Home Nyheter Arcede går vidare till stabilitetsstudie i samarbetet med Iconovo

Arcede går vidare till stabilitetsstudie i samarbetet med Iconovo

Arcede Pharma går vidare

Arcede går vidare till stabilitetsstudie i samarbetet med Iconovo

20 november, 2023

Lundabaserade Arcede Pharma fortsätter att avancera projektet med RCD405. Bolaget tog sig nyligen igenom det toxikologiska programmet och meddelar nu att samarbetet med Iconovo går framåt med goda resultat. Formuleringsarbetet är genomfört och nästa steg blir en teknisk stabilitetsstudie för att sedan ta läkemedelskandidaten in i klinik.

Arcede Pharma har utvecklat läkemedelskandidaten RCD405 för att i första hand adressera kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Sjukdomen påverkar miljontals människor världen över och utgör en betydande utmaning inom hälsovården.

RCD405 skiljer sig från nuvarande behandlingar genom sin dubbla verkningsmekanism som är både luftrörsvidgande och antiinflammatorisk, vilket bär potential att inte bara förbättra symtomen utan även påverka sjukdomens grundorsaker.

Klara med tox-studierna

Arcede Pharma kunde under hösten avsluta de toxikologiska studierna med RCD405 och resultaten visar att kandidaten tolereras väl. Detta innebär att bolaget nu uppfyllt alla krav för att kunna påbörja kliniska fas I-studier och förhoppningen är att få ett godkännande att starta studien under andra halvan av 2024.

Tar nästa steg i arbetet tillsammans med Iconovo

En viktig del i förberedelserna inför de kliniska studierna är formuleringsarbetet med RCD405, där Arcede Pharma jobbar tillsammans med Iconovo. I det arbetet har Iconovo ansvarat för formuleringsarbetet där kandidaten anpassats till de båda inhalatorplattformarna ICOone och ICOcap. Man har uppnått ett brett dosintervall, från mycket låga till mycket höga doser. I nästa steg kommer man att genomföra en teknisk stabilitetsstudie, varpå RCD405 är redo för kliniska studier.

”I och med de positiva resultaten från den toxikologiska studien har vi nu framgångsrikt genomfört alla de myndighetsreglerade toxikologiska studier som krävs för att ta RCD405 vidare till klinisk fas, vilket är ett avgörande, samt värdehöjande, steg i vårt arbete för att ta projektet vidare i utvecklingen, samt mot målet att förbättra behandlingen av patienter med KOL”, skriver Mia Lundblad, vd på Arcede Pharma, i en kommentar till nyheten.

”Vi är mycket glada över att tillsammans med Arcede Pharma lyckats ta fram en läkemedelsformulering som kan testas i ett brett dosintervall i två olika inhalatorer. Det bådar gott inför de första kliniska försöken som kan inledas efter det att en teknisk stabilitetsstudie genomförts”, skriver Iconovos vd Johan Wäborg, i ett pressmeddelande.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev