron av blod i vävnadsproverna.

Ni använde en ny industrialiserad motorisk enhet på Universitetssjukhuset i Örebro. Kan du berätta mer om den här enheten och dess fördelar?

– Jämfört med föregångaren har vårt utvecklingsteam lyckats göra motorenheten mer kompakt (halv storlek), med bibehållen kapacitet. Det är också en snygg och modern design som passar bra med resten av det kommersiella systemet

Ni har haft flera lyckade utvärderingar med EndoDrill vid det här laget. Hur många fler behöver ske innan man kan gå vidare med kommersialisering?

– Vi har inte bestämt något exakt antal, men vi vill absolut starta upp några fler sjukhus i Skandinavien och USA innan vi fokuserar på lansering. Man kan säga att genom att demonstrera produkten och låta nya användare utvärdera EndoDrill, har en viktig del av försäljningsarbetet redan påbörjats. Den bästa reklamen vi kan få är nöjda användare som rekommenderar detta nya fantastiska instrument till sina kollegor. Att därmed aktivt välja ett instrument som tar bättre biopsier än vad de är vana vid.

BiBBInstruments har precis genomfört en riktad nyemission om 10 miljoner kronor. Kan du berätta mer om hur ni planerar att fördela resurserna?

– Vi är glada över att se en majoritet av BiBBs största aktieägare deltar i denna runda. Det innebär bland annat att vi kan fortsätta våra kliniska utvärderingar i USA och Europa samt förbereda för en lansering av EndoDrill GI i Sverige senare i år.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev