Home Nyheter CLS med i ny fransk studie i prostatacancer

CLS med i ny fransk studie i prostatacancer

CLS_ny fransk studie

CLS med i ny fransk studie i prostatacancer

5 december, 2023

Clinical Laserthermia Systems är på väg ut på marknaden med TRANBERG-systemet för minimalinvasiv bildstyrd fokal laserablation. Nu meddelar bolaget att man deltar i en fransk studie som undersöker hur man kan använda MRI tillsammans med biopsier för att upptäcka kvarvarande prostatacancer efter fokalterapi. Den första patienten i studien har behandlats.

Lundabaserade Clinical Laserthermia Systems (CLS) utvecklar produkter för att behandla cancer genom minimalinvasiv laserablation. Tekniken bygger på att selektivt förstöra patogen vävnad med hjälp av högenergilaser och är ett alternativ som gör att traditionella kirurgiska ingrepp kan undvikas. Just nu är bolaget i full gång med att lansera den senaste generationen av TRANBERG Thermal Therapy System, där huvudfokus ligger på urologi, neurokirurgi och onkologi.

Deltar i ny fransk studie

I lanseringsarbetet spelar kliniska data en avgörande roll och TRANBERG-systemet finns representerat i flertalet pågående studier. Bolaget meddelade under tisdagen att man lägger ytterligare en studie till listan.

Det är en rikstäckande fransk studie där CLS samarbetar med Urolib, en grupp urologer baserad vid Medical Center Chateau Galland i Besançon. Gruppen arbetar i samverkan med Clinique Saint Vincent, som är en del av ELSAN-gruppen, den största kedjan av privata kliniker i Frankrike. Urolib fungerar som ett referenscenter för Philips Uronav-plattform för målinriktade prostatabiopsier och är ett träningscenter för fokala behandlingar av prostatacancer.

Utvärderar upptäckt av återstående prostatacancer

Studien, som bär namnet IRMPROFT, är nu igång och den första patienten har behandlats. Syftet är att utvärdera effektiviteten av MR-bildstyrd biopsi för att upptäcka återstående prostatacancer efter behandling med fokal terapi. I studien används flera olika fokalterapitekniker, däribland TRANBERG-systemet.

“Vi är glada över att på ett säkert sätt ha behandlat den första patienten med lokaliserad prostatacancer med CLS TRANBERG system i Frankrike”, skriver dr Pierre-Charles Henry, en av huvudprövarna vid Urolib, i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Under behandlingen gjorde TRANBERG-systemets temperaturprober det möjligt för oss att kontinuerligt övervaka temperaturen i vävnaden i realtid. Det gav viktig information för att optimera laserablationen samtidigt som omgivande vävnad skonades. Vi ser fram emot att rekrytera fler patienter till denna rikstäckande kliniska studie som undersöker biopsiers noggrannhet efter behandling med fokal terapi.”

Skriver avtal för genomförandet av studien

I och med studien har CLS skrivit avtal med Urolib gällande de tillbehör, engångsartiklar och support som behövs för att genomföra studien.

“Urolib har imponerande erfarenhet av fokalterapi, inklusive FLA, och vi är mycket stolta över att de har valt att använda vårt system för behandling i denna studie”, skriver Perjan Pleunis, som är europeisk försäljningschef på CLS.

“Huvudprövarna vid Urolib, urologerna Dr. Vincent Bailly och Dr. Pierre-Charles Henry, har också en omfattande erfarenhet av MRI-ultraljudsfusionerade biopsier som fungerar bra tillsammans med CLS produkter.”

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev