Home Intervjuer Oncoinvent stärker styrelsen och kassan

Oncoinvent stärker styrelsen och kassan

Oncoinvent

Oncoinvent stärker styrelsen och kassan

24 april, 2024

Oncoinvent har valt in framstående branschledare till styrelsen, som leds av ordförande Gillies O’Bryan-Tear. Dessutom har bolaget genomfört en riktad emission om 71 MNOK, vilket gör det möjligt att ta Radspherin till fas IIb. BioStock har pratat med Gillies O’Bryan-Tear för att få veta mer. 

Oncoinvent är ett privatägt norskt bolag som utvecklar radiofarmaceutiska produkter. Bolaget grundades 2010 av Roy Larsen och Øyvind Bruland, som även har grundat Algeta, Nordic Nanovector och Artbio. Algeta skapade rubriker under 2013 när det förvärvades av Bayer r 2,9 MUSD. 

Oncoinvents ledande produktkandidat Radspherin är en ny alfaemitterande behandling för lokal behandling av metastaserande cancer i kroppshåligheter. Radspherin genomgår för närvarande två kliniska fas I/IIa-studier i peritonealcancer från äggstockscancer och kolorektalcancer, med interimsavläsningar under Q4 i år. Finala data förväntas under Q2 2025 för kolorektalcancer och Q4 2025 för äggstockscancer. 

Kapitalanskaffning om upp till 200 MNOK

Efter IND-godkännandena förra året förbereder Oncoinvent för att starta en fas IIb-studie med Radspherin på patienter med äggstockscancer. Bolaget genomför just nu en kapitalanskaffning för att finansiera den fortsatta utvecklingen och för att skala upp tillverkningen. Hittills har bolaget tagit in 71 MNOK i en nyemission främst riktad till interna investerare. Oncoinvent siktar på att säkra ytterligare finansiering från nya investerare under Q2, upp till gränsen för den pågående kapitalanskaffningen, som är satt till 200 MNOK.  

Bolagets vd Anders Månsson uppskattar att det totala kapitalbehovet för att nå ideal exitpunkt (”redo för fas III”) uppgår till cirka 50 MUSD.  

Stärker styrelsen inför nästa fas  

För att förbereda för nästa steg i utvecklingen har Oncoinvent utsett nya styrelseledamöter; Gillies O’Bryan-Tear, Ingrid Teigland Akay, Kari Grønås, Hilde Steineger och Orlando Oliveira. Tillsammans tillför de bred kompetens inom klinisk utveckling, storskalig produktion, affärsutveckling och finansiering.

– De nyvalda styrelseledamöterna kommer att vara viktiga nu när Oncoinvent går in i sen utvecklingsfas. Oncoinvent utmärker sig som det nukleärmedicinska bolag som kommit längst i sin kliniska utveckling (fas IIb) och som fortfarande är oberoende och privatägt. Det är mycket bra positionering gentemot investerare, säger Anders Månsson, vd för Oncoinvent. 

Grundarna kommer leda vetenskapligt och kliniskt råd

Bolagets grundare och tidigare styrelsemedlemmar, Roy Larsen och Øyvind Bruland, kommer att fortsätta guida bolaget genom att leda ett nybildat Scientific and Clinical Advisory Board. 

– Jag är mycket glad över att grundarna kommer att fortsätta bidra till bolaget genom att leda det vetenskapliga rådet. Dessutom välkomnar vi globala experter inom radiofarmaci till styrelsen. Vår ledande VC-firma Hadean är också representerade i styrelsen med möjlighet till att påverka vår strategiska inriktning, säger Anders Månsson. 

Intervju med Gillies O’Bryan-Tear, ny styrelseordförande

Oncoinvents styrelse kommer att ledas av Gillies O’Bryan-Tear, med över 30 års erfarenhet av klinisk utveckling, medical management och kommersialisering. Han har haft ledande befattningar på en rad läkemedels- och bioteknikbolag i USA och Europa, inklusive Sanofi Aventis, Bristol-Myers Squibb, GSK, Takeda Pharmaceuticals och Algeta 

Gillies O'Bryan-Tear
Gillies O’Bryan-Tear

BioStock tog kontakt med honom för att få veta mer om hans beslut att ta sig an rollen som styrelseordförande i Oncoinvent. 

First of all, what motivated you to join Oncoinvent as Chairman of the board? 

– Well of course the founders Roy Larsen and Oyvind Bruland are old friends from the Algeta days. The technology struck me as typical of their creative approach: an underserved indication (peritoneal cancer) for which there is no really effective treatment; a “simple” idea (all the best ideas seem simple) which should work in the patient population targeted; and the very encouraging early clinical data which speaks for itself. It was an easy decision!  

How does your experience and expertise align with the current phase of development at Oncoinvent? 

– In the course of my career I have had the privilege to help develop and bring to market a number of oncology medicines, with both large and small companies. I was Chief Medical Officer at Algeta where we brought the first alpha pharmaceutical – Xofigo – to market, and it was the first commercially successful radiation medicine because of its excellent efficacy in prostate cancer. This has led to the founding and growth of a number of radiopharmaceutical companies, including several which have made successful exits recently, such as Rayze-Bio and Fusion (where I was on the Scientific Advisory Board).  

– Whilst I was a non-executive director of Clarity, an Australian company developing copper isotopes for a variety of cancers, we listed the company on the ASX in 2021, raising AUD 100 million. I feel that my experience of developing alpha-pharmaceuticals, and on the boards of smaller biotech companies, gives me the right experience to take on the challenge of growing Oncoinvent to the next stage of its own development, and in time bringing Radspherin to market.  

What milestones will the initial capital injection of NOK 71 million enable the company to achieve? 

– The NOK 71 million, which we hope will rise to 80 million after a repair round, will enable the company to initiate its phase IIb program. As soon as possible, we also want to scale up manufacturing of our lead product, Radspherin, which is essential to supporting a later phase III program.  

The company is currently seeking additional funding from external investors. What makes Oncoinvent stand out as a compelling investment opportunity, in your opinion? 

Oncoinvent is the only independently held Radiopharmaceutical company with a product in mid-stage clinical trials. It has in-house manufacturing, and the product targets an area of high unmet need – peritoneal metastases, which are common in ovarian and colorectal cancer. We have data from two phase I/IIa studies which show the product is both well tolerated and has promising evidence of efficacy compared to historical controls. Finally, this is an alpha emitting pharmaceutical, with a high potency and cancer cell kill ratio, and a low risk of bystander toxicity: a favorable therapeutic ratio compared to the much commoner beta emitters.  

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev