Home Nyheter Arcede Pharma utser tillförordnad vd

Arcede Pharma utser tillförordnad vd

Ny tillförordnad vd i Arcede Pharma

Arcede Pharma utser tillförordnad vd

21 december, 2023

Arcede Pharma är i full fart med förberedelserna inför kliniska studier med läkemedelskandidaten RCD405. Nu meddelar vd Mia Lundblad att hon kommer att lämna sin position för en mer forskningsinriktad roll utanför bolaget. Lundblad kommer att fortsätta som vd till början på februari,bolagets CFO Erik Magnusson tar vid som tillförordnad vd. 

Arcede Pharma utvecklar läkemedelskandidaten RCD405, inriktad på behandling av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Kandidaten har en dubbel verkningsmekanism som är både luftrörsvidgande och antiinflammatorisk, vilket öppnar upp möjligheten att inte bara behandla symtomen utan även påverka sjukdomens underliggande orsaker.  

Efter att ha avslutat toxikologiska studier med lovande resultat, förbereder Arcede Pharma nu för kliniska fas I-studier, planerade att starta under senare delen av 2024. 

Vd Mia Lundblad avgår

Nu meddelar bolagets vd Mia Lundblad att hon kommer att avgå, då hon blivit erbjuden en mer forskningsinriktad tjänst utanför bolaget, som hon inte kunnat tacka nej till. Styrelsen har därför beslutat att från och med 1 februari 2024 utse nuvarande CFO Erik Magnusson till tillförordnad vd samtidigt som styrelseordförande Ingemar Kihlström tar på sig rollen som arbetande ordförande. 

“RCD405 är ett oerhört spännande projekt med en stor potential men jag väljer att sluta för att kunna fokusera mer på själva forsknings- och läkemedelsutvecklingsrollen som jag har större kunskap och kännedom om”, skriver Mia Lundblad i ett pressmeddelande. 

Styrelseordförande Ingemar Kihlström kommenterar Lundblads avgång: “Mia Lundblad har under sin tid som vd genomfört många värdefulla uppgifter med utvecklingen av RCD405, bl.a. säkerställandet av att den prekliniska dokumentationen inför start av fas I är genomförd, samt etablerandet av externa samarbeten med exempelvis KI och Lunds universitet för att förstå den farmakologiska verkningsmekanismen”. 

Kihlström kommenterar vidare tillträdandet av Erik Magnusson som tillförordnad vd: ”Erik har stor kunskap om life science sedan mer än 25 år, från både stora och mindre bolag. Han har stor arbetskapacitet och jag välkomnar honom varmt till detta uppdrag”. 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev