Home Nyheter Promore gör omvänt förvärv och skiftar verksamhet

Promore gör omvänt förvärv och skiftar verksamhet

Promore carries out reverse takeover

Promore gör omvänt förvärv och skiftar verksamhet

29 november, 2023

Solnabolaget Promore Pharma befinner sig sedan mitten av oktober i frivillig likvidation. Nu ser likvidatorn ut att ha hittat en lösning, vilket innebär att bolaget ska göra ett omvänt förvärv av medicinteknikbolaget PMD Device Solutions. I den föreslagna transaktionen kommer Promores ursprungliga verksamhet läggas ner och ersättas med PMD:s.

Promore Pharma har haft ett tufft 2023 efter vårens resultat med läkemedelskandidaten ensereptide, som inte levde upp till förväntningarna. Resultatbesvikelsen, kombinerat med situationen på aktiemarknaden, har lett till ett kraftigt tapp i aktien, vilket försvårat möjligheterna till fortsatt finansiering av utvecklingen.

Detta har i sin tur tvingat fram ett beslut om frivillig likvidation, vilket trädde i kraft i mitten av oktober. Likvidatorn har sedan dess letat efter en lösning för bolaget, för att säkra någon sorts värde för de nuvarande aktieägarna.

Genomför omvänt förvärv

En sådan lösning ser ut att komma i ett föreslaget omvänt förvärv av medicinteknikbolaget PMD Device Solutions. PMD fokuserar på utveckling och försäljning av produkter för övervakning av andningsfrekvens. Deras huvudprodukt, RespiraSense, är designad för kontinuerlig och rörelsetolerant övervakning av andningsfrekvens.

Produkten används i dag på 25 sjukhus i Storbritannien och Irland och PMD har som mål att öka sin marknadsnärvaro, inte enbart i Storbritannien utan även i Tyskland och USA. Bolaget består av över 20 personer och har årliga återkommande intäkter på över 32 Mkr.

PMD tar samtidigt in 26,5 Mkr

Enligt den föreslagna transaktionen förvärvar Promore alla aktier i PMD, där betalningen kommer att ske via en nyemission värd 125 Mkr. Denna så kallade apportemission innebär att de nuvarande aktieägarna i Promore kommer att äga cirka 2,3 procent av det sammanslagna bolaget, medan PMD:s aktieägare kommer att kontrollera cirka 97,7 procent.

I samband med detta avser PMD att genomföra en riktad nyemission till ett värde av ungefär 26,5 Mkr. Det är värderingen i den riktade emissionen som ligger till grund för värderingen av den större transaktionen.

Storägare kommer rösta för affären

För att transaktionen ska gå igenom krävs det att Nasdaq Stockholm ger sitt godkännande, samt att den även godkänns vid en extra bolagsstämma i Promore, som är planerad till den 29 december 2023. De två största ägarna i Promore, som tillsammans har nästan hälften av rösterna, har redan förbundit sig att stödja transaktionen.

Går transaktionen igenom så kommer Promore att byta namn till PMD Device Solutions och fortsätta PMD:s verksamhet, samtidigt som Promores befintliga verksamhet kommer att avvecklas.

Promore Pharmas aktie reagerade kraftigt på beskedet och handlades under onsdagen upp flera hundra procent på hög volym. Toppnoteringen sattes till 0,325 kr per aktie, varpå den lugnade ner sig något under eftermiddagen.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev