Home Intervjuer CLS erhåller miljonorder från ClearPoint Neuro

CLS erhåller miljonorder från ClearPoint Neuro

CLS

CLS erhåller miljonorder från ClearPoint Neuro

9 januari, 2024

Idag meddelade Clinical Laserthermia Systems att man mottagit en order på ClearPoint Prism Neuro Laser Therapy System-produkter till ett värde av 8,1 Mkr. Ordern kommer från amerikanska ClearPoint Neuro, som just nu genomför en begränsad marknadslansering i Nordamerika inför den fullskaliga lanseringen som är planerad till andra halvåret 2024.

Lundabaserade Clinical Laserthermia Systems (CLS) utvecklar och säljer TRANBERG Thermal Therapy System för bildstyrd minimalinvasiv laserablation. Just nu är bolaget i full gång med att lansera den senaste generationen av systemet, med fokus på urologi, neurokirurgi och onkologi.

Samarbete med ClearPoint Neuro

Sedan en tid samarbetar CLS och amerikanska ClearPoint Neuro för utveckling och marknadsföring av ett integrerat system för MR-bildstyrd laserablation vid neurokirurgi. Genom att integrera de båda bolagens teknologier möjliggörs en standardiserad arbetsprocess för att identifiera målvävnad, navigera och positionera systemets laserapplikator samt övervaka och styra ablationen med hög precision.

Ny order på 8,1 Mkr

Tidigare idag, den 9 januari, meddelade CLS att de har fått en ny order värd 8,1 Mkr från ClearPoint Neuro. Ordern avser ClearPoint Prism Neuro Laser Therapy System som möjliggör integration med ClearPoints navigationssystem och MRI-skannrar från ledande tillverkare. I skrivande stund har aktien handlats upp 9,71 procent på beskedet.

Den aktuella ordern är en del av en begränsad marknadslansering i Nordamerika – där ClearPoint Neuro alltså innehar distributörsrollen –  och följer en tidigare order på cirka 2,4 Mkr som CLS erhöll i december 2023. Bolagets vd Dan J. Mogren berättar mer i ett pressmeddelande:

»Det här är viktiga order som utgör ytterligare en milstolpe i vårt samarbete med ClearPoint Neuro inom neurokirurgi. Den begränsade marknadslanseringen som ClearPoint Neuro nu genomför på den nordamerikanska marknaden har fortlöpt enligt plan och den här senaste ordern är ett steg i ambitionen att utöka marknadslanseringen med ytterligare kliniker utöver de fyra som redan idag ingår i programmet.«

Marknadslansering i Nordamerika

Den begränsade lanseringen syftar till att ta fram underlag för vidare systemoptimering. Därefter planeras en fullskalig marknadslansering, som väntas inledas under andra halvåret 2024. Enligt CLS har man hittills erhållit positiv respons och viktiga insikter från de kliniker som har använt det integrerade systemet, och man ser nu på det fortsatta lanseringsarbetet med tillförsikt.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev