Home Nyheter Dicots fas I-studie färdigrekryterad

Dicots fas I-studie färdigrekryterad

Dicot har rekryterat klart

Dicots fas I-studie färdigrekryterad

14 mars, 2024

Dicot fortsätter att hålla tidsplanen i sin kliniska fas I-studie. I januari kunde bolaget, som utvecklar nästa generationen potensmedel, göra en första positiv dataavläsning från studien och nu har den sista deltagaren i studien rekryterats.

Det Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsbolaget Dicot fokuserar på behandling av erektil dysfunktion och tidig utlösning. Under den prekliniska utvecklingen har man bland annat kunnat visa att läkemedelskandidaten LIB-01 har en längre verkningstid och en differentierad verkningsmekanism jämfört med de preparat som finns på marknaden i dag.

Fått stor uppmärksamhet för resultaten

Dessa resultat har tilldragit sig stor uppmärksamhet inom forskarvärlden. Efter höstens presentation vid Sexual Medicine Society of North America blev Dicot även uppmanade att delta och presentera resultaten vid European Society for Sexual Medicine och World Meeting on Sexual Medicine.

Enligt bolagets vd Elin Trampe så bekräftar det stora intresset att resultaten man sett är unika och att LIB-01 kan komma att göra stor skillnad för patienterna. Man har också knutit kontakt med flera framstående personer inom området som vill vara med på resan och bidra med sin expertis.

MAD-delen fullrekryterad

I utvecklingen pågår just nu fas I-programmet, där man i slutet av januari kunde presentera resultat från den så kallade SAD-delen av studien, dvs. den del där man testar ökande singeldoser av LIB-01 i friska deltagare. De övergripande resultaten visade att kandidaten har en god säkerhetsprofil.

Dicot kunde nyligen meddela att rekryteringen av de 25-talet deltagarna till den avslutande MAD-delen, där de får upprepade doser av LIB-01, är avklarad. Detta innebär att studien fortsätter att löpa enligt plan. Att man följer tidsplanen är en viktig aspekt för Elin Trampe, som ofta tryckt på vikten för värdeskapandet i att inte drabbas av förseningar.

”Att sista MAD-deltagaren gått in och att rekryteringen för hela studien därmed är klar är ytterligare en viktig milstolpe som vi kan bocka av. Vårt samarbete med klinikpartnern CTC fungerar superbt och hjälper oss att hela tiden hålla tidplanen”, skriver hon i en kommentar till den senaste nyheten.

Förbereder för fas II

Dicot väntar sig kunna presentera resultaten från MAD-delen under det andra kvartalet. Samtidigt pågår förberedelser för nästa steg i utvecklingstrappan, fas II-studier. Just nu jobbar bolaget bland annat med studiedesignen, i samarbete med KOL:s och i interaktion med det amerikanska läkemedelsverket FDA.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev