Home Nyheter Iconovos vd misstänks för marknadsmanipulation

Iconovos vd misstänks för marknadsmanipulation

Iconovo

Iconovos vd misstänks för marknadsmanipulation

18 oktober, 2023

Iconovo meddelade nyligen att bolagets vd Johan Wäborg har åtalats för misstänkt marknadsmanipulation. Åtalet gäller privat aktiehandel i Newbury Pharmaceuticals, ett bolag som saknar koppling till Iconovo. Wäborg nekar till brott och bolagets styrelse har fortsatt förtroende för hans förmåga att leda Iconovo, enligt ett pressmeddelande.

Iconovo är ett First North-noterat bolag som utvecklar nya inhalationsläkemedel i samarbete med internationella läkemedelsbolag. Johan Wäborg har varit vd i bolaget sedan 2020 och har sedan dess sjösatt en strategi för fortsatt tillväxt och etablerat flera betydelsefulla partnerskap.

Åtalas för marknadsmanipulation

Nu misstänks Wäborg för marknadsmanipulation i ett annat bolag, Newbury Pharmaceuticals. Misstankarna kretsar kring mindre aktieköp i bolaget mellan juni och oktober 2022. Enligt åklagaren har dessa köp genererat falska eller vilseledande signaler avseende pris och efterfrågan på Newburys aktie. Ingen försäljning av aktier har ägt rum.

Johan Wäborg förnekar brott och uppger att handeln enbart har syftat till att successivt öka hans ägande i bolaget. Enligt Holdings innehar han i dagsläget 393 082 aktier i Newbury Pharmaceuticals (2023-09-27).

Huvudförhandlingen i målet kommer att äga rum den 7 februari 2024. En eventuell fällande dom i denna typ av ärende leder normalt till en sanktionsavgift eller böter.

Styrelse visar fortsatt tilltro

På kvällen den 17 oktober meddelade Iconovo att bolagets styrelse har sammanträtt för att adressera åtalsprocessen mot Johan Wäborg. Enligt ett pressmeddelande har Gunnar Gårdemyr, styrelseordförande, fortsatt förtroende till hans ledarskap och förmåga att driva bolaget framåt:

Efter att ha tagit del av åtalet och Johan Wäborgs egen beskrivning av bakgrunden till aktiehandeln i Newbury Pharmaceuticals har styrelsen kommit till slutsatsen att den har fortsatt fullt förtroende för Johan och att han kan kvarstå i positionen som vd. Agerandet har ingen koppling till Iconovos verksamhet och åtalet gäller en typ av upprepad handel där det saknas tydlig rättslig praxis.

BioStock har sökt bolaget som väljer att inte kommentera saken vidare under pågående rättsprocess

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev